Romania si SUA negociaza vineri pe tema scutului antiracheta

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 08:17
1290 citiri
Romania si SUA negociaza vineri pe tema scutului antiracheta

Cea de-a treia runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la scutul antiracheta va avea loc vineri la Bucuresti, a declarat, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, exprimandu-si speranta ca vor fi inregistrate "progrese relevante".

Aurescu a afirmat ca primele doua runde de negocieri bilaterale cu SUA - din iunie si iulie - au decurs foarte bine, obtinandu-se "progrese importante".

"Cea de-a treia runda o sa aiba loc vineri si speram sa facem in continuare progrese relevante", a mentionat oficialul roman.

"Suntem in curs de a negocia atat cadrul juridic bilateral, cat si de a stabili in grupul de lucru care se ocupa de aceasta chestiune locatia pentru amplasarea interceptorilor", a mai afirmat secretarul de stat din MAE.

El a adaugat ca grupul de lucru tehnic privind amplasamentul elementelor scutului a inceput sa lucreze inca de la momentul lansarii negocierilor. "A lucrat in toata aceasta perioada si progreseaza", a explicat Bogdan Aurescu.

Romania a fost invitata la 4 februarie sa se alature noii variante mai flexibile a scutului american antiracheta. Negocierile oficiale pe aceasta tema au fost demarate la 17 iunie, la Bucuresti, dupa o prima runda preliminara de consultari care a avut loc la 11 mai. Partea americana a avut noi discutii cu responsabilii romani la Bucuresti in 26-27 iulie.

Vor mai urma si alte runde de negocieri

Negociatorul din partea Romaniei, secretarul de stat Bogdan Aurescu, a declarat in iunie ca negocierile dintre partea romana si cea americana pe tema scutului vor avea loc la interval de doua luni si a precizat ca Bucurestiul s-a pregatit serios, avand aproape 20 de reuniuni de lucru in ultimele luni.

Intr-un interviu pentru NewsIn acordat la 15 februarie, subsecretarul american de stat pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, declara ca Statele Unite ar putea negocia amplasarea in Romania a trei baterii de interceptori, ceea ce ar insemna in total 24 de rachete SM-3.

Bucurestiul estima initial ca negocierile vor dura un an, un an si jumatate. Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

Intrebat daca negocierile de vineri ar putea fi ultimele, in contextul in care presedintele Traian Basescu a declarat la 1 septembrie, la reuniunea anuala a diplomatiei romane, ca acordul privind scutul antiracheta ar trebui finalizat pana la summitul NATO de la Lisabona (din noiembrie), unde Romania "ar trebui sa insiste ca scutul antiracheta sa devina o realitate NATO, nu numai a relatiilor bilaterale, spre exemplu, SUA-Romania", Bogdan Aurescu a precizat ca "evident nu este ultima runda, este doar a treia runda".

"Ceea ce vom incerca sa facem si vom face acest lucru este sa depunem tot efortul nostru ca sa progresam cat mai mult, in asa fel incat sa putem sa fim gata cu cat mai mult din acest text pentru momentul summitului de la Lisabona", a precizat Aurescu.

El a explicat ca cele doua procese sunt conectate si legatura dintre negocierile bilaterale si ceea ce se va intampla la summitul de la Lisabona pe acest subiect este perfect fireasca si nu este deloc intamplatoare.

"La summitul de la Lisabona urmeaza sa se ia o decizie politica cu privire la adoptarea unui sistem NATO antiracheta, care sa protejeze intregul teritoriu si toate populatiile si fortele aliate si care va fi construit plecand de la sistemul american, evident construit prin relatii bilaterale cu Romania, cu Polonia", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene. "Noi vom incerca sa facem progrese cat se poate de puternice pana atunci", a subliniat Aurescu.

La sfarsitul saptamanii trecute, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat speranta, intr-un interviu pentru Sunday Telegraph, ca noul proiect NATO de scut antiracheta, ce are sustinerea SUA, va fi aprobat la summitul Aliantei de la Lisabona.

Rasmussen a cerut construirea unui nou sistem de aparare antiracheta care sa apere Europa de amenintarea unui atac nuclear iranian si a precizat ca are sustinerea deplina a Statelor Unite pentru proiectul de scut defensiv, evaluat la 200 de milioane de euro.

In baza planului propus de Rasmussen, scutul antiracheta ar urma sa fie extins asupra intregului teritoriu NATO, coordonat de un comandament nou si de un sistem de control care ar include un radar existent si alte sisteme de senzori, precum si noi rachete SM-3 instalate la baze terestre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scutul antiracheta Romania, #scut antiracheta SUA, #negocieri scut antiracheta , #stiri Traian Basescu