Opinii: Romaniei i s-a aratat lungul nasului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:00
7631 citiri
Opinii: Romaniei i s-a aratat lungul nasului
Foto: daily.mail

A nu recunoaste ca asta ne e locul si atat putem, ca astia suntem si nu puteam primi mai mult de atat, pentru ca altfel ar fi doar o alta greseala (ca si acceptarea in UE), inseamna sa traieste pe alta planeta si sa nu fi vizitat niciodata o tara din spatiul Schengen.

Cand la noi Parlamentul face scut in jurul coruptiei, iar toate institutiile statului sunt politizate si corupte de la directori pana la portari, e o dovada de prostie crasa si ipocrizie tampa sa te victimizezi pentru ca nu ai fost acceptat in lumea buna.

Dupa toate probabilitatile, refuzul Germaniei si Frantei de a ne primi in spatiul Schengen se va concretiza intr-un refuz al Uniunii Europene de a ne accepta definitiv, fara granite, in mijlocul ei. Tehnic suntem ok. Am respectat principiile. Politic am fost discriminati. Adevarul, mai simplu formulat, este ca pentru care motiv s-ar lega Europa la cap cu noi, mai ales tocmai acum? Principalele puteri, care sustin financiar Uniunea Europeana, regreta deja intrarea noastra in UE.

Romania si Bulgaria trag in jos Uniunea la toate capitolele, iar infractionalitatea si coruptia institutionalizata si generalizata din zona si, mai ales, agravarea lor in locul diminuarii au speriat si mai rau tarile cu putere de decizie si le-au determinat sa inventeze - este adevarat! - pretexte pentru care Romania nu poate fi acceptata in spatiul Schengen. Aici presedintele Traian Basescu are dreptate - Europa ne poate umili, pentru ca ne umilim singuri prin mizeria pe care o intretinem intr-o complicitate promiscua, insa nu e politic corect sa mai fim si prostiti in fata.

Ni s-ar fi putut spune mult mai onest ca reprezentam, in acest moment, o amenintare pentru stabilitatea economica si sociala a Uniunii, in special in contextul crizei noastre particulare, iar Europa nu isi mai poate permite luxul de a deschide granitele total in fata navalirii traficului mafiot de la est. Asta am fi putut intelege, pentru ca este purul adevar. Pretextul pentru care vom fi refuzati este mai greu de acceptat.

Poate ca am respectat principiile tehnice, poate ca ne-am indeplinit sarcinile stabilite, insa lumea se modifica si se transforma. Asa cum noi nu putem face abstractie de tristele realitati ce ne caracterizeaza, cu atat mai mult nu putem sa avem pretentia ca strainii sa fie ingaduitori, inca o data, si sa inchida ochii in fata perspectivei de a se expune mafiei si coruptiei, care astfel ar avea liber la zburdat in UE.

Principiile pe care spunem noi ca le-am bifat, oare chiar le-am si indeplinit cu adevarat? In cine sa avem mai multa incredere - in cei care ne conduc aici sau in oficialitatile europene? Cand taiem salariile in tara invocam modificarea realitatii economice si sociale, dar cand strainii isi iau aceeasi marja de protectie numim asta discriminare? Cat de ipocrit si pervers poti fi sa faci un asemenea lucru? Realitatile pot fi depasite, iar deciziile pot fi reevaluate. Traian Basescu si Emil Boc ar trebui sa stie asta cel mai bine. Ei exerseaza zilnic aceste tehnici manipulatorii.

Tocmai pentru ca ar fi trebuit sa vada si sa stie exact care este lungul nasului acestei tari, Traian Basescu se supara pe mai marii Europei de pomana. Incearca sa transmita poporului ideea ca el si reprezentantii Guvernului nu au nicio vina si ca, in ciuda faptului ca nu si-au facut treaba, suntem discriminati, iar poporul roman este umilit, pentru nu stiu ce motiv dubios si de neinteles. O tara nu este discriminata, iar Romania de astazi cu atat mai putin. Poate ca am fi fost discriminati daca, in 2007, nu am fi intrat in Uniunea Europeana, iar Bulgaria ar fi fost acceptata de una singura.

Astazi trebuie sa intelegem ca este doar vina noastra ca suntem unde suntem in Europa si ca nimeni nu are nimic cu noi. In ciuda presedintelui care face ceea ce stie cel mai bine - arunca responsabilitatea de pe umerii sai si ai Guvernului Boc direct pe spinarea Germaniei si Frantei discriminatorii. Umilirea romanilor, daca exista, nu vine din partea europenilor, ci de la cei care ne conduc, care au ingaduit si incurajat mafia si coruptia institutionalazita, care au mintit in permanenta si au fost complicii sistemului, fara a reforma niciodata, cu adevarat, statul.

Despre cat de moderni am devenit in ultimii ani, perioada marilor promisiuni anticoruptie, nicio clipa insa respectate, nu difera cu nimic de imbolnavirea generala din ultimii 21 de ani.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#Traian Basescu, #Romania, #Uniunea Europeana, #tratat de aderare Schengen, #Spatiul Schengen , #stiri Traian Basescu