Romanii din Spania si Italia au inceput sa voteze

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 09:51
2009 citiri
Romanii din Spania si Italia au inceput sa voteze

Sectiile de votare din Italia si Spania, tarile unde se afla cea mai importanta comunitate de romani din diaspora si unde la primul tur de scrutin au votat peste 45.000 de romani, s-au deschis la ora 8.00, ora Romaniei, odata cu urnele din majoritatea statelor UE.

Majoritatea statelor UE - in afara de tarile baltice si Finlanda (care sunt pe acelasi fus orar cu Romania), Portugalia, Irlanda si Marea Britanie (care au un decalaj de doua ore) - si-au deschis urnele de vot cu o ora dupa ce scrutinul a inceput in Romania.

Potrivit legislatiei, votarea incepe si in strainatate la ora 7.00, ora locala, si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala, cand sectia de votare se inchide.

Cea mai importanta comunitate de romani se afla in Spania si Italia, unde se estimeaza ca locuiesc in jur de doua milioane de romani. Surpriza primului tur de scrutin oganizat in strainatate a fost prezenta-record inregistrata, 94.383 de romani de peste hotare exprimandu-si votul pentru prezidentiale si referendum.

In 22 noiembrie a fost depasit astfel recordul de 75.000 de romani din diaspora, care au votat la referendumul din 2008 pentru demiterea presedintelui Romaniei. Dintre cei 94.000, aproape 24.500 au votat in Italia, 20.748 in Spania, 8.755 in R. Moldova, 5.404 in SUA si 4.041 in Marea Britanie.

Diaspora a votat pro-Basescu

In diaspora, spre deosebire de rezultatul la nivel national, Traian Basescu si-a adjudecat in primul tur o victorie clara. Astfel, Traian Basescu a obtinut 56,05% din voturile romanilor din strainatate, urmat de Crin Antonescu cu 17,42% si de Mircea Geoana cu 12,41%.

Voturile din strainatate vor avea o miza ridicata in turul al doilea avand in vedere ca diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana la turul intai a ajuns la numai 1,29%.

In Italia, Basescu a obtinut la primul tur 54,13%, Antonescu si-a adjudecat 15,53%, iar Geoana 14,33%. In Spania diferenta dintre candidati a fost si mai mare: Basescu - 57,69%, Antonescu - 12,86%, iar Geoana - 11,51%.

In R. Moldova Basescu a obtinut un procentaj-record de 90,95%, urmat la mare distanta de Crin Antonescu cu 3,71% si de Mircea Geoana cu 3,41%. In SUA, 58,84% dintre romani au votat cu Basescu, 22,44% cu Crin Antonescu si 11,39% cu Mircea Geoana.

Va face diaspora diferenta?

Voturile din strainatate vor avea o miza ridicata in turul al doilea avand in vedere ca diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana la turul intai a ajuns la numai 1,29%.

Ministerul de Externe a anuntat ca a suplimentat numarul buletinelor de vot trimise pentru al doilea tur de scrutin in Italia, dar a redus numarul de buletine trimise in Spania sau in Statele Unite.

Mai exact, fata de 167.600 de buletine trimise in Italia pentru 22 noiembrie, acum au fost trimise 189.100. In Spania, numarul buletinelor de vot a scazut de la 155.200 la 142.266, iar in SUA de la 44.076 la 40.000. Pentru R. Moldova, numarul buletinelor de vot a ramas neschimbat, anume 52.000. in total, au fost trimise in strainatate 600.000 de buletine de vot.

MAE a organizat in total 294 de sectii de vot in strainatate, iar dintre acestea, 55 se afla in Italia si 38 in Spania.

Unde se voteaza in Spania si Italia

In ceea ce priveste repartizarea sectiilor de votare, dintre cele 38 de sectii organizate in Spania, vor fi deschise cate doua sectii de votare la Madrid si Castellon de la Plana si cate o sectie la Bilbao, Ciudad Real, Roquetas De Mar, Almeria, Barcelona, Alcazar De San Juan, Santiago De Compostela, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Badajos, Girona, Cordoba, Granada, Huesca, Albacete, Zaragoza, Sevilla, Alcara De Henares, Coslada,Valencia, Torrejon De Ardoz, Las Palmas De Gran Canaria, Palma De Mallorca, Alicante, Taragona, Gijon, Lerida, Lepe, Huelva, Murcia, Malaga, Logrono si Burgos.

Dintre cele 55 de sectii de votare din Italia, patru sectii vor functiona la Roma, si cate una la Latina, Viterbo, Marcelina, Ladispoli, Terni, Pescara, Regio Calabria, Cosenza, Olbia-Sardegna, Ancona, Napoli, Bari, Catania, Milano, Piacenza, Asti, Lodi, Novara, Rimini, Livorno, Grosetto, Fermo, Torino, Genova, Treviso, Padova, Trento, Trieste, Bologna, Florenta, Brescia, Cuneo, Vicenza, Como, Bergamo, Varese, Sondrio, Lecco, Udine, Pordenone, Verona, Venetia, Alessandria, Arezzo, Perugia, Acilia, Borghesian, Fontenova, Guidonia, Ivrea si Sezze.

La prezidentiale pot vota si turistii, iar actele de identitate pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, valabile in ziua votarii.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#sectii votare diaspora, #alegeri decembrie 2009, #alegeri 6 decembrie, #alegeri prezidentiale 2009, #turul 2 prezidentiale , #stiri Traian Basescu