Senatul apara primarii incompatibili

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:01
2691 citiri
Senatul apara primarii incompatibili
Foto: senat.ro

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a legii privind incompatibilitatea primarilor care fac parte din consiliile de administratie ale regiilor autonome.

Plenul Senatului a decis ca proiectul de lege sa ramana in forma aprobata, in vara, de Camera Deputatilor. In aceasta forma se precizeaza ca primarii si presedintii de Consilii Judetene nu mai sunt incompatibili daca fac parte din consiliile de administratie ale unor regii autonome, precum societatile locale de apa si canal.

In jur de 1.000 de primari vor scapa de situatia de incompatibilitate, daca legea va intra in vigoare in forma aprobata de Senat. Cererea de reexaminare urmeaza sa fie dezbatuta si de catre Camera Deputatilor, ca for decizional pe acest act normativ.

Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)

Decizia de miercuri a Senatului vine dupa ce, in luna iulie, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii amintite. "Participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv", motiva seful statului.

Camera Deputatilor a votat, in 24 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice.

Deputatii au votat legea prin care ii scapa de ANI pe alesii locali din conducerea regiilor

"Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii CJ isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga", au stabilit deputatii, in luna iunie.

Agentia Nationala de Integritate a acuzat de incompatibilitate zeci de primari, exact pe aceasta problema. Printre cazurile ajunse in instanta se numara si cel al primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Procesul dintre ANI si edilul Sibiului a revenit zilele acestea in atentia opiniei publice, in contextul alegerilor prezidentiale.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...