SIE si SRI sustin ca nu intercepteaza comunicatii cu caracter politic

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 17:37
2286 citiri
SIE si SRI sustin ca nu intercepteaza comunicatii cu caracter politic

Serviciul de Informatii Externe (SIE) nu efectueaza activitati de interceptare a comunicatiilor, ci doar de valorificarea prin inregistrare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta, exclusiv in cazuri de siguranta nationala, se arata intr-o pozitie oficiala a SIE.

Comunicatul de presa al SIE, dat publicitatii, miercuri, la o zi dupa afirmatiile lui Claudiu Saftoiu - care a sustinut ca ar fi aflat de la presedintele Basescu ca stia ce "vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu cu Mircea Geoana" - arata ca, in cursul anilor 2007 si 2008, SIE a raspuns tuturor solicitarilor adresate atat de Comisia SIE cat si de Comisia comuna parlamentara de ancheta abilitata sa verifice informatiile furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, referitoare la suspiciunea de incalcare a normelor legale in materia interceptarii comunicatiilor telefonice, informeaza Newsin.

"In urma unor afirmatii grave ale unor persoane aflate, la acel moment, in functii de inalta demnitate publica (...)precizam ca, in cursul anului 2007, comisiile parlamentare au derulat trei actiuni de control pe aceasta tema la sediul SIE (in lunile martie, aprilie si octombrie), dintre care doua, inclusiv in spatiile tehnice", informeaza SIE.

Potrivit SIE, verificarea comisiilor pe perioada celor trei controale a constat in audierea cadrelor SIE nominalizate de comisii, verificarea legalitatii tuturor actelor procedurale pe baza carora s-au obtinut si s-au pus in executare autorizatiile de interceptare si verificarea la fata locului a dotarii tehnice si a modului concret in care SIE primeste rezultatul interceptarii.

"Concluziile verificarilor efectuate de aceste Comisii, exprimate public sau transmise Serviciului, evidentiaza faptul ca SIE a respectat integral dispozitiile legilor din Romania in materie.

Totodata, s-a constatat ca SIE nu efectueaza activitati de interceptare a comunicatiilor, ci doar de valorificare prin inregistrare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta, exclusiv in cazuri de siguranta nationala", se arata in nota remisa NewsIn.

De altfel, in pozitia oficiala, SIE reaminteste ca potrivit prevederilor Legii nr.1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, activitatea Serviciului este controlata de catre CSAT, in fata caruia directorul SIE prezinta rapoarte anuale sau ori de cate ori se impune si Parlamentul Romaniei, prin intermediul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe.

"SIE respecta cu strictete Constitutia Romaniei si reglementarile legale ce-i guverneaza activitatea", se mai arata in comunicat.

Fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu a declarat, marti, la Realitatea TV, ca ar fi aflat de la presedintele Basescu ca stia ce "vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu cu Mircea Geoana", in timp ce Administratia Prezidentiala respinge afirmatiile si ii cere sa le probeze.

SRI: Interceptarile vizeaza exclusiv aspecte legate de securitatea nationala si nu activitati cu caracter politic

"In conformitate cu cadrul normativ in vigoare, SRI este autoritatea nationala in materia interceptarii comunicatiilor telefonice si al relatiei cu operatorii de telecomunicatii.

In acest sens, Serviciul Roman de Informatii administreaza platforma tehnica unica destinata punerii in aplicare a autorizatiilor de interceptare a comunicatiilor obtinute de toate structurile abilitate", se arata intr-un comunicat al SRI postat pe site-ul institutiei.

Potrivit sursei citate, "activitatea de interceptare a comunicatiilor se desfasoara numai in conditiile legii, in baza unor autorizatii eliberate de magistrati, exclusiv pentru apararea securitatii nationale, a ordinii publice ori realizarea instructiei penale.

Aceasta este o activitate permanent auditata in baza unor proceduri interne foarte riguroase, ce exclud orice posibilitate de utilizare ilegala a sistemului. Subliniem faptul ca aceasta activitate este supusa in mod permanent controlului parlamentar prin comisia de specialitate.

Interceptarile realizate de Serviciul Roman de Informatii vizeaza exclusiv aspecte legate de securitatea nationala si nu activitati cu caracter politic. Informatiile rezultate in urma interceptarilor nu pot fi utilizate in alte scopuri, decat cele pentru care au fost acestea autorizate".

In acest context, SRI respinge orice eventuala acuzatie care i-ar putea fi adusa ca urmare a dezvaluirilor facute de fostul sef SIE Claudiu Saftoiu.

"Referitor la alegatiile domnului Claudiu Saftoiu, privind presupuse interceptari ilegale, precizam ca, in nici o situatie, SRI nu a fost solicitat si nici nu a pus la dispozitia beneficiarilor legali, inclusiv a presedintelui Romaniei, date si informatii privind discutii cu caracter politic intre cei doi lideri politici mentionati de domnia sa, sau intre orice alte persoane", se arata in comunicatul citat.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#comunicat SIE, #Claudiu Saftoiu, #interceptari Iliescu Geoana, #Traian Basescu , #stiri Traian Basescu