Sorin Oprescu - Spectrul unei candidaturi posibile

Autor: Constantin Racaru
Sambata, 18 Iulie 2009, ora 16:39
2876 citiri
Sorin Oprescu - Spectrul unei candidaturi posibile

Spectrul candidaturii lui Sorin Oprescu la prezidentiale incepe sa se arate din nou in lumea politica, iscat, cu mai mult sau mai putin temei, pe Tsurse" si propagat cu viteza pe bloguri.

Unele dintre ele invoca detalii care dau de gandit: lansarea candidaturii ar urma sa fie facuta pe 15 septembrie la Romexpo, sustine Dan Andronic.

E drept, din timp in timp, ipoteza intrarii in competitie a lui Sorin Oprescu a tot fost reluata pe post de sperietoare pentru unul sau altul dintre candidati, dar de aceasta data speculatiile sunt sustinute de cateva coincidente destul de interesante.

Coincidentele unei ipoteze

In primul rand, de-o vreme, Sorin Oprescu nu mai neaga ipoteza candidaturii, aruncand-o, din nou, intr-o ciudata ambiguitate.

Dar chiar mai interesanta decat atat este retragerea intr-o vacanta neasteptata, de doua luni, adica tot pana pe 15 septembrie a lui Ion Iliescu. Fostul presedinte este recunoscut tocmai pentru faptul ca nu si-a luat o astfel de vacanta decat impins de considerente medicale, ceea ce acum nu pare sa fie cazul. Si vacanta asta intervine, ca sa vezi, tocmai intr-o vara electorala incinsa.

Mai mult, Ion Iliescu nu a fost la ziua lui Mircea Geoana, desi era in Bucuresti. Este o distantare evidenta de actualul candidat oficial al PSD a patriarhului partidului, cel care, sa ne amintim, a gandit si candidatura la Primaria Capitalei a lui Sorin Oprescu.

Un viraj al lui Ion Iliescu ar fi o miscare logica pentru un om politic de calibru care a inteles ca PSD se indreapta spre un dezastru la prezidentiale, avand pentru prima data un candidat sub scorul partidului si fara un potential serios de crestere.

O alta coincidenta, peste care n-as trece usor, este ferocitatea cu care Realitatea TV s-a napustit de la o vreme asupra primarului general. Activitatea acestuia a fost de la inceput mediocra spre mizerabila, dar televiziunea nu s-a aratat prea preocupata de aceasta problema.

Asta pana cand zvonul candidaturii a inceput sa fie din nou insistent si amenintator.

Asa se face ca Sorin Oprescu a devenit tinta unei campanii temeinice de demolare, avandu-l ca varf de lance pe Mihai Tatutulici. Si sunt gata sa pun pariu ca aceasta campanie se va inaspri.

Dar cui ar strica ploile o eventuala candidatura a lui Sorin Oprescu?

In primul tur al prezidentialelor, Traian Basescu ar avea numai motive de multumire intr-o asemenea ipoteza. Intrarea lui Sorin Oprescu ar transforma lupta pentru locul al doilea intr-un carnagiu politic. El ar lua, cu siguranta, o halca importanta din electoratul PSD, mai ales daca Ion Iliescu va da mai mult sau mai putin voalat semnalul dezertarii, exact ca la locale.

Prea bine nu se va simti nici Crin Antonescu, care mizeaza pe o masa de nehotarati, nu tocmai agreat de fidelii lui Calin Popescu Tariceanu si aflat deja intr-un proces de erodare ce nu se poate decat accentua.

Daca mobilizeaza el o masa importanta de nehotarati si smulge cate ceva de la ambii candidati, "independentul" are sanse destul de mari sa intre in finala. Cu atat mai mult cu cat o anuntare tarzie a candidaturii, tot dupa modelul de la locale, ar beneficia de efectul supriza si ar lasa putin timp pentru erodare.

Spuneam ca, in prima faza, Traian Basescu poate privi destul de relaxat infruntarea crunta pe locul al doilea. El a scazut deja destul de mult, spre 38%, chiar 36% spun unii, si se apropie de nucleul dur al propriului electorat, adica acei alegatori care-l voteaza neconditionat.

In plus, el va putea relua multe dintre acuzatiile cu care se vor impusca reciproc candidatii inclestati pe viata si pe moarte pentru intrarea in finala.

Acolo insa, actualul presedinte ar putea fi cu mult mai incomodat de Sorin Oprescu decat de oricare dintre ceilalati doi contracandidati, tocmai pentru ca este cel care ii seamana cel mai mult, ba chiar il imita, si are carisma cea mai apropiata de a sa.

Dar, pe de alta parte, daca acesta este modelul de prezidentiabil care-ti place ca alegator si ai de ales intre original si copie la acelasi pret, spre ce inclini?

Traian Basescu l-a mai invins pe Sorin Oprescu, dar presedintele s-a uzat mult de la acea confruntare remarcabila de pe vremea cand steaua sa abia incepea sa se ridice.

De fapt, cel mai mare dusman al lui Sorin Oprescu este... el insusi. Bilantul dezastruos al primului an la primaria generala cand actiunile sale au fost mai mult decat discrete, iar proiectele ridicole ii va fi bolovan de picior.

In plus va fi destul de greu sa explice de ce, spre deosebire de Traian Basescu, nu a dus nici macar un mandat de primar pana la capat, mai ales dupa ce a promis ca nu va pleca spre Cotroceni. Iar Traian Basescu ar exploata la maximum aceste slabiciuni. Daca stii cum sa-l ataci, inconsistenta si superficalitatea actualului primar general sunt usor de scos la lumina in toata splendoarea lor.

Dar ce s-ar intampla daca, impotriva oricaror asteptari si a insasi naturii sale Traian Basescu totusi nu va mai candida. Ipoteza e infima, dar, cat timp presedintele nu si-a anuntat candidatura, nu poate fi cu totul exclusa. Ei bine, in aceasta ipoteza este posibil ca Sorin Oprescu sa fie in fata unui mars triumfal spre Cotroceni.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com