Beizadelele foștilor președinți ai României. Fabrica de bani și viitorul politic al fiicelor lui Băsescu

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 21:46
14291 citiri
Beizadelele foștilor președinți ai României. Fabrica de bani și viitorul politic al fiicelor lui Băsescu
Surorile Ioana și Elena Băsescu - foto Facebook

25 de premieri și patru președinți a avut România de la revoluție până în prezent. Putem spune cu certitudine că printre cele mai mari realizări ale acestor conducători sunt urmașii lor biologici. Majoritatea copiilor de foști președinți și premieri au fost privilegiați.

Au urmat școli scumpe în străinătate, au acumulat averi colosale, au ocupat funcții importante și bine plătite sau au beneficiat de afaceri oneroase. Și totul în numele tatălui care a ajuns în importanta funcție ales de noi, prostimea. În jur de 30 de copii s-au descurcat și ei cum au putut, pe spinarea părinților.

Căci bine zicea fostul premier Adrian Năstase când a fost întrebat dacă Mihnea ar fi ocupat toate funcțiile importante dacă nu era fiul său: „Nu știu, dar fiul lui Brătianu ar fi ocupat postul respectiv dacă nu era fiul bătrânului Brătianu? Nu înțeleg de ce, până la urmă, ne ferim să acceptăm că cea mai bună investiție a unui părinte o reprezintă copiii și pregătirea lor.”

Posturi pe pile

La capitolul președinți nu stăm prea bine cu urmașii. Ion Iliescu și actualul președinte Klaus Iohannis nu au urmași.

Emil Constantinescu, președintele învins de sistem în perioada 1996 - 2000, este căsătorit cu Nadia Ileana cu care are doi copii: Norina Dana și Dragoș.

Norina, născută în 1971, a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București și a obținut apoi licența în administrarea afacerilor la United Business Institute, în 1996.

În 1997, Norina își deschide propria afacere înființând firma de consultanță Pro East Consulting SRL (acum în dizolvare), destinată start-up-urilor. Firma s-a dovedit o mina de aur producând sute de mii de lei pe an. Însă, după aproape 20 de ani, afacerile au început să șchioapete și Norina a încercat să se orienteze către ceva mai stabil.

Astfel, este numită la 1 februarie 2016 în funcția de secretar la Oficiul de promovare comercială și economică a României de la Roma. Pentru ocuparea postului a fost sprijinită de Costin Borc, pe atunci viceprim-ministru și fost șef de cabinet al lui Corneliu Coposu. Conform legii, fiica fostului președinte trebuia să dea concurs, dar acesta nu s-a mai organizat.

După vreo 3 ani, guvernul liberal decide să nu mai fie permise detașările din mediul privat la instituțiile de stat și Norina își pierde postul de la Roma. Prietenul de familie Cătălin Harnagea (fostul director al SIE) îi sare în ajutor și o angajează la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, RoAid (unde el este director general). Apoi, Agenția a demarat procedurile pentru detașarea Norinei la Ministerul Economiei. Norina activează aici și azi, tot ca detașată din partea Agenției lui Harnagea

Norina s-a căsătorit cu medicul Cristian Eugeniu Boru în 1999, cu care are o fiică și, dacă e să ne luam după pagina ei de Facebook, trăiește la Roma.

Afaceri cu alți băieți deștepți

Dragoș Constaninescu a apărut pe lume în 1967 și a urmat o facultate în Belgia unde a absolvit un master în afaceri. În 1996, când tatăl său a devenit președinte, Dragoș se întoarce în țară unde o cunoaște pe Sana Hendartono, fiica secretarului Ambasadei Indoneziei la Bucureşti, cu care se căsătorește în 1999.

În 1998, Dragoș este atras, de doi oameni de afaceri – foști colegi de liceu, în scandalul Țigareta II printr-o combinație în care au fost implicați inclusiv ofițeri de informații. Dar totul a fost o făcătură în care Dragoș, proaspăt îmbătat de funcția tatălui, s-a lăsat târât doar cu numele.

În 2001, Dragoș, Sana și fiul lor Alex pleacă la Praga, unde fiul lui Constantinescu a prins un job bine plătit la o companie de telefonie mobilă. Mai târziu, familia se mută din nou, de data asta în Belgia.

În 2006, Dragoș divorțează, dar fiul rămâne în custodia lui.

Anul 2016 îl găsește pe Dragoș Constantinescu în plină ascensiune în afaceri. Este prezent în patru firme, în calitate de asociat sau administrator, împreună cu acționari din Bahamas sau offshore-uri. Astfel, afacerile lui Dragoș deveniseră foarte diversificate, de la investiții din fonduri europene în viticultură, până la afaceri cu energie alături de băieții deștepți.

Dragoş Constantinescu este manager la Renovatio Solar SRL, firmă de energie solară cu investiții de zeci de milioane de euro. Compania este patronată de off shore-ul Terravis Limited din Cipru, Alexandru Ioan Teodorescu și Aurel Florin Arion. Teodorescu este un cunoscut om de afaceri din domeniul energiei care face parte din cercul lui Lucian Bădescu, fiul fostului general SRI, Dumitru Bădescu.

Lăcomia, bat-o vina

Președinte al României pentru două mandate (între 2004 și 2014), Traian Băsescu s-a ales, din mariajul cu Maria, cu două fiice: Ioana și Elena.

Ioana Băsescu s-a născut în 1977 și este de profesie notar. Ioana a acumulat o avere fabuloasă, coincidență sau nu, în special în perioada în care Traian Băsescu a fost președinte.

Ioana a urmat cursurile Facultății de Drept și a devenit avocat, intrând în Baroul București în 2001. A lucrat pentru mai multe case de avocatură, iar din 2005 a fost avocat independent pentru Romtelecom.

În 2002 primește cadou de la tatăl ei prima vilă, în Otopeni, înainte de căsătoria cu Bodo (cel de la Proconsul). În 2005 o vinde și își cumpără altă vilă, în zona Domenii. Apoi mai achiziționează una în Corbeanca. O vinde și pe aceasta după divorț (în 2006) și mai rămâne cu un etaj din vila din Domenii, celălalt etaj rămânându-i lui Bodo.

La sfârșitul lui 2006, Ioana Băsescu este repartizată, în urma unui examen la care a obținut media 7,53, la notariatul din Păunești, județul Vrancea.

Inițial refuză să părăsească Bucureștiul pentru un post la țară. Dar, după un an, se răzgândește și își începe activitatea. Deși era notar într-o localitate uitată de lume, cu un program de o zi pe săptămână, Ioana reușește să strângă bani pentru a cumpăra un apartament, tip penthouse, în Băneasa, în valoare de aproape opt sute de mii de euro. Cartierul rezidențial din Băneasa fusese ridicat de un dezvoltator cercetat penal, pe un teren deținut de Puiu Popoviciu, și el cercetat tocmai pentru acest teren.

Nici până în ziua de azi, Ioana nu a putut justifica banii cu care a cumpărat apartamentul deși a făcut și obiectul unei sesizări la DNA.

În 2008, Ioana obține prin concurs dreptul de a profesa în Capitală și la începutul lui 2009 se mută cu notariatul în București, taman în Băneasa, într-un conac de pe terenul lui Puiu Popoviciu.

Astfel încep afacerile prospere pentru că brusc, notariatul Ioanei Băsescu devine agreat de firme și persoane importante: firmele dezvoltatorului imobiliar Sorin Creteanu (toate actele de vânzare-cumpărare de apartamente), Silviu Prigoană (pentru vânzarea unor terenuri), BRD (notar agreat pentru cumpărătorii de locuință prin programul Prima Casă), Puiu Popoviciu – Ikea, Gazprom (deschiderea benzinăriilor din România), Asmita Gardens (vânzarea apartamentelor din complexul rezidențial) etc.

Cabinetul notarial al Ioanei Băsescu a avut astfel o evoluție extraordinară și, începând cu 2010 (an în care Traian Băsescu anunța tăierea salariilor cu 25% pentru bugetari, creșterea TVA la 24% și disponibilizări masive), veniturile depășesc un milion de lei pe an, iar în câțiva ani au reușit să treacă de un milion de euro.

În 2013, Ioana Băsescu stabilește o premieră națională și primește de la CEC un împrumut, pe persoană fizică, de peste un milion de euro, pentru a cumpăra terenul de la Nana (devenit subiect de scandal).

În 2014, Ioana se căsătorește cu avocatul Radu Petru Pricop și apoi se mută cu acesta într-o vilă de 1,5 milioane de euro, construită în pădure, la Snagov (pe un teren deținut de avocat). Și avocatul Pricop este foarte înstărit. El a fost judecat în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, însă a fost achitat. Anul trecut, Pricop a câștigat, împreună cu alți asociați, dreptul de proprietate asupra moșiei Brătienilor (cu o valoare de peste nouă milioane de euro), după ce cumpăraseră drepturile litigioase.

Dar, lăcomia din toți acești ani, a dus la un final nu tocmai fericit pentru Ioana Băsescu. În luna martie a acestui an, Ioana a fost condamnată, într-o primă instanță, la cinci ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani în dosarul privind campania electorală din 2009 (în dosar mai sunt Elena Udrea și Dan Andronic).

Europarlamentara lui tata

Elena Băsescu, fata cea mică a fostului președinte, s-a născut în anul 1980. Spre deosebire de sora sa mai mare, Ioana a încercat să intre în lumea dură a politicii. În 2008 este aleasă în funcția de secretar general al Organizației de Tineret a PD-L, iar în 2009 este propulsată direct în Parlamentul European unde a reprezentat România până în 2014.

În 2012, Elena se căsătorește cu Bogdan Ionescu făcând o nuntă, la Palatul Snagov, cu 600 de invitați.

Ridiculizată în nenumărate rânduri de presă pentru modul agramat de exprimare, și divorțată, în 2016, Elena se angajează la Camera de Comerț și Industrie, la departamentul de Relații Internaționale. Dar nu se potolește și, în 2020, își încearcă norocul la Camera Deputaților deschizând listele PMP Constanța.

În prezent, Elena se dedică celor trei copii, doi din căsătoria cu Bogdan Ionescu, zis Syda, și unul din relația cu Cătălin Gheorghe, cunoscut drept Tomată. Ea locuiește în cartierul de lux „Stejarii” din pădurea Băneasa, dar stă și în apartamentul deținut de familie, în casa din strada Mihăileanu, despre care se spune că tatăl său şi l-a făcut cadou pe vremea când era primar al Capitalei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu, #surorile basescu, #fabrica de bani, #beizadele celor care ne conduc, #Ioana Basescu, #Elena Basescu , #stiri Traian Basescu