The Economist: Basescu supravietuieste politic, insa isi incalca promisiunile

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 21:22
3379 citiri
The Economist: Basescu supravietuieste politic, insa isi incalca promisiunile
Foto: presidency

Basescu reuseste sa supravietuiasca politic, cu pretul incalcarii promisiunilor.

Presedintele Traian Basescu a castigat, poate, lupta pentru supravietuirea sa politica deocamdata, dar nu si-a indeplinit promisiunile de modernizare si asanare a politicii din Romania, comenteaza The Economist in editia sa de joi.

Romania a exasperat UE pentru ca nu a reusit sa isi imbunatateasca, asa cum a promis, sistemul legal si judiciar, mai scrie sursa citata.

In urma cu doua saptamani, premierul roman Emil Boc si-a condamnat propriul guvern la prabusire, demitandu-l pe ministrul de interne Dan Nica. Motivul invocat a fost ca Nica, reprezentantul partenerului minoritar din coalitie, a declarat fara dovezi ca sunt planificate fraude electorale ample la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. El nu a precizat cine este suspectat, dar acesta este un subiect delicat, potrivit The Economist.

Presedintele roman Traian Basescu, un aliat apropiat al lui Boc, a castigat puterea in 2004, construindu-si campania in jurul luptei anticoruptie. De atunci, unii dintre cei mai infocati sustinatori ai sai au devenit din ce in ce mai critici in ceea ce priveste activitatea sefului statului.

Demiterea lui Nica a urmarit sa forteze PSD sa se retraga de la guvernare, lasand o administratie minoritara condusa de sustinatorii lui Basescu, liberal-democratii, mai scrie cotidianul. Potrivit cinicilor, acest lucru a avut ca scop sa asigure faptul ca Ministerul de Interne, care se ocupa de alegeri, este in maini sigure.

Ceea ce ar putea sa functioneze, subliniaza The Economist, precizand, insa, ca social-democratii au contraatacat saptamana aceasta, aproband o motiune de cenzura ce a dus la caderea guvernului pentru prima data dupa iesirea din comunism. Dintr-un punct de vedere, votul, care a avut loc in 13 octombrie, a fost un progres, noteaza ziarul. Spre deosebire de anii '90, schimbarea guvernului nu a necesitat mineri care sa distruga strazile Bucurestiului.

Partidele de opozitie, inclusiv liberalii si formatiunile care reprezinta minoritatea maghiara si alte minoritati etnice, reprezinta doua treimi din Parlament. Ei au propus propriul lor candidat la functia de premier, o personalitate apolitica, Klaus Iohannis. De etnie germana, el este de noua ani primar al Sibiului, unul dintre cele mai atractive si mai bine administrate locuri din Romania, potrivit The Economist.

Iohannis a consolidat credibilitatea taberei anti-Basescu

Aceasta numire a consolidat credibilitatea taberei anti-Basescu, unita, de altfel, doar prin ostilitatea fata de presedinte. Dar nu a stirbit deocamdata popularitatea acestuia din urma: Basescu are un avans de 13% fata de principalul sau contracandidat la alegerile din noiembrie.

Joi, presedintele l-a insarcinat pe Lucian Croitoru, un consilier BNR, sa formeze guvernul. Daca Parlamentul il va respinge, dupa cum este probabil, seful statului poate sa incerce inca o data. El respinge ideea opozitiei de a forma un guvern de tehnocrati, spunand ca acest lucru este de domeniul anilor '90 si este doar o acoperire pentru politicienii care trag sforile. Pentru moment, echipa lui Boc ramane in exercitiu.

Potrivit cotidianului, acuzatiile privind alegerile prezidentiale si nesiguranta in legatura cu viitorul guvern sunt doar surse de distractie de la problemele cele mai presante ale tarii. Potrivit estimarilor, economia se va contracta cu circa 8% anul acesta.

FMI si UE au acordat un imprumut de 20 de miliarde de euro pentru a ajuta tara sa faca fata crizei economice. In plus, Romania nu a implementat inca reformele nepopulare pe care le-a convenit cu creditorii

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#The Economist Traian Basescu, #Basescu numire premier , #stiri Traian Basescu