Traian Basescu a transmis 10 mesaje Parlamentului, criticandu-i adesea activitatea

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 20:40
1442 citiri
Traian Basescu a transmis 10 mesaje Parlamentului, criticandu-i adesea activitatea

Constitutia Romaniei, prin articolul 88, ii confera sefului statului dreptul sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice interne sau externe, Traian Basescu fiind prezent de zece ori in Parlament, de la castigarea alegerilor prezidentiale din 2004.

Primul discurs, cel din 21 decembrie 2004, a fost prilejuit de ceremonia de depunere a juramantului, in care spunea: "Voi considera ca mi-am indeplinit mandatul daca voi reusi sa coagulez intregul popor in jurul obiectivelor de politica interna si externa.

Nu putem sa vorbim de integrarea, cu demnitate, in Uniunea Europeana fara sa nu rezolvam problemele majore ale Romaniei : coruptia si saracia".

2005 a fost an de pauza

Abia pe 19 iunie 2006, presedintele a sustinut un alt discurs in Parlament, tema aleasa fiind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Discursul lui Traian Basescu a avut loc dupa desfasurarea, la Bruxelles, in perioada 15-16 iunie, a Consiliului European de vara, in cadrul caruia autoritatile de la Bucuresti au primit confirmarea datei de aderare a Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007.

Si la sfarsitul lunii noiembrie 2006, Traian Basescu a sustinut un discurs in fata senatorilor si a deputatilor, la sedinta solemna consacrata sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, amintind, din nou, avantajele integrarii in Uniunea Europeana.

Cel de-al patrulea discurs, cel prilejuit de prezentarea Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania - Raportul Tismaneanu - a generat, la 18 decembrie 2006, reactii vehemente din partea parlamentarilor PRM.

In discursul prin care a condamnat regimul comunist, presedintele Traian Basescu a precizat ca "o democratie fara memorie este una aflata in grava suferinta si ca trebuie sa nu uitam, pentru e evita erorile trecutului".

Doua zile mai tarziu, pe 20 decembrie 2006, Traian Basescu a tinut un discurs in fata plenului reunit al Parlamentului cu ocazia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Basescu a reiterat ca viitorul european al romanilor se construieste, in primul rand, in Romania si a afirmat ca recunoasterea contributiei pe care Romania o aduce Uniunii trebuie sa vina din capacitatea romanilor de a genera crestere economica, din institutii necorupte, privatizari transparente si dintr-o infrastructura la standarde europene.

Reformarea clasei politice, refren drag

Seful statului s-a mai adresat Parlamentului si pe 14 februarie 2007 cu un mesajul legat de necesitatea reformarii clasei politice si i-a consultat pe parlamentari cu privire la introducerea votului uninominal.

La sfarsitul lunii mai 2007, presedintele Basescu a adresat un nou mesaj Parlamentului.

Seful statului le-a vorbit senatorilor si deputatilor despre consolidarea sistemului democratic din Romania, in conditiile in care, in aceeasi luna, pe 19 mai 2007, rezultatul referendumului declansat pentru suspendarea sa din functie l-a reconfirmat ca sef al statului.

Un an mai tarziu, pe 24 septembrie 2008, Traian Basescu a revenit in Parlament.

In mesajul sau, concentrat pe teme economice, presedintele a punctat ca va conlucra cu orice Guvern care nu este dependent de o oligarhie sau de interese de grup si care foloseste cresterea economica pentru investitii, nu pentru interese politice conjuncturale.

In data de 9 martie 2009, in contextul in care efectele crizei economice mondiale incepeau sa se resimta si in Romania, seful statului a adresat un nou mesaj plenului reunit al Parlamentului.

Basescu a inceput pe un ton optimist si a spus ca Romania ar putea sa devina, la capatul crizei mondiale, un stat modernizat si reformat, pledand pentru aceasta miza si pentru ca exista o solida majoritate parlamentara.

Discursul nu a continuat pe aceeasi nota, seful statului lansand critici dure la adresa fostului Executiv, pe motiv ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le-au adoptat celelalte tari din UE, si subliniind ca tara are de suportat efectele crizei din cauza lipsei de prudenta bugetara.

Ultimul discurs tinut in Parlament de Traian Basescu a avut loc pe 31 martie, la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea NATO.

Presedintele a spus ca meritele aderarii Romaniei la structurile nord-atlantice pot fi impartite egal de partidele politice care au guvernat Romania.

Basescu a punctat ca, odata cu aderarea la NATO, Romania s-a angajat sa fie mai mult decat consumator de securitate, adica "sa devina si un furnizor net de securitate" si a vorbit si despre sansa Romaniei de a juca un rol activ in cadrul Aliantei, amintind de summit-ul NATO de anul trecut, desfasurat la Bucuresti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu discurs Parlament , #stiri Traian Basescu