Traian Basescu, detronat?

Autor:
Vineri, 22 August 2008, ora 23:24
7853 citiri
Traian Basescu, detronat?

O ipoteza care a starnit multe zambete a fost lasata sa "transpire" in piata zilele trecute. "Pe surse", cica PD-L l-a trimis la incalzire pe Theodor Stolojan pentru ca acesta - nici mai mult, nici mai putin - sa-i ia locul lui Traian Basescu.

Si nu la Cotroceni, ci ca "locomotiva" a PD-L, ca lider carismatic care sa isterizeze poporul, sa-l faca sa-l iubeasca sau sa-l urasca, asa cum a facut-o liderul de necontestat in acest domeniu in ultimii ani, Traian Basescu.

De ce a starnit zambete o astfel de ipoteza? In primul rand, ultimul lucru din "dotarea" de lider politic a lui Theodor Stolojan este carisma. Atunci cand "era pe val", Stolojan a inspirat incredere si a atras voturi prin imaginea de profesionist si prin fermitatea de care parea ca da dovada.

Trasaturile mai degraba dure, rictusul care te ducea cu gandul ca scrasneste permanent din dinti ca semn al determinarii sale, paloarea unei fete usor chinuite - poate de responsabilitatea pe care o simtea pe umeri? -, toate acestea au inviat speranta romanilor.

Ce s-a intamplat mai apoi, culminand cu momentul "lacrima lui Traian" la retragerea plina de patetism a fostului premier a erodat foarte mult din increderea acordata lui Teodor Stolojan.

Totusi, sunt multe voci care confirma ca el este politicianul din umbra pregatit de PD-L pentru postul de premier.

In relatii mai mult decat amiabile cu Basescu, Stolojan pare acum favorit pentru rolul de premier in noul Executiv.

Pe de alta parte, acest lucru nu este pe placul multor pedelisti precum Vasile Blaga sau Adriean Videanu, care au intrat si in dizgratia presedintelui dupa alegerile locale.

Propunerea lui Stolojan pentru functia de premier este respinsa de multe voci malitioase, care se intreaba daca fostul liberal "mai are vigoarea si taria" sa fie premier.

Si, in acest caz, cum ar putea ca, in campania electorala a acestui an, Theodor Stolojan sa preia rolul de "portdrapel" detinut in 2004 de Traian Basescu.

In plus, daca Stolojan nu va avea calitatea de candidat in alegeri, el va putea reprezenta PD-L la televiziuni, inclusiv in emisiuni care nu au caracter strict electoral. Cat succes va putea avea dupa o perioada lunga de absenta, de implicare minima in comunicarea publica?

Si, nu in ultimul rand, in perspectiva unei refaceri a Aliantei DA, exista si voci in PD-L care spun ca una dintre conditiile pe care le-ar putea impune liberalii ar putea fi excluderea "tradatorilor" din formula de guvernare. Ori, Theodor Stolojan este unul dintre cei care se considera ca a tradat PNL.

Surse democrat liberale sustin ca pe 12 septembrie va fi prezentata oferta de guvernare a partidului in cadrul Conventiei Nationale, ocazie cu care se asteapta ca democrat-liberalii sa isi anunte si propunerea pentru Palatul Victoria.

Blaga - sansa a doua?

Din partea gruparii Blaga-Videanu insa, problema este departe de a fi rezolvata. Aceleasi surse din PD-L transmit ca Blaga - aflat inca in vacanta - nu si-ar fi jucat ultima carte.

Raceala prezidentiala de care are parte gruparea Blaga-Videanu, dupa rezultatele de la locale, pare sa transmita insa altceva: secretarul general Vasile Blaga nu va prinde o functie de premier.

"Din partea vechiului PD, cel mai tare si-ar fi dorit functia Vasile Blaga, dar nu este foarte probabil sa fie nominalizat de presedinte, avand in vedere ca, de la locale, Blaga, Videanu si Negoita au cartonasul rosu de la Cotroceni", au comentat aceleasi surse.

Si primarul Clujului, Emil Boc, a fost una dintre variantele vehiculate de pedelisti pentru postul de premier in noul Executiv. Totusi, Boc nu pare pregatit sa renunte la pozitia sa comoda si la primaria Clujului pentru o functie care l-ar solicita mai mult decat isi doreste. Sau, poate locomotiva PD-L i-a interzis din start sa aiba o asemenea idee.

De altfel, conducerea democrat-liberalilor a decis, imediat dupa alegerile locale, sa le interzica primarilor si presedintilor de consilii judetene alesi in iunie din partea PD-L sa candideze la alegerile parlamentare, acestia fiind nevoiti sa-si duca mandatul pana la capat.

De asemenea, alesii locali nu au nici o sansa sa ocupe vreo functie guvernamentala in cazul in care PD-L ar reusi sa intre in Executivul de dupa scrutinul din toamna. Pentru europarlamentari, cum este cazul lui Stolojan, PD-L nu a impus nici o restrictie.

Asadar, in lipsa unui as in maneca, se contureaza o lupta intre Vasile Blaga si Theodor Stolojan pentru functia de premier, in toamna. Cu toata sustinerea prezidentiala pentru Stolojan, Vasile Blaga ar putea castiga tocmai pentru independenta sa mai mare in relatia cu Traian Basescu.

Blaga are cele mai mari sanse de a coagula in jurul lui o majoritate parlamentara, el fiind un negociator agreat de toate partidele, inclusiv pentru independenta sa in relatia cu seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Theodor Stolojan, #premier, #Vasile Blaga, #Traian Basescu , #stiri Traian Basescu