Traian Basescu, in cautarea electoratului pierdut

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Octombrie 2009, ora 18:23
6514 citiri
Traian Basescu, in cautarea electoratului pierdut

Traian Basescu este intr-o campanie intensa de recuperare a electoratului sau traditional, cel care ii aducea victoria in 2004.

Pe cine mizeaza Traian Basescu, in acest moment?

In primul rand pe nucleul portocaliu dur. Conteaza apoi pe electoratul rural, mai sarac si mai putin educat, noua sa cucerire. In acest bazin, Traian Basescu are acum un avans de aproximativ 9 procente fata de Mircea Geoana. Clopul, oaia tunsa, bundita si frecventarea sistematica a fiecarui targ popular are, iata, efecte. A incercat si Mircea Geoana aceeasi strategie, dar, neavand carisma, a pierdut. Acest electorat nu intelege mare lucru din jocurile politice, dar il adora pe cel care joaca hora cel mai bine si mai cu foc.

Apoi, daca va reusi sa pastreze pana la capat imaginea de stapan al jocului, Traian Basescu isi va graranta si voturile celor care intotdeauna merg cu cel puternic, indiferent care e numele lui. Captarea acestora este unul dintre motivele pentru care presedintele nu-si permite sa lase impresia ca a pierdut puterea reala nominalizand un premier impus de altii.

Aceste trei categorii ii ajung, teoretic, lui Traian Basescu pentru a accede in turul al doilea. Acolo insa are nevoie de mult mai mult. Are nevoie de electoratul sau traditional aflat acum, in cea mai mare parte, in consistenta tabara a dezamagitilor. Este vorba despre majoritatea electoratului urban, informat, cu venituri medii, patroni mici si mijlocii sau angajati in mediul privat, adica un fel de clasa de mijloc in acceptiune romaneasa.

Ce voiau acesti oameni cand l-au votat pe Traian Basescu in 2004? Anticoruptie si reforme. De ce sunt dezamatiti? Pentru ca nu vazut reforme pana in ultimele luni ale mandatului prezidential, pentru ca anticoruptia a esuat, pentru ca 4 ani de zile bugetarii au fost mangaiati pe cap in detrimentul lor, pentru ca PSD a ajuns din nou la putere, pentru ca oameni de teapa lui Marian Vanghelie sunt pe culmile puterii.

Pentru recucerirea lor Traian Basescu a fortat cu orice pret reformele pe ultima suta de metri, in materie de salarii, educatie, pensii si, incununarea, reforma constitutionala. Pe ei trebuie sa-i convinga ca lupta pentru reforme pana in ultima clipa si, iata, este impiedicat sa le faca, deci nu el este vinovat pentru ratarea celor mai importante obiective din 2004.

Lor le cere inca un mandat si tot lor le va cere, apoi, un nou Parlament reformator pe modelul "dati-mi un consiliu!". Pe ei Traian Basescu trebuie sa-i convinga ca nu s-a schimbat si lupta pentru acelasi lucru: "Mai am ceva de recuperat: felul meu de a fi si o voi face in campanie", a spus recent presedintele.

Acest electorat nu este foarte impresionat de crize politice si scandal. Cine l-a ales pe Traian Basescu in 2004 nu a crezut ca alege un pacifist, ci un luptator pe viata si pe moarte cu sistemul ticalosit. Acest electorat trebuie convins acum nu ca presedintele a devenit un pacifist, ci, dimpotriva, ca nu a pactizat cu acest sistem prin alianta cu PSD si nu numai.

Asa ca acest conflict de proportii din politica romaneasca ar putea redestepta electoratul demobilizat al lui Traian Basescu. "N-am invins sistemul ticalosit, dar nici el nu m-a invins pe mine si l-am scos la suprafata", ne-a spus de mai multe ori Traian Basescu. So, pe el, asadar, dragi romani, la referendum si la prezidentiale, pare a fi continuarea logica a mesajului.

Dar mai poate fi crezut Traian Basescu de acest electorat, dupa atatea dezamagiri? Daca adversarii lui se vor stradui sa-i ofere argument dupa argument printr-o radicalizare sinucigasa, probabilitatea unui raspuns pozitiv este foarte mare. Coalizandu-se si radicalizandu-se cu un singur obiectiv comun: jos Basescu, domnii Geoana si Antonescu contribuie la redesteptarea electoratului traditional al lui Traian Basescu, caruia i se ofera ca tinta singura.

In plus, ma intreb cat de eficienta va fi o astfel de coalizare in turul al doilea, atunci cand Crin Antonescu, de exemplu, va trebui sa le spuna liberalilor onesti si in mod autentic de dreapta, "votati candidatul de stanga garantat Vanghelie!". Il vedeti pe Neagu Djuvara, de exemplu, ascultand un astfel de demers. Liberalii autentici fie vor sta acasa, fie vor reveni, de voie, de nevoie, la votul din 2004.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#electorat Traian Basescu, #nucleu portocaliu, #cursa Basescu Geoana , #stiri Traian Basescu