Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Traian Basescu: Legea retrocedarilor, o noua nationalizare (VIDEO)

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 20:19
6980 citiri
Traian Basescu: Legea retrocedarilor, o noua nationalizare (VIDEO)

Traian Basescu a refuzat sa promulge proiectul de lege privind retrocedarile, dar nu a ratat ocazia sa mai dea "o palma" presei si sa instiinteze clasa politica, totodata, ca isi ia mana de pe PD-L cand partidul calca stramb.

Mai mult, a "uitat" si de bunele relatii cu arhitectul-sef al Capitalei, proaspat mazilit de primarul Sorin Oprescu.

Discursul de vineri al presedintelui, despre intoarcerea in Legislativ a legii retrocedarilor, a fost o ocazie de a le plati ziaristilor noi polite. Traian Basescu i-a acuzat pe jurnalisti ca ii atribuie "pe bani" relatii de afaceri cu firmele lui Casuneanu si Umbrarescu si ca nu inteleg sensul unor declaratii facute in Italia de ministrul Maroni.

Legea retrocedarilor, intoarsa in Parlament

Basescu a anuntat, vineri, ca intoarce spre reexaminare, in Parlament, proiectul legislativ de modificare a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv, motivand ca actul este neconstitutional si promulgarea lui ar insemna o noua nationalizare.

Seful statului a cerut reexaminarea legii care ar modifica prevederi ale Legii 10/2001 si a Legii 112/1995, explicand ca proiectul ar incalca si Constitutia, si Conventia Drepturilor Omului. "Legea nu prezinta solutii pentru situatiile tranzitorii", a spus Traian Basescu.

"Ar fi o renationalizare, pentru ca anuleaza calitatea de proprietari pentru cei care au fost deposedati de regimul comunist, dupa mai 1945", a declarat presedintele.

"Este o cale de obtinere de venituri necuvenite..Cei care au cumparat primii case pe aceste legi au fost oameni cu influenta", a mai tunat si a fulgerat Traian Basescu, completand insa cu succese personale in materie de retrocedari: "Ma bucur ca am putut sa restitui Ciclopul, asa cum am retrocedat peste 2.000 de imobile. Am avut procese pe care le-am castigat."

"Cei care au luat casele pe legea 112, actele de proprietate fiind desfiintate prin hotarari judecatoresti, vor fi despagubiti de stat la pretul pietii, in conditiile in care achizitia initiala s-a facut la pret de contabilitate...Legea serveste o clientela..Ai dat 15.000 de dolari si statul te despagubeste cu 300.000 de dolari, este inechitabil", sustine seful statului.

"Prin dispozitiile legii, contractele de vanzare-cumparare devin opozabile oricarui act de proprietate al celor deposedati, ceea ce e neconstitutional, in plus si pentru ca ar fi retroactiv", a explicat Basescu.

Prevenind comentarii despre casa din strada Mihaileanu din Bucuresti, pe care si-a atribuit-o cand a fost primar al Capiatlei, Traian Basescu a spus: "Chiar daca unii ar spune ca as avea motivatie sa promulg acest proiect de lege, iata ca il pot intoarce, cum am intors si Codul Penal de la promulgare".

Deputatii au adoptat, pe 24 iunie, o propunere legislativa de completare a Legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor nationalizate si vandute de stat sa primeasca bani in locul retrocedarii in natura, propunere care a fost respinsa in Senat.

Propunerea legislativa initiata de conservatorii Dan Voiculescu, Daniela Popa, Sabin Cutas, Bogdan Ciuca si Petru Calian (ex-PC) s-a bucurat de sustinerea exprimata de reprezentantii PSD, PD-L, PRM si PC.

Intrebat cum comenteaza votul PD-L pentru proiectul pe care l-a intors acum in Parlament, Traian Basescu a spus: "Sunteti intr-un cliseu propagandist, ca eu as conduce PD-L, nu am discutii cu ei, nu eu ma ocup de coordonarea din Parlament. Il puteti intreba pe Emil Boc, a fost mare veselie la votul in Parlament. Rog partidele sa nu fie partase la o noua nationalizare, la 18 ani de la Revolutie".

Basescu: Nu m-am intalnit cu ministrul italian Maroni

Presedintele Traian Basescu a negat intalnirea cu ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, despre care a relatat presa in cursul acestei saptamani, consultari in timpul carora seful statului nu ar fi exprimat obiectii la amprentarea rromilor din Italia:

"Am inteles framantarea din Romania in legatura cu declaratia ministrului Maroni.. Nu am avut reactii pentru ca era un articol de presa, nu pozitie oficiala...Nu m-am intalnit niciodata cu Maroni si nu am avut discutii".

"Nu pot sa cred ca Maroni a facut referire la mine. Am discutat cu premierul Silvio Berlusconi si pozitia mea a fost departe de ce a aparut in presa. ..A fost o confuzie a ziaristului, nu pozitia oficiala a Italiei", a sustinut Traian Basescu.

"Nici Guvernul italian, ca si mine, nu consideram ca ce apare in presa e litera de lege. Pun pe seama unei intelegeri si redactari eronate din partea ziaristului.Nu pot sa cred ca un demnitar ar face astel de declaratii...Pozitia mea este in interesul Romaniei", a mai lovit Basescu o data in "tonomatele de serviciu".

Traian Basescu a declarat, despre amprentarea rromilor din Italia, ca "Romania nu poate fi de acord cu discriminarea unui cetatean al sau, daca de discriminare e vorba".

Roberto Maroni, initiatorul actiunii de amprentare a rromilor din Italia, a declarat ca a avut "o discutie deschisa" cu seful statului roman si ca nu a existat "nicio obiectie" din partea lui in ceea ce priveste linia pe care intentioneaza sa o adopte autoritatile italiene, informa, miercuri, editia electronica a cotidianului La Repubblica.

"Am avut o discutie deschisa. A cerut directive si din partea noastra nu exista nicio obiectie in a tine cont de de recomandarile sale. Nu exista nicio obiectie. Totul va fi facut in spiritul respectului fata de normale italiene si internationale pentru a rezolva situatia din taberele de rromi", a declarat Maroni.

Traian Basescu: Presa imi atribuie pe bani contracte cu Umbrarescu si Casuneanu

Presedintele a negat ca ar avea relatii ilegale cu oamenii de afaceri care au in continuare contracte grase cu statul roman, numind aceste acuzatii "un cliseu" al presei interesate.

"Observ ca ieri (joi - n.r.) s-au atribuit contracte pe termen lung firmelor de constructii despre care presa spune ca sunt firmele mele, in valoare de 700 de milioane euro, pentru Casuneanu, Umbrarescu, parca la Ministerul Transporturilor (MT). Este un cliseu. Aceste firme nu au avut legatura cu MT cat am fost eu ministru, singura firma care a lucrat a fost cea a lui Besciu, pentru ca il gasisem in primarie de pe vremea lui Viorel Lis".

"A fost un cliseu creat de presa cu mai multa sau putina bunavointa. Daca tot sunt raul coruptiei, de ce or mai obtine contracte? Nu am avut legatura, ii cunosc ca si constructori, i-am cunoscut la inundatiile din 2005", s-a dezis Basescu de afaceristii cu nume controversate.

"Ei au venit in mandatul lui Miron Mitrea in Ministerul Transporturilor, ce ma deranjeaza e ca presa mi le atribuie, pe bani sau din proprie initiativa", a mai spus Basescu.

Despre destituirea arhitectului-sef din Primaria Capitalei, decisa joi in Comisia de Disciplina a institutiei si consfintita prin semnatura lui Sorin Oprescu, presedintele a comentat: "Cu Adrian Bold am lucrat, cand mai bine, cand mai rau. Era un functionar public al Primariei...Daca schimbarea lui de acolo se face legal nu am nimic de spus".

Basescu: Nu aman introducerea uninominalului

Presedintele Traian Basescu a declarat, referitor la apelul facut de purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului pentru consultari in vederea amanarii pentru 2012 a introducerii votului uninominal, ca nimeni nu poate conta pe sprijinul sau in acest sens.

"Nimeni nu va putea avea in mine un partener pentru amanarea aplicarii legii", a declarat Basescu. Seful statului a adaugat ca, personal, sustine votul uninominal, chiar daca varianta actuala a sistemului nu este cea mai buna forma.

"Nu reactionez la cereri televizate", a mai precizat Basescu, cu referire la apelul public facut de purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, social-democratul Andrei Alexandru.

Seful statului a mentionat ca nu are timp sa stea in fata televizorului si sa asculte indicatiile oricarei "minti luminate", iar o altfel de solicitare nu a primit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu , #stiri Traian Basescu