Traian Basescu scapa de dosarul Flota - DNA l-a clasat definitiv (Video)

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 15:57
26821 citiri
Traian Basescu scapa de dosarul Flota - DNA l-a clasat definitiv (Video)
Foto: Facebook/Traian Basescu

Dosarul "Flota", in care fostul presedinte Traian Basescu era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare, a fost clasat miercuri de catre DNA.

Procurorii anticoruptie au mentionat, intr-un raspuns remis Mediafax, ca dosarul "Flota" a fost inchis definitiv.

Anchetatorii au explicat ca, in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, se constata ca fapta nu exista, deoarece Traian Basescu, in calitate de ministru al Transporturilor in intervalele 1990-1992 si 1996-2000, nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu pentru CNM Petromin SA Constanta.

DNA a adauga ca navele, pe care Basescu a fost acuzat ca le-a vandut ilegal, au fost, de fapt, "vandute in baza aprobarilor legale".

"Cele 16 nave aflate in contracte de management cu grupul Klaveness au ramas in proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispozitie asupra lor) pana in 1999-2000, cand acestea au fost vandute la licitatie. Sumele realizate din vanzarea celor 16 nave au fost in cuantum de 63 de milioane de dolari.

Decizia vanzarii navelor nu a apartinut Ministerului Transporturilor, ci a apartinut FPS si AGA a CNM Petromin SA, intrucat FPS si nu Ministerul Transporturilor erau actionarul majoritar al CNM Petromin SA", au explicat procurorii DNA.

Cu privire la savarsirea infractiunii de fals intelectual, "se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari", au mai spus anchetatorii.

Referitor la faptul ca Traian Basescu si-ar fi insusit jumatate de milion de dolari, in calitate de ministru al Transporturilor, fiind acuzat de delapidare, procurorii anticoruptie au precizat ca s-a demonstrat faptul ca nici aceasta infractiune nu exista.

"De altfel, cu referire la aceasta presupusa fapta, respectiv delapidare, raspunderea penala s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrarii in vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform caruia, maximul special al pedepsei pentru infractiunea de delapidare a fost redus la sapte ani", au adaugat reprezentantii DNA.

Dosarul "Flota"

"Flota" este poate cel mai cunoscut dosar in care a fost implicat Traian Basescu, fostul presedinte fiind acuzat de instrainarea flotei navale romanesti in perioada cand era ministru al Transporturilor.

Traian Basescu, un simplu cetatean, fara imunitate. Ce dosare il pandesc

Dupa ce Traian Basescu a devenit un simplu cetatean, fara imunitate, din 21 decembrie anul trecut, au aparut discutii despre posibilitatea redeschiderii dosarelor suspendate pe perioada mandatului, insa, contrar, poate cel mai controversat dintre ele a fost inchis.

Dosarul "Flota" era vechi, de aproape 20 de ani, si foarte voluminos: are aproape 130 de volume si peste 40.000 de file. Acesta a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.

Potrivit unei expertize publicate in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu, nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana. Acest lucru a fost folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit de vanzarea Flotei.

In luna noiembrie, procurorul general Tiberiu Nita a declarat ca dosarul "Flota" ar putea fi redeschis.

Nitu, despre redeschiderea dosarului "Flota": Aceasta imprejurare va fi avuta in vedere

"Noi, procurorii, ne exercitam atributiile asa cum sunt ele prevazute de lege si nu suntem influentati de final de mandat, inceput de mandat. Cu siguranta aceasta imprejurare (redeschiderea dosarului "Flota" - n.red.) va fi avuta in vedere si intuiesc ca vor fi (...) persoane care vor face fel si fel de solicitari probabil, dar aceste analize vor fi facute pe baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala", a declarat Nita.

In iunie 2012, Traian Basescu spunea ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarul "Flota" fiind inchis. Mai mult, el a afirmat ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".

"Povestea cu Flota o stiti. Au fost 111 sau 109 inculpati. A existat un procuror al Departamentului National Anticoruptie, Amariei, care a refuzat sa semneze rechizitoriul. Dosarul este inchis, oamenii sunt nevinovati", a spus Basescu la acea vreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu dosar Flota inchis, #dosar Flota inchis DNA , #stiri Traian Basescu