Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 17:50
63891 citiri
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Fostul președinte Traian Băsescu a făcut o vizită oficială în Egipt în 2007 FOTO Administrația Prezidențială

Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, rememorează un episod din timpul vizitei făcute de fostul președinte în Egipt în cursul anului 2007.

Istorisirea este spusă de Săftoiu în contextul nemulțumirilor stârnite în România de vizita lui Klaus Iohannis în Egipt. Actualul președinte apare alături de soție, ambii îmbrăcați în haine albe, fotografiindu-se în preajma piramidelor de pe platoul Gizeh.

Vizita lui Traian Băsescu în Egipt a avut loc în februarie 2007, iar delegația României a avut, de asemenea, o invitație de vizita celebrele piramide de la marginea orașului Cairo.

"În orice vizită prezidențială, dincolo de discuțiile oficiale și cele mai puțin publice, se impune să onorezi simbolurile țării pe care o vizitezi.

Depui coroane de flori, te duci să te închini la vreun mausoleu important, te duci să vezi simbolul țării respective. Dar amănuntele de atitudine, de ținută, spun dacă ești oficial sau prea în vacanță.

Traian Băsescu în vizită în Egipt. Trebuie să fi fost în 2006 (n.r. - anul corect este 2007). Spre seară, eram programați pentru Piramide, zonă închisă pentru turiști că venea delegația română.

Le vedeam pentru prima dată și minute în șir doar am privit fără să pot spune ceva. Șeful delegației române a fost ministrul de externe de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu.

Președintele Băsescu s-a întors în hotel. Văzuse piramidele, doar navigase suficient până ajunsese președinte, și nu a mai venit la turul piramidelor.

Era spre seară, se făcuse deja frig și ascultăm ghizii, noi înfășurați în pături. MRU își făcea treaba bine, onorul pe care trebuia să îl aducem simbolului Egiptului l-a făcut.

Președintele tot suna și nu înțelegea de ce nu ne întoarcem la hotel. Avea treabă cu fiecare dintre noi. Și îmi amintesc cum, enervat că întârziem – plecasem deja de la piramide, dar traficul era atât de greoi încât cu toate girofarurile nu înaintai prea mult - ne-a spus: “Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță! Că nu de asta sunteți aici ca să faceți turism”. Avea și nu avea dreptate. Nu eram la Piramide că voiam, ci că trebuia. Dar toți eram oficial. Unul nu respiră vacanță", povestește fosta consilieră prezidențială pe Facebook.

#traian basescu egipt, #Adriana Saftoiu, #iohannis egipt, #iohannis alb, #iohannis piramide , #stiri Traian Basescu