TV Ziare.com: Basescu, copilul de suflet al lui Ion Iliescu

Marti, 08 Iunie 2010, ora 17:39
4574 citiri
TV Ziare.com: Basescu, copilul de suflet al lui Ion Iliescu

In toate guvernele au fost reprezentanti ai FSN-ului, deci copiii de suflet ai lui Ion Iliescu, a declarat Ene Viorel, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania, care il considera pe fostul presedinte drept principalul vinovat pentru mineriade.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Viorel Ene

"A disparut Ceausescu, dar esalonul doi si trei a ramas, de aceea simpla disparitie naturala sau nu a lui Ion Iliescu nu rezolva nimic. Si astazi in guvern, si in toate guvernele au fost reprezentanti ai FSN-ului, deci copii de suflet ai lui Ion Iliescu", a declarat Ene Viorel, la TV Ziare.com.

Intrebat care sunt politicienii care au avut legaturi cu fostul presedinte Ion Iliescu, presedintele AVM a raspuns: "Din punctul nostru de vedere, domnul presedinte Traian Basescu este tot din ramura trandafirilor, desi dansul n-a avut nicio implicare in evenimentele din 13-15 iunie 1990. Ulterior, in toate actiunile sale, presedintele nu a facut decat sa ajute la salvarea acestor indivizi care au organizat represiunea din iunie 1990".

Numeroase personaje de pe scena politica au fost, intr-un fel sau altul, legate de regimul comunist si de Ion Iliescu, sustine Viorel Ene, iar acestia au ca scop doar imbogatirea si saracirea populatiei, pentru a conduce tara mai usor.

Basescu vrea sa rescrie istoria despre mineriade cu ajutorul lui Tismaneanu

Presedintele Traian Basescu incearca sa rescrie si istoria mineriadelor, cu ajutorul lui Vladimir Tismaneanu, sustine presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor.

"Dragul nostru presedinte a extins activitatea de cercetare a domnului Vladimir Tismaneanu. Domnul Tismaneanu se ocupa mai nou de Revolutie si de dosarul mineriadelor. Dupa ce si-a salvat prietenii si tatal la procesul comunistilor si rolul lor nefast jucat, acum aceeasi gasca vrea sa rescrie istoria despre minerade", sustine Viorel Ene.

Viorel Ene a relatat, pentru TV Ziare.com, cum s-au desfasurat evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand zeci de persoane au fost batute de minerii adusi in Bucuresti de Miron Cozma. Responsabili pentru masacru au fost Ion Iliescu si fostul prim-ministru Petre Roman, sustine Viorel Ene, care precizeaza ca Justitia, prin procurorul Dan Voinea, a ajutat la scaparea faptasilor.

"Asociatia Victimelor Mineriadelor a depus o plangere penala colectiva impotriva celor care au produs aceasta represiune in iunie 1990. Un rol malefic l-a avut Dan Voinea care a tergiversat tot timpul acest dosar, astfel incat unele fapte sa se prescrie si cat timp Dan Voinea s-a ocupat de dosar nimeni nu a fost pus sub acuzare", precizeaza Viorel Ene, adaugand ca au fost identificati 37 de inculpati, insa prin semnatura procurorului nu au fost pusi sub acuzare.

In iunie 1990, au fost adusi peste 20.000 de mineri, o parte dintre ei sub coordonarea lui Miron Cozma, care au batut persoanele care protestau in Piata Universitatii.

"Minerii n-au fost singuri, au fost aduse in Bucuresti peste 20.000 de persoane, cei care au organizat mineriadele au fost Ion Iliescu, Petre Roman, deputatii si senatorii FSN, cu ajutorul sindicatelor, dintre care 10.000 de mineri condusi de Marin Condeescu si 10.000 din Valea Jiului condusi de catre turbulentul Miron Cozma, minerii lui Cozma au fost cei mai violenti. Eu am fost rapus de batele minerilor lui Cozma, stiu pe pielea mea ce s-a intamplat in acea perioada", a declarat Ene Viorel.

Minerii au batut apoi zeci de studenti, au devastat sediile partidelor si au atacat si sediul Facultatii de Drept. La mineriade au fost prezenti si "baietii cu ochi albastri", spune Viorel Ene. Angajatii de la "Doi s'un sfert" au transmis informatii eronate, menite sa provoace panica in randul liderilor protestatarilor, iar alte persoane au avut rolul de a identifica asa-zisii "golani".

Cat timp nu vor fi pedepsiti vinovatii, Romania va fi bolnava

Cat timp nu vor fi pedepsiti vinovatii pentru mineriade, Romania va fi o tara bolnava, considera Viorel Ene. Asociatia Victimelor Mineriadelor a depus o plangere penala.

"Ceea ce au facut Iliescu si gasca lui n-a fost decat sa dea o lovitura tinerei democratii care se nastea atunci. (...) Indiferent cum s-au numit presedinti, parlamentari, toti au avut acelasi scop sa se imbogateasca, iar aceasta tara sa fie distrusa, astfel prin saracire sa ne poata conduce in continuare", adauga Ene Viorel.

Viorel Ene spune ca Moscova nu a fost implicata in evenimentele din iunie 1990, acestea au fost responsabilitatea puterii de atunci, care "asa a inteles sa implementeze democratia".

"Rusia si Moscova nu au fost implicate direct in represiunile din iunie 1990, acest lucru a fost strict in sarcina Guvernului Romaniei, asa au gandit ei sa implementeze democratia. In lungile zile si nopti cat am fost paralizat si am stat in spital m-am tot gandit: de ce oare FSN, care castigase alegerile cu 68%, si Iliescu, ce castigase alegerile cu 80%, au avut nevoie de acea represiune? Au avut nevoie sa nu mai strigam 'Jos comunistii!', sa nu-i mai contestam si poporul sa ramana la avelasi nivel de aservire fata de statul roman", explica Viorel Ene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Traian Basescu, #Basescu copil Iliescu, #Viorel Ene, #Iliescu mineriade, #mineriade 1990 , #stiri Traian Basescu