Umbra misterioasa a premierului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 19:28
3405 citiri
Umbra misterioasa a premierului

Unul dintre aparentele paradoxuri ale acestei campanii este importanta acordata numelui viitorului premier. Intotdeauna subiectul a stranit curiozitate, insa de aceasta data el devine, parca, chestiunea zero a acestei campanii.

Partidele mari au facut propuneri, televiziunile le dezbat si le cuantifica sansele. Presedintele a lansat si el un portret robot ideal caruia nu i se prea se potriveste niciuneia dintre cele trei propuneri.

Si totusi premierul nu este ales prin vot. El este o consecinta a votului. Normal ar fi ca in aceasta perioada in prim plan sa fie candidatii, si totusi acesta este ocupat de umbra misterioasa a viitorului premier.

Paradoxul este aparent, pentru ca aceasta focalizare a interesului e o consecinta fireasca a mai multor factori.

Alegeri fara prezidentiabili

Pentru prima data, alegerile prezidentiale sunt separate de cele parlamentare. Adica lipseste tensiunea confruntarii fata in fata, la nivel national, intre cateva figuri reprezentative, de anvergura.

Ar fi trebuit ca aceasta confruntare sa fie compensata de votul uninominal din fiecare colegiu, insa oferta e slaba, figurile sunt fie prafuite, fie cu mult prea necunoscute, asa ca putine sunt zonele unde confruntarea starneste cat de cat emotie.

Si publicul, si partidele, si presa au simtit nevoia sa personalizeze scrutinul. Electoratul doreste sa isi asocieze asteptarile cu o figura bine definita, cu putere executiva, partidele capata din nou locomotiva, iar presa are parte de acea tensiune datatoare de rating/trafic/tiraj.

Batalia pe nominalizare

Un alt argument este confruntarea apriga dintre Traian Basescu si partidele politice, cu exceptia celui prezidential. Intreaga intensitate a acestei confruntari se va concentra dupa alegeri pe numirea premierului, un atribut constitutional incontestabil al sefului statului si de care depinde practic viitoarea putere executiva.

Niciodata conflictul nu a fost atat de adanc, iar pana acum, dupa alegeri si presedintele era la inceput de mandat. In plus, situatia politica de o fluiditate extrema, si ea fara precedent, face posibila orice alianta de guvernare.

Practic, configurarea ei concreta va depinde in cea mai mare masura de numele viitorului premier si abilitatea lui de a-si coagula majoritatea. Iar PSD stie exact, din 2004, cat de eficient poate fi Traian Basescu in astfel de situatii.

Un mandat de iad

Si ce mandat il asteapta pe acest viitor premier! Dificultatile sunt imense, temerile oamenilor tot mai mari, iar asteptarile pe masura. Criza economica a lovit deja in Romania si, probabil, nu va face decat sa se agraveze, in acelasi timp asteptarile salariale sunt mari pentru ca toate partidele implicate in campanie au licitat in nestire, iar agentiile de rating depuncteaza Romania pentru ca nu au incredere in capacitatea guvernatilor de a tine situatia sub control.

Adica viitorul premier trebuie sa fie bun economist, agreat in egala masura si de Basescu si de o majoritate parlamentara altfel cu cutitele pe masa, apt sa medieze abil intre partide, dar si intre majoritatea sa si presedinte, un om cu autoritate mare la popor si credibil in exterior.

E clar ca niciunul dintre premierii propusi de partide nu indeplineste toate criteriile, cu toata indulgenta posibila. Stie asta si Traian Basescu. De cand i-a dat binecuvantarea lui Teodor Stolojan situatia s-a schimbat radical, exigentele sunt mult mai mari, iar planurile de contraofesiva ale PSD foarte radicale.

Varianta prezidentiala, singura care conteaza pana la urma, este inca secreta. Un mister care, sigur, face parte din joc si, ca orice mister, creste miza si tensiunea.

Ea ar mai putea avea insa un rol. In toata dezbaterea creata pe tema viitorului premier pornind de la portretul robot sunt vehiculate nume si variante.

Ele pot fi baloane de incercare care starnesc reactii in presa, in opinia publica si in randul partidelor, reactii care il pot inspira pe Traian Basescu in momentul deciziei finale, care, probabil, este inca la dospit.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alege premierul, #alegeri parlamentare 2008, #Traian Basescu , #stiri Traian Basescu