Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Urmatorul dusman al lui Traian Basescu (Opinii)

Joi, 25 August 2011, ora 09:28
7359 citiri
Urmatorul dusman al lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Cotidianul

Traian Basescu nu castiga atatea batalii politice fiind, pur si simplu, Traian Basescu. Un tip hotarat, din popor. Castiga pentru ca gaseste mereu cate un dusman. Pentru ca e luptatorul care se lupta cu cineva. De care apara alegatorii.

In 2004, a fost "sistemulticalosit". In 2007 si 2008, au fost "cei 322". In 2009, au fost mogulii. Nu exista moment politic in care Traian Basescu sa nu fi gasit pe cineva cu care sa se lupte. De fapt, presedintele tuturor romanilor are intotdeauna dusmani, iar ei, invariabil, ii poarta pica.

Asta a fost marea reteta a presedintelui-jucator. De fiecare data, a gasit pe cineva spre care sa canalizeze furia populatiei. A stiut ce vrea lumea si a stiut unde trebuie sa loveasca. Sa puna etichete regimului Nastase-Iliescu, aliantei "petroliberalilor" cu "ex-comunistii" si "mogulii", "baietilor destepti", tuturor. De ce a putut? Pentru ca, atunci ca si acum, adversarii lui au jucat cum au vrut el.

Acum, in 2012, are nevoie din nou de un dusman. De cineva pe care sa asmuta lumea. Are nevoie de cineva cu care sa se lupte. Invariabil, vom avea un nou "dusman al poporului", la urmatoarele alegeri. Problema lui Traian Basescu e alta. Mai mult decat la celelalte reprize de lupta cu opozantii, Basescu a devenit el insusi un dusman spre care se canalizeaza furia lumii.

Da-i si lupta!

Adrian Nastase era bun. Ca dusman. Era arogant, autoritar si conducea o putere care batea recorduri la spaga, baroni locali si privatizari dubioase. Ion Iliescu era si el bun. I se putea lipi oricand eticheta de "comunist" si "protectorul coruptilor". Cozmancii, hrebenciucii, oprisanii reprezentau, la randul lor, tipologii bune de folosit ca dusmani. Poze in care puteai sa arunci cu sageti. Intre noi fie vorba, nu era deloc condamnabil, mai ales ca PSD-ul din 2004 avea mai multe bube decat un ciumat in faza terminala.

Apoi, "petroliberalii" si "iresponsabilii", alaturi de "moguli" sau, variabil, "moguli securisti", ca doar Dan "Felix" Voiculescu era in frunte, le-au luat locul. "Prostanacii" si "mafiotii de la Interne", varuiti, ocazional, in eternii "criptocomunisti", li s-au alaturat tocmai la timp, la alegerile din 2009. Tocmai la timp, caci Traian Basescu a mai reusit inca o data sa mobilizeze oastea si sa-i duca la vot pe toti cei care se temeau de cei enumerati mai sus.

Pentru ca despre asta e vorba la alegeri. In Romania, pana in acest moment, nimeni nu a reusit sa castige alegeri folosindu-se de ce a facut bine el. Mai degraba, folosindu-se de ce a facut rau celalalt aflat la putere. Sau de ce teama de ce vor face altii, cand vor ajunge.

Traian Basescu n-a facut exceptie. Nici cand a castigat, alaturi de Alianta DA, puterea. Si nici cand s-a mentinut in fruntea statului. Nu de drag a fost votat, ci din teama de "ceilalti". De ticalosia si coruptia lor, adevarata sau perceputa.

In 2012, va fi altceva

Bun. Sistemul ticalosit s-a dus, ca PDL conduce de cativa ani. Mogulii mai sunt, dar mai mult Voiculescu. Si, cat de securist si ipocrit e el, nu el a taiat pensiile si salariile. Traian Basescu le-a taiat, asa ca el e dusmanul. Din fericire pentru el, nu candideaza. Vor fi alegeri parlamentare, asa ca nu va fi in campanie in fiecare zi. Dar dusmani tot va avea. Ca doar are nevoie de ei, nu? Cum insa el e dusmanul cel mare, trebuie sa gaseasca un dusman mai mare sau sa faca un pas in spate. Doar ca are nevoie de un alt om la Guvern, pentru asta, altfel Boc preia el rolul de dusman. Si PDL pierde.

Bun, atunci...cine ramane? Pai cum cine? Victor Ponta si Crin Antonescu. Sperietorile. Cei care, daca vor prelua tara, o vor face praf, pare sa spuna Basescu. Omul care nu va lasa tara pe mainile unor imaturi. Noii dusmani.

Ce e mai interesant? Are toate sansele. Victor Ponta si Crin Antonescu chiar se poarta ca niste imaturi. Il depasesc pe Basescu in agresivitate, atacuri absurde si vulgaritate. Din nou, joaca jocul lui Basescu. Vor fi dusmanii din 2012. Sau vor fi parte a jocului cu dusmanii. Pentru ca oricand se pot gasi unii mai buni ca ei. Si ca dusmani, si altfel.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu dusman, #Basescu sistem ticalosit, #Basescu alegeri 2012 , #stiri Traian Basescu