Vom avea alegeri prezidentiale anticipate?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Februarie 2009, ora 12:22
7031 citiri
Vom avea alegeri prezidentiale anticipate?

Un zvon se propaga din ce in ce mai insistent pe bloguri, cu sau fara valoare de balon de incercare: este posibil ca alegerile prezidentiale sa fie cuplate cu europarlamentarele si sa aiba loc pe 7 iunie.

Intr-un an atat de complicat ca acela pe care-l traversam scenariul nu este exact de ignorat, cu toate avantajele si dezavantajele lui. Asadar, cine ar avea de castigat, cine ar avea de pierdut?

Evident, principalul avantajat ar fi Traian Basescu, caruia ii si este atribuita paternitatea ideii. Cu cat alegerile vin mai repede, cu atat ar reusi sa conserve mai mult din capitalul electoral, foarte bun deocamdata, potrivit sondajului INSOMAR, insa puternic amenintat de efectele crizei.

Cum, in conformitate cu estimarile economistilor, aceasta va avea in 2009 doua varfuri, unul in vara, unul in toamna, prezidentialele anticipate ar fi venit numai bine inainte de ele, pe 7 iunie.

Pe de alta parte, desi criza este cel mai mare adversar al lui Traian Basescu in acest moment, aparitia unui contracandidat surpriza nu ar fi, cel putin teoretic, exclusa daca alegerile ar avea loc abia in toamna/iarna. Devansarea lor cu jumatate de an, inlatura practic acest risc pentru Traian Basescu.

Ar fi avantajat si PD-L, care ar beneficia de o locomotiva foarte puternica pentru europarlamentare. Cuplarea scrutinelor ar avantaja si prezenta la votul pentru Parlamentul European, care, in cazul unor europarlamentare solitare, ar bate, cel mai probabil, un record de absenteism. Pana acum Comisia Europeana recomanda decuplarea alegerilor pentru Parlamentul European de orice alt tip de vot popular, insa acum, cand prognozele la nivelul intregii Uniuni vorbesc de o prezenta medie de 10%, indemnul s-a inversat: faceti orice pentru prezenta mai buna, deci pentru o mai mare legitimitate morala a forului european.

Un ochi rade, unul plange

Prin cuplarea alegerilor, PSD ar beneficia, la randul sau de o locomotiva pentru europarlamentare, si, fiind la guvernare, candidatul lor la prezidentiale ar fi, la randul lui, scutit de erodarea inevitabila provocata de efectele crizei asupra puterii. Atat doar ca erodarea lui Traian Basescu, perceput ca adevaratul premier, ar fi, cu siguranta, mai semnificativa, decat cea suferita de Mircea Geoana, daca va fi el candidatul. Aceasta este, de altfel, o alta problema a social democratilor.

Spre deosebire de PD-L, PSD nu are inca un candidat cert. Unul tare ar vrea dar n-are sanse, altul sta mai bine, dar n-ar vrea, fiecare tabara are preferintele si antipatiile ei, situatia e complicata si o decizie sub presiunea timpului ar putea provoca o criza acuta in partid.

In plus, social-democratii au toate motivele sa se teama ca dupa o foarte probabila realegere a lui Traian Basescu, acesta va incerca sa forteze alegerile anticipate, ceea ce, avand un premier fidel, ar reusi fara mari probleme.

Asta ar insemna ca PSD sa plece de la puterea atat de ravnita si sa treaca, fracturat, prin alte alegeri, cu mult mai importante decat cele europene. Alti bani, alta distractie, alte riscuri pentru candidatii inca nerefacuti financiar dupa efortul din noiembrie.

Pentru PNL, devansarea prezidentialelor si cuplarea lor cu europarlamentarele ar fi o veste proasta. Liberalii nu au un prezidentiabil care sa poata juca, cat de cat, rolul de locomotiva, iar dublul scrutin ar pica fix dupa perioada aceasta tulbure de lupta pentru presedintia partidului prin care trece PNL.

In general, partidele fara un prezidentiabil locmotiva vor plati aceasta lipsa si cu scorul de la europalamentare.

Sorin Oprescu, contracandidatul sperietoare pentru Traian Basescu, nu trece, nici el, printr-o perioada fasta. Mandatul sau de pana acum este tare subtirel in proiecte si reusite, daca nu punem la socoteala recordurile de Guiness Book, e parasit de consilierii cei mai fideli care fac declaratii deloc magulitoare la adresa fostului sef, i-a picat si pasajul Basarab in cap, fiind acum la mana lui Emil Boc, este atacat virulent in presa care-i reporoseaza lipsa de rezultate.

Pana in iunie nu are timp sa repare prea mult din deficitul de pana acum, dar, e drept, nici timp sa-l accentueze, asa ca ar mai trai din resturile mitului creat la locale. Asa ca ar fi mai degraba avatajat de anticipate, daca se hotaraste sa candideze.

Bani putini, oferta pe masura

Cat priveste Romania, greu de spus, transant, daca acest scenariu electoral ar avantaja-o sau nu. Sub aspect financiar, in mod cert ar fi mai bine, pentru ca un scrutin costa destul de mult, iar la vreme de criza bani economisiti prin cuplarea alegerilor ar putea fi folositi cu mult mai bine.

Ca imagine externa, o prezenta mai mare decat media europeana, chiar spectaculoasa pentru un scrutin europalamentar, ar favoriza Romania in ochii ingrijorati de la Bruxelles.

Dezavantajul major al devansarii prezidentialelor ar fi insa tocmai anularea oricarei sperante de impunere a unei figuri noi. Ar defila cativa candidati deja consacrati, destul de uzati ca politicieni, daca nu prafuiti, de care oamenii, ma tem, s-au cam plictisit.

Cei mai multi ar alege, din nou, raul mai mic. E drept, cum spuneam, sansele reale sa apara brusc, din anonimat, un om providential, un fel de Obama al romanilor, sunt foarte mici chiar fara devansarea alegerilor, pentru ca sistemul politic romanesc nu are vigoarea sa-l produca.

De la dorinta, la putirinta

Cert este ca scenariul ar fi greu de pus in practica. Alegerile prezidentiale anticipate ar presupune, in principiu, vacanta postului prin demisia lui Traian Basescu. Un risc pe care presedintele s-ar putea sa nu si-l asume, insa, avand in vedere ca o coalitie ad-hoc PSD + PNL i-ar putea bloca accesul spre al doilea mandat printr-o modificare a legii care sa le interzica demisionarilor o noua candidatura. De asta nu a demisionat, de altfel, desi promisese, dupa suspendarea de catre Parlament.

Pot fi organizate prezidentiale anticipate si fara demisie? Acesta ar putea fi subiectul unei dispute interesante, cu atat mai mult cu cat este pentru prima data cand prezidentialele si parlamentarele nu au loc deodata.

Constitutia vorbeste despre un mandat de 5 ani, care incepe sa curga din momentul depunerii juramantului de catre seful statului. Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, prevede in articolul 4 doar ca data alegerilor se stabileste "pana la implinirea a 5 zile de la data expirarii mandatului".

Nu avem nicio interdictie expresa referitoare la devansare, daca guvernul ar decide asa, iar presedintele ar fi de acord. E insa putin probabil ca partea PSD din guvern sa-si asume, la randul sau, dezavantajele si riscurile unei astfel de decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#alegeri prezidentiale anticipate, #alegeri europarlamentare, #7 iunie 2009, #demisie Traian Basescu , #stiri Traian Basescu
Comentarii