Wikileaks: Basescu era interesat de problemele din Transnistria

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 10:57
2077 citiri
Wikileaks: Basescu era interesat de problemele din Transnistria
Foto: Arhiva

Romania este interesata de problemele din Transnistria, iar Traian Basescu si echipa lui sunt entuziasmati de "Revolutia Portocalie" din Ucraina, remarca Ambasada SUA, in 2005, potrivit unei noi telegrame Wikileaks.

"Basescu si echipa lui sunt clar entuziasmati de "Revolutia Portocalie" din Ucraina si ar vrea sa foloseasca momentul pentru a impulsiona indelung inghetatul conflict dintre Moldova si Transnistria.

Cu puternicul sprijin al ministrului de Externe Ungureanu si al altor consilieri din acelasi minister, Basescu a pledat public pentru cresterea rolului Romaniei in procesele de stabilizare a zonei si pentru imbunatatirea relatiilor retinute pana atunci cu Moldova", notau diplomatii americani, informeaza Romania Libera.

Ambasada SUA mai observa in 2005 ca in aceasta problema presedintele Traian Basescu nu isi doreste un rol pasiv.

"Basescu nu isi doreste in mod clar un rol pasiv. El l-a surprins pe propriul ministru de Externe cu o vizita la Chisinau chiar in preajma zilelor in care a preluat Presedintia. Apoi, la intoarcerea de la unele consultari de la Berlin, Basescu i-a explicat insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA ca Schroeder (fostul cancelar al Germaniei - n.r.)s-a ferit sa dea sugestii referitor la Moldova si Transnistria. Basescu a spus ca i-a replicat cancelarului ca el si americanii vor rezolva problema, iar Germaniei nu-i va placea", mai scrie in telegrama Ambasadei SUA din martie 2005.

#traian basescu wikileaks, #interesat problema Transnistria , #stiri Traian Basescu