Basescu, mai usor de demis - Guvernul a schimbat legea referendumului

Joi, 05 Iulie 2012, ora 19:45
5218 citiri
Basescu, mai usor de demis - Guvernul a schimbat legea referendumului

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, ca presedintele Romaniei poate fi demis cu 50% plus unu din numarul persoanelor prezente la vot.

Conform legii actuale, presedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Decizia era de asteptat. Ba chiar inainte de sedinta extraordinara de Guvern in care s-a luat aceasta hotarare Eugen Nicolaescu a precizat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca orice modificarile aduse de PDL in 2010 acestei legi au ceva contrar deciziei Curtii Constitutionale si, prin urmare, nu se aplica.

Nicolaescu: Legea referendumului modificata de PDL in 2010 nu se mai aplica

"Acea decizie din 2007 nu a fost sub nicio forma modificata, inlocuita sau abrogata. Ea produce efecte pentru viitor. Orice act normativ care are incidenta cu acea decizie, lui i se aplica prevedereile acelei decizii. Daca legea PDL are ceva contrar - si are ceva contrar deciziei Curtii -, nu se mai aplica.

Cu alte cuvinte, ne intoarcem la legea initiala in care deciziile de validare a referendumului se iau cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot", a spus Eugen Nicolaescu, intrebat fiind pe ce Lege a referendumului se va vota o eventuala suspendare a presedintelui.

Miercuri, Guvernul a mai adoptat o ordonanta de urgenta privind referendumul, prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR.

De ce s-a recurs la ordonanta de urgenta

Simplificarea demiterii presedintelui a fost votata deja de Camera Deputatilor, saptamana trecuta, cu 187 de voturi pentru si 57 impotriva. Anterior, si senatorii luasera o decizie similara, cu 75 de voturi pentru si sapte impotriva.

Insa, modificarile au fost atacate la Curtea Constitutionala de PDL, in plus mai era nevoie si de ratificarea presedintelui pentru a intra in vigoare. Toate acestea, insa, necesitau un timp.

Suspendarea se voteaza vineri

USL a citit joi, in plenul Parlamentului, documentul elaborat de juristii Uniunii prin care se cere suspendarea sefului statului.

La sedinta de joi din Parlament a participat si presedintele Traian Basescu, care a sustinut un scurt discurs.

El a declarat ca nu contesta dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui, precizand insa ca obiectivul acestei proceduri este intentia USL de a controla toate institutiile statului.

"As vrea sa va spun urmatorul lucru: multi dintre dumneavoastra credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anul 2004. Doamnelor si domnilorsenatorisi deputati, va inselati amarnic. Sunt opt ani de cand, cu migala, cu perseverenta, s-a construit independenta justitiei fata de politic.

Stiu ca aveti probleme de neinteles legate de acest lucru. Am vazut si afirmatiile facute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, 'Trebuie sa controlam justitia'.

Dragii mei concetateni, aceasta vreme a trecut. Nu puteti sa intoarceti realitatile institutiilor precum Parchet General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie la modul de supunere din anii 2000-2004, iar tentativa dumneavoastra de a acapara toate functiile de decizie in nominalizarea inaltilor demnitari ai sistemului de justitie, va asigur, este una gresita si poate sa esueze lareferendum", a declarat presedintele Traian Basescu de la tribuna Parlamentului.

Evenimentele de pe scena politica din Romania provoaca ingrijorari si pe plan extern. Eurodeputatii Alain Lamassoure si Elmar Brok, presedintii unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene sa urmareasca atent evolutia politica de la Bucuresti si sa prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.

Daca propunerea de suspendare din functie a lui Traian Basecu va fi aprobata vineri, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

Conform Legii referendumului, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"

Dusa: S-a dat OUG intrucat Legea referendumului creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane

Guvernul a modificat Legea referendumului prin OUG intrucat textul de lege de pana acum, aprobat de PDL, "creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane", a explicat, joi seara, Mircea Dusa, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul.

"Guvernul si majoritatea parlamentara considera ca prin textul de lege in vigoare - text care a fost modificat acum doua luni, la initiativa unor parlamentari PDL - se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti prevazute de de articolul 16 din Constitutie, in sensul ca se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane", a declarat Mircea Dusa, la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobata OUG de modificare a Legii referendumului.

"Colegii de la PDL au dorit probabil ca un referendum in Romania sa nu poata fi validat niciodata si au dus la extrema norma aceasta de validare a unui referendum. Noi prin aceasta OUG am pus de acord legea cu decizia CCR 420, adica referendumul se valideaza cu majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate", a mai aratat Dusa, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, "prin OUG aprobata azi se mai elimina o alta discriminare prevazuta in lege, care impiedica romanii din strainatate sa isi exercite dreptul constitutional de a se exprima prin vot".

Intrebat de ce modifica Guvernul prin OUG o lege care este contestata de PDL la Curtea Constitutionala, Mircea Dusa a raspuns ca nu crede ca CCR se va pronunta in timp util.

"Este contestat la CCR un proiect de lege. Nu cred ca CCR se va pronunta in timp util. Urgenta este motivata si de faptul ca, probabil, de poimaine trebuie sa incepem calendarul pentru organizarea referendumului si consideram ca acest proiect de lege aprobat de PDL sa nu creeze discriminari pozitive", a adaugat Dusa.

Intrebat de ce nu s-a modificat si prevederea similara din lege referitoare la referendumul in cazul primarilor, Dusa a raspuns ca "o s-o facem prin lege", adaugand ca "nu exista acum o urgenta legata de organizarea referendumului in cazul primarilor".

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...