Ziare.com

CCR: Odata declansata suspendarea, nu mai poate fi oprita - vezi toata motivarea

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 17:54

   

CCR: Odata declansata suspendarea, nu mai poate fi oprita - vezi toata motivarea
Curtea Constitutionala a facut publica motivarea deciziei de a considera inadmisibila contestatia depusa de presedintele suspendat Traian Basescu referitoare la suspendarea sa de catre Parlament.

Traian Basescu ataca la CC suspendarea sa

In motivare se arata ca, potrivit prevederilor constitutionale, suspendarea presedintelui este la latitudinea Parlamentului si doar Parlamentul poate hotari suspendarea presedintelui.

De asemenea, se mai arata in motivarea CC, "odata declansata procedura parlamentara de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, potrivit Constitutiei, aceasta nu poate fi oprita".

In ce priveste faptele grave imputate presedintelui Romaniei, pentru justificarea suspendarii sale, Curtea Constitutionala arata ca, "chiar daca s-ar considera ca numai Curtea Constitutionala, in virtutea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei (...), poate califica faptele imputate presedintelui Romaniei ca fiind sau nu fapte grave de incalcare a Constitutiei, Parlamentul nu poate fi impiedicat in exercitarea dreptului de a suspenda sau nu din functie pe presedintele Romaniei".

In plus, in cadrul procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei, rolul Curtii Constitutionale inceteaza odata cu emiterea avizului consultativ, se mai arata in motivare.

Cum a judecat Curtea Constitutionala contestatia lui Traian Basescu

In motivare se arata ca, in analizarea cererii lui Traian Basescu de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament si presedintele Romaniei, s-au avut in vedere punctele de vedere ale presedintelui Romaniei, cat si cele ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Pronuntarea Curtii Constitutionale s-a facut pe doua aspecte: daca cererea depusa de Traian Basescu este admisibila in raport cu momentul sesizarii si daca este admisibila in raport cu aspectele sesizate.Astfel, Curtea a analizat o prima sesizare a lui Traian Basescu si anume ca: "in data de 6 iulie 2012 Parlamentul a dispus suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, ignorand cu buna stiinta una din conditiile esentiale prevazute de art.95 alin.(1), respectiv savarsirea unor fapte grave prin care Presedintele Romaniei sa incalce prevederile Constitutiei."

Concluzia Curtii: "In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa."

Aceste prevederi constitutionale sunt de natura a releva resposabilitatile presedintelui Romaniei in respectarea Constitutiei, reglementand, totodata, o procedura care scoate in evidenta o modalitate directa de control a Parlamentului asupra sa.

Astfel, textul constitutional sus citat stabilind ca, pentru a putea fi suspendat, presedintele Romaniei trebuie sa savarseasca fapte grave de incalcare a Constitutiei, lasa la latitudinea Parlamentului suspendarea sau nu a acestuia, chiar si in situatia in care a savarsit astfel de fapte.

Prin urmare, doar Parlamentul poate hotari suspendarea presedintelui, avand data aceasta putere, iar odata declansata procedura parlamentara de suspendare din functie a Presedintelui Romanie, potrivit Constitutiei, aceasta nu poate fi oprita.

Este adevarat, insa, ca Legea fundamentala nu defineste notiunea de fapte grave.

De aceea, cu ocazia Avizului consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007 privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.258 din 18 aprilie 2007, Curtea a statuat ca "pot fi considerate fapte grave de incalcare a prevederilor Constitutiei actele de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Presedintele Romaniei ar impiedica functionarea autoritatilor publice, ar suprima sau ar restrange drepturile si libertatile cetatenilor, ar tulbura ordinea constitutionala ori ar urmari schimbarea ordinii constitutionale sau alte fapte de aceeasi natura care ar avea sau ar putea avea efectesimilare."

Chiar daca s-ar considera ca numai Curtea Constitutionala, in virtutea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei, prevazut de normele constitutionale ale art.142 alin.(1), poate califica faptele imputate Presedintelui Romaniei ca fiind sau nu fapte grave de incalcare a Constitutiei, Parlamentul nu poate fi impiedicat in exercitarea dreptului de a suspenda sau nu din functie pe Presedintele Romaniei, indiferent de 13 avizul, pozitiv sau negativ, al Curtii Constitutionale, aviz care are un caracter strict consultativ, asa cum stabileste art.146 lit.h) din Constitutie.

In cadrul procedurii de suspendare a Presedintelui Romaniei reglementata de art.95 din Constitutie, rolul Curtii Constitutionale inceteaza odata cu emiterea avizului consultativ.

Efectele suspendarii constau in intreruperea mandatului prezidential pana la validarea rezultatului referendumului de catre Curtea Constitutionala.

In aceste conditii, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multi vor intra in puscarie,daca va fi inchis Voiculescu.

El conduce mafia din Justitie,multi parlamentari au ajuns la mana acestui individ,fost turnator la securitate.
Insa europenii vad exact ce s-a intamplat in Romania si va urma suspendarea Romaiei din Consiliul Europei...

 

Famiglia Kovesi manca de la Basescu, ha, ha, ha!!!

"Cum te poti angajat director la Transgaz Medias cu +25% la salariu. Sergiu Lascu a fost avansat director general adjunct al Directiei Tehnologia Informatiei si Comunicare de catre pedelistul Florin Muntean, seful Transgaz.
Sergiu Lascu, fratele procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost avansat la sefia unei directii din Transgaz Medias de catre Florin Muntean, seful PDL Medias si actualul director al transportatorului national de gaze naturale. Florin Muntean este vechi prieten cu Ioan Lascu, tatal procurorului general al Romaniei, recent pensionat dupa o lunga cariera de procuror-sef al Parchetului din Medias, de 30 de ani.

Taierile de salarii de la bugetari si de la angajatii companiilor de stat sunt compensate si de Sergiu Lascu, fra­te­le procurorului general al Ro­ma­niei, Laura Kodruta Kovesi. Acesta a fost avansat din functia de sef serviciu in cea de director general adjunct al Directiei Tehnologia Informatiei si Comunicare din Transgaz, condusa de Dorin Vasile Deac, un var al lui Florin Muntean, actualul director general al transportatorului national de gaze naturale.

De cealalta parte, conducerea Transgaz ne anunta ca fratele procurorului general a fost avan­sat director adjunct, de vreo doua sapta­mani, de catre Florin Muntean, seful Transgaz si al filialei PDL din Medias. "Domnul Sergiu Lascu a fost numit in functia de director adjunct al Directiei Tehnologia Informatiilor si Comunicare la data de 07 iulie 2010. Potrivit actului constitutiv al SNTGN Transgaz SA in cadrul societatii, numirea, suspendarea sau revocarea directorilor executivi sunt atributiile directorului general. Domnul Sergiu Lascu este absolvent al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronica si Tele­co­municatii, specializarea electronica aplicata – promotia 1995.

Domnul Lascu Sergiu este absolvent al Uni­versitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, specializarea elec­tronica aplicata – promotia 1995 – si absolvent al studiilor postuniversitare de specializare in do­meniul Managementului Proiectelor din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti in 2001.

Sursa: Financiarul"

 

Wau, Jellu AMIN!

Cand MX? Nu de alta, dar sant surprins ori de cate ori te vad pe-aici, inca. Am zis.

 

Pai mai grav...

...decit ca: fura, vorbeste urit, ura de rasa, nu respecta legile, nu a fost echidistant, nu si-a facut rolul de mediator ba dimpotriva a stirnit oameni impotriva altora. Se poate continua pina miine!

 

Lupta cu monstrul Basescu nu s-a incheiat.

Va promit ceva :))) Dupa ce se va termina si totul va fi normal in Romania, va las.

 

Inseamna ca nu scapam de tine...

Nici in 50 de ani:)))))) de acum incolo:))))))

Perfect Adevarat...Este o a doua Revolutie a Romaniei..

Mai Exact. O Revolutie dusa cu Sufletul impotriva a ceea ce il Urateste .

..Sa nu poftesti la nimic din ce este al Aproapelui tau..

..Cred ca neascultarea acestei Porunci o platim cu totii...in acesti ani

Cum nimeni nu ti-a sesizat intrarea triumfala,

exact la fel ne va durea inkur cand te vei cara de aici. Drum bun (facut de VakaBouangiu)si cale intortochiata clocita de Iliescu din 89 incoace.

Imi place de CCR cand fac DREPTATE!

Cand au personalitate si judeca drept, indiferent de consecintze....
Nu mi-a plakut de ei atunci cand si-au votat un salar fara taierile de 25%, parca ei ar fi deasupra legii....
Destul de urat,....

 

Dn.le Comandant de Nava si in Marina Comandantul Navei este

Inlocuit cand *EL o ia razna. Si este inlocuit de secund,Chiar cu metode violente daca *EL opune Rezistenta.

 
 

Iancule59..Ai Dreptate dar eu vorbeam de Marinari

Nu de ~PIRATI~...Acolo stiu ca asa se petrec si se petreceau lucrurile..Ata e nu m-am facut bine Inteles.

Mai clar decat atat....

Mai clar decat atat nici nu mai este posibil.Nu inteleg de ce se fac comentarii inutile de partizanii pdl si ai lui basescu.(era sa scriu baSECU).Joaca mereu alba/neagra.Negru il prezinta alb.Se incearca o destabilizare a tarii,exact acolo unde justitia a dovedit ca a judecat corect,drept,nefavorabil insa pdl si lui basescu.Acum se vede clar ca acestia nu vor independenta justitiei,pe care a subordonato,socotind ca ii apartine.

 

Asa'i .Legea fundamentala nu defineste notiunea de fapte grave

"Legea fundamentala nu defineste notiunea de fapte grave ....". Adica ie la po.wla securittzii sa decida ce'i aia .. fapta graaaavaaaa! Cine a facut legea? Constitutziaaaa? Secuuuuuuu ... ahahahaaaaaaaaa ... Vaaaarrraaaanuuuu ... La beeeeci!

Trei remarci

- Carenta in definirea atributului grav: Nu stim ce sunt faptele grave (in acest fel o fapta cu adevarat grava poate trece drept una fara semnificatie si invers) dupa cum nici CCR nu e-n stare de evaluari de acest gen.
- Parlamentul asa cum este el (si vedem pe zi ce trece cum este cu adevarat) nu poate fi impiedicat sa-si exercite dreptul de a suspenda presedintele.
- CCR s-a spalat pe maini (ca Pilat din Pont - Ponta n-are legatura nici cu Pilat si nici cu Pont, asa cred)

Ar mai fi si a patra: romani ganditi numai cu capetele voastre si faceti-va viata mai curata si mai buna.

 

.... faceti-va viata mai curata si mai buna .. Bravooooo!

Cind incepem? Io vin cu'n Glock 17. Daca'i nevoie mai vin si cu un Diemaco C8A1 .. usoara .. 800/min .. eleganta. Mie da'mi sa curatz buruienile din ... primu' rind ... pot ajuta si la al doilea. Cum care rinduri? Alea de pa ... tarlaua parlament.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor