CE: Decizia CCR trebuie respectata. Actorii politici sa depaseasca divizarile

Marti, 21 August 2012, ora 22:14
4063 citiri
CE: Decizia CCR trebuie respectata. Actorii politici sa depaseasca divizarile

Comisia Europeana a luat act de decizia Curtii Constitutionale si considera ca procedura legala de reinstalare a presedintelui suspendat, Traian Basescu, trebuie respectata, Executivul UE cheamand fortele politice din Romania sa depaseasca divizarile, lucrand in interesul tarii.

Comisia Europeana precizeaza, intr-un comunicat, ca ia act de decizia CC si considera ca este extrem de important pentru toti actorii politici sa o respecte.

"Astfel, procedura legala de reinstalare a presedintelui Basescu trebuie respectata. Comisia Europeana se asteapta ca autoritatile romane sa actioneze potrivit statului de drept si deciziilor CC", se arata in comunicat.

Comisia face un apel catre partide sa lucreze in intersul Romaniei.

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

"Comisia Europeana cheama toate fortele politice sa respecte valorile europene, sa actioneze cu responsabilitate si sa lucreze constructiv pentru depasirea divizarilor, in interesul Romaniei. Respectul pentru domnia legii si pentru independenta justitiei sunt esentiale pentru refacerea stabilitatii politice si a credibilitatii economice in Romania. Comisia Europeana va continua sa monitorizeze situatia cu atentie. Va adopta un nou raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pana la finele anului", se mai arata in comunicat.

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In aceste conditii, presedintele suspendat Traian Basescu revine la Cotroceni.

CCR precizeza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca judecatorii au constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

In aceste conditii, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii. USL ar putea totusi sa ingreuneze reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, daca Parlamentul - aflat in vacanta in prezent - ar amana sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii, formalitate necesara pentru ca presedintele sa scape de suspendare.

#Comisia Europeana CCR Basescu, #decizie CCR referendum Basescu , #suspendare Basescu