Probabil este dulce pentru cele peste 80 de procente din cetatenii Romaniei care nu mai au incredere in Traian Basescu. Asta n-o spunem noi, ci sondajele de opinie. Dulce este suspendarea si pentru cei carora li s-au inselat asteptarile, si care, in aceste zile, asista intrigati la maretul spectacol propagandistic oferit de Cotroceni&co. De ce spun asta?
Ce sa gandeasca oamenii care vad un presedinte venit in fata Parlamentului pentru a tine un discurs legat de suspendarea lui, iar el face referiri aluzive la prim-ministrul tarii, Ponta, care ar avea niste nereguli in CV legate de masterat. Aceasta era prioritatea unui presedinte intr-un moment in care trebuia sa dea cateva explicatii detaliate in fata celui mai inalt for al tarii?
Gestul lui Traian Basescu arata ca atacul la persoana este mult mai important decat a da explicatii logice cetatenilor tarii. Printre altele, prin asta s-a facut remarcat Traian Basescu in peisajul politic.
Sa nu uitam ca ultima sa victorie la prezidentiale a fost construita pe un discurs anti: moguli, Patriciu, Vantu, Voiculescu. Nici macar acum, in fata Parlamentului, Basescu nu s-a abtinut de la a pomeni numele patronului Intact.
Cum sa interpreteze oamenii gestul lui Traian Basescu care, in fata aceluiasi Parlament, a spus ca se asteapta sa fie votat de pensionari, carora nu le-au scazut pensiile deloc, ba dimpotriva sub mandatul sau au crescut.
Raman cetatenii muti de uimire, gandindu-se ca acelasi om, care acum le spune ca in timpul mandatului sau a crescut pensia minima sociala la 350 lei, in urma cu vreo doi ani considera ca aceasta masura luata de Guvernul Tariceanu in cardasie cu PSD a ingropat tara.
Asta dupa ce, cu cateva luni inainte, in timpul unui discurs de bilant tinut in fata Legislativului, presedintele sustinea aceleasi lucruri ca si in aceste zile, considerand ca tot ceea ce au obtinut saracii salariati si pensionari ai patriei i se datoreaza lui si mandatului sau.
Au urmat atacuri la persoana, fara precedent, la adresa medicilor, profesorilor si altor categorii de bugetari.
De ce sa creada oamenii ca Basescu este suspendat printr-un abuz, cum incearca sa se acrediteze ideea in anumite cercurii portocalii sau verzi, cand actuala majoritate USL nu a facut decat sa aduca in normalitate niste prevederi pe care chiar Basescu si PDL le-au schimbat in cursul jocului?
E normal ca un presedinte sa poata fi suspendat de majoritatea tuturor alegatorilor inscrisi pe listele electorale si nu de majoritatea celor care se prezinta la vot? N-ar trebui ca aceeasi majoritate care l-a votat sa-l si poata suspenda?
Daca pana in urma cu ceva timp avizul CCR era consultativ, de ce PDL a schimbat regulile si l-a transformat intr-unul obligatoriu? Evident ca toate aceste prevederi au fost promulgate de Basescu fara cracnire. Practic, prin aceste legi Parlamentul nu mai avea niciun control asupra presedintelui tarii, CCR transformandu-se intr-un legislativ paralel.
Aceeasi institutie pe care Basescu o numea, in urma cu ceva vreme, o "institutie penibila". Pe acest principiu, prin care PDL a betonat cariera lui Basescu, am fi putut afla cu surprindere ca nici Guvernul nu mai poate fi suspendat de Parlament, decat cu avizul oblilgatoriu al Curtii. Chiar ma mir cum de nu s-a gandit nimeni la asa ceva, poate MRU scapa de demitere.
Pe de alta parte, se vorbeste de tradarile din Legislativ. Nu trebuie uitat ca UNPR, practic, reface majoritatea prima din Parlament, distrusa ulterior de masinatiuni funeste, pentru ca Guvernul Boc sa guverneze cu orice pret. Pacat ca toate aceste informatii nu au fost transmise de Monica Macovei la Bruxelles, pentru ca Europa sa inteleaga tot tabloul politic romanesc.
Aceleasi manifestatii stradale, pe care PDL le infiera in iarna considerandu-se ca manifestantii sunt fie viermi, fie ciumpalaci, brusc au devenit un simbol al democratiei. Vorbim de dictaturi sud-americane, de lovituri de stat, fara sa avem proprietatea cuvintelor. Nimic din toate acestea nu se intampla, totul are loc in Parlament, iar suspendarea este un exercitiu democratic.
In plus, presedintele are posibilitatea sa se intoarca la popor, asa cum si-a dorit mereu. Daca oamenii il vor, va ramane in continuare la Cotrcoeni. Daca nu, se poate multumi cu altceva. Cine stie, poate se apuca de vreun masterat, apoi doctorat.