Ce va fi dupa referendum? (Opinii)

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 15:52
6692 citiri
Ce va fi dupa referendum? (Opinii)

Plebiscitul de la sfarsitul acestei luni va raspunde noianului de intrebari care asalteaza romanimea in frunte cu comitetul sau central, local, opozitionist sau decizional. Exercitiu imaginar cu doua ipoteze.

Daca dl Traian Basescu isi recucereste centura, intra in galeria recordurilor nationale cu patru titluri supreme. Doua dupa castigarea finalelor succesive, alte doua din recalificari. In acest caz, domnia sa isi va reintra in mana cu un aplomb sporit pe temeiul validarii sale de catre popor.

O suma de oameni pe care cu siguranta nu o iubeste, ci o ia in seama. A avut nevoie de ea pentru acreditarea oficiala in functia numarul unu in stat. Fireste ca unui comandant nu-i poate fi indiferenta reactia de simpatie a subordonatilor pe functie profesionala sau oferita de Constitutie.

Pe nimeni nu leagana mai linistitor aprecierile pozitive ca pe un vanitos. Iar Traian Basescu este un batailleur politic, dar si un bataus. Intotdeauna cu fata la adeversar. Eventualele replieri in lupta nu sunt strategice, ci pentru a sari mai bine.

In cei doi ani de suprematie ramasi din mandat va pastra o aparenta politete ceruta de rang fata de inamicii sai ireductibili. Fara indoiala, tinta primordiala a "sniperului" de la Cotroceni va ramane Victor Ponta, caruia i-a transmis live ca daca va castiga referendumul si-l va mai gasi ca prim-ministru (nuanta amenintatoare), sigur nu ii va mai inmana vreodata mandatul de premier, indiferent de rezultatul scrutinului din toamna.

Razboiul de uzura va continua. Singur impotriva tuturor. A mai exersat aceasta postura pe cand era primarul Bucurestilor. Un luptator de gherila ce isi va hartui uzurpatorii in limitele regulilor impuse de legea fundamentala. Sau, ma rog, pe acolo. Nu-si va agata manusile de beligerant in cui, deoarece, nu-i asa, cate un razlet croseu aluziv nu strica, aducandu-i puncte ego-ului sau inconfundabil.

Dimpotriva, daca cei multi si risipiti in sperante seci vor intruchipa o imensa stampila aplicata in patrulaterul circumscris lui DA, puterea ii revine in totalitate USL-ului. Conglomerat politic deocamdata omogen, dar care va deveni responsabil in egala masura cu tot ce va urma sa vina.

Orice stangacie, gafa sau esec se vor contabiliza minutios in nivelul de trai al cetatenilor, ca si in memoria lor. Pentru ca, daca vreti, victoria are mai multi parinti, in vreme ce infrangerea este orfana. De nedorit ar fi, cel putin ca eleganta in comportament, ca actuala Putere sa nu recurga la invocarea acelei demonetizate si lamentabile sintagme cu greaua mostenire incasata.

Chiar in situatie indreptatita. Ai preluat? Repara, construieste, du tara inainte! Nu iti insusesti malformatiile congenitale, ci, dupa caz, le predai medicului curant ori autoritatilor juridice. Fara isterii difuzate.

Este esential pentru actualul regim, instalat dupa o motiune ce nu anunta nimic, sa dea curs unor demersuri clare, sanatoase menite sa anuleze handicapul cu care se confrunta Romania si provenit din criza economica mondiala, malpraxisul predecesorilor etc.

Nu in ultimul rand, linistea. Aceea capabila sa excluda deciziile luate sub imperiul tensiunilor acumulate din motive de ura, pizma, nesat de revansa. Altfel, se va perpetua situatia de nimeni dorita a balciului cu desertaciuni.

De care sub nicio forma nu va mai putea fi acuzat dl Traian Basescu. Nici platitudinile proverbiale romanesti, nici meschinariile vietii. Va fi USL in masura sa devina un purtator de prestigiu? Raspunsul depinde intr-o oarecare masura si de plebiscitul din 29 a lui Cuptor.

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...