Cine va castiga din suspendarea presedintelui? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:20
8039 citiri
Cine va castiga din suspendarea presedintelui? - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Dupa mai multe amenintari publice la adresa lui Traian Basescu, USL a decis sa declanseze o noua operatiune de suspendare a presedintelui. Cotata pentru moment cu sanse infime din cauza raportului Putere-Opozitie din Parlament, aceasta batalie politica va avea mai devreme sau mai tarziu un castigator. Cine va fi el?

Ar putea fi Traian Basescu si PDL, dar la fel de bine ar putea fi USL. Depinde cum vor evolua lucrurile in continuare, mai exact pe parcursul urmatorului an si asta intrucat Opozitia a anuntat deja prin vocea lui Adrian Nastase ca este un proiect politic cu bataie lunga: noiembrie 2012.

Deocamdata, situatia pare clar in defavoarea USL. Spre deosebire de anul 2007, cand au avut 322 de parlamentari pentru a-l arunca pe Traian Basescu la popor, PSD si PNL nu dispun acum de numarul necesar de deputati si senatori pentru a repeta gestul. In schimb, cele peste 70 de procente cu care poporul l-a reinstalat atunci pe presedinte in fotoliul de la Cotroceni s-au evaporat ca apa intr-un pahar uitat in bataia soarelui, asa ca un referendum ar pune capat celui de-al doilea mandat al presedintelui.

Pe de alta parte, tot in defavoarea USL ar parea sa fie si faptul ca nu exista un motiv real pentru suspendarea lui Traian Basescu. Ei si? In 2007 a existat? Isi mai aminteste cineva care a fost acela, daca nu triseaza cautand pe Google?

Teoretic vorbind, aceasta confruntare politica USL vs.Traian Basescu-PDL ar parea castigata din start de actuala Putere. De ce? Procedural vorbind, o prima piedica va fi Curtea Constitutionala, care de data aceasta are un cuvant mai greu de spus dupa ce legea de functionare i-a fost modificata, dandu-i-se puteri sporite de avizare a hotararilor Parlamentului. Este greu de crezut ca magistratii Curtii vor aviza favorabil o cerere de suspendare a presedintelui cata vreme motivele nu au fost identificate pana acum nici macar de initiatorii acestui demers. Cu alte cuvinte nu prea exista.

Apoi, USL ar trebui sa castige votul din Parlament, in conditiile in care in prezent are 17 parlamentari mai putin decat ar avea nevoie - 234, iar toate declaratiile liderilor UDMR, ai UNPR si ai minoritatilor arata ca au de gand sa ramana alaturi de PDL si de Traian Basescu cel putin pana la alegerile din 2012.

Si atunci? Sa fie inca o gafa politica a USL, cum spun unii analisti si toti liderii PDL? Inca una, asa de repede dupa pierderea sefiei la Senat prin eliminarea din joc a lui Mircea Geoana?

Sa fi fost aceasta miscare o nada aruncata UDMR, o mana intinsa ferm: "Va dam sefia Senatului daca veniti alaturi de noi in Opozitie si ne ajutati sa rasturnam PDL de la putere?" Vom vedea in cateva zile, cand vor avea loc alegerile pentru sefia Senatului.

Dar nici in cazul in care UDMR ramane, loiala ca de obicei, alaturi de partenerii de guvernare, suspendarea presedintelui nu poate fi considerata un episod incheiat. De ce? E simplu. Se va repeta scenariul din 1994, adaptat insa la anul 2012.

Daca doriti sa revedeti...

Putini isi mai amintesc ca in 1994 deputatul Traian Basescu a semnat pentru suspendarea presedintelui Romaniei Ion Iliescu. Suparati pe Ion Iliescu pentru o declaratie facuta la Satu-Mare, potrivit careia judecatorii nu ar mai trebui sa restituie casele confiscate dupa 1947 proprietarilor in drept, liderii PNTCD au declansat procedura de suspendare din functie a sefului statului.

Printre acuzatii se numara si aceea ca presedintele a atentat la independenta justitiei, incercand sa influenteze judecatorii si instigand la nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive (va suna cunoscut?).

"Si-a depasit prerogativele, incalcand prevederile Constitutiei", acuzau liderii PNTCD. Printre capetele de acuzare inaintate in documentul inaintat Curtii Constitutionale mai figurau incalcarea independentei judecatorilor prin influentarea in mod nefavorabil a bunului mers al justitiei, instigarea la nerespectarea hotararilor judecatoresti si negarea valorilor constitutionale fundamentale, pe scurt "un adevarat act dictatorial" (va suna cunoscut?).

167 de senatori si deputati din PNTCD, PER, PL '93, PAC, PNL-CD, PSDR, UDMR si PD au semnat pentru suspendare, cel de-al 117-lea fiind chiar deputatul PD Traian Basescu.

La 4 iulie, aproape la o luna de la anuntul declansarii suspendarii, Parlamentul a fost convocat intr-o sedinta extraordinara la care a fost invitat si Ion Iliescu, pentru a da socoteala. Nu s-a prezentat, dar a trimis o scrisoare in care respingea toate acuzatiile ce i se aduceau.

"Prin declaratiile pe care le-am facut la Satu-Mare nu numai ca nu am incalcat Constitutia, ci am dat expresie unei obligatii constitutionale care imi cere sa exercit functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate", scria Ion Iliescu. (va suna cunoscut?)

Din presa vremii reiese ca sedinta a fost o adevarata reprezentatie de circ. Sudalme, huiduieli, tipete, tropaituri, amenintari, ironii grosolane, tot tacamul.

A doua zi, Curtea Constitutionala a dat aviz negativ cererii de suspendare a lui Ion Iliescu, iar peste alte doua zile s-a supus la vot, nu inainte ca in sala de plen sa rasune discursuri care mai de care mai grandilocvente. Votul final a fost secret, cu bile. Cu doar 166 de voturi "pentru" si 242 "contra", Ion Iliescu a ramas presedinte.

Un final asteptat?

Nimeni nu poate baga mana in foc ca scenariul similar care il are ca protagonist de aceasta data pe Traian Basescu va avea acelasi deznodamant. In primul rand pentru ca actuala Opozitie nu are niciun motiv sa se grabeasca, dimpotriva. Va parcurge distanta pana la referendum pas cu pas, tiptilus-tiptilus.

Va mentine viu subiectul in atentia publicului mai intai infiintand o comisie, apoi dand cateva declaratii incendiare, apoi mutand totul in Parlament, si tot asa, pe principiul ca orice telenovela, chiar daca nu te prinde de la inceput, mai devreme sau mai tarziu tot ajunge sa te tina in fata televizorului.

Suspendarea va sta luni de zile ca o sabie a lui Damocles deasupra fotoliului ocupat de Traian Basescu, fara ca acesta sa poata face ceva.

In plus, este foarte posibil ca USL sa mai copieze ceva din istoria ultimilor ani si anume chiar ideea lui Traian Basescu de a cupla alegerile cu un alt eveniment politic mobilizator pentru populatie. In 2009, Traian Basescu i-a dat electoratului ce parea sa isi doreasca foarte mult: un referendum pentru un parlament unicameral si mult mai mic. In 2012, USL ii va da electoratului ce pare sa isi doreasca cel mai mult: capul lui Traian Basescu.

"Votati-ne, ajutati-ne sa obtinem 50% plus 1, ajutati-ne sa ajungem la putere, iar noi il vom da afara de la Palatul Cotroceni pe Traian Basescu, cel care v-a taiat salariile si pensiile, imediat dupa ce ne instalam in Parlament si in Palatul Victoria".

Cam acesta pare sa fie planul. Va fi el incununat de succes sau se va dovedi inca un esec al USL? Va reusi Opozitia sa invarta mamaliga fara sa o afume pana la alegeri sau vor reusi Traian Basescu si PDL sa stinga focul inainte ca ea sa explodeze? Se va face de ras USL sau, dimpotriva, PDL si Traian Basescu vor pierde totul?

Ziare.com te invita la vot: Cine crezi ca va castiga din noua tentativa de suspendare a presedintelui?

George Simion a anunțat că va iniția procedura pentru suspendarea președintelui Iohannis. "Lumea nu o să se liniștească"
George Simion a anunțat că va iniția procedura pentru suspendarea președintelui Iohannis. "Lumea nu o să se liniștească"
Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că partidul său are suficiente voturi în noul Parlament pentru a iniția procedura de suspendare a președintelui...
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, 13 decembrie, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că modul în care se conturează coaliţia de guvernare...
#suspendare Basescu, #suspendare presedinte, #USL suspendare , #suspendare Basescu
  1. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  2. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  3. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  4. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  5. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  6. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  7. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  8. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  9. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"
  10. Poliția audiază influenceri care au lucrat pentru Georgescu pe TikTok. "Eu am dat 300.000 pentru Georgescu pentru că îmi place mie de el"