Cum poate fi suspendat si demis presedintele Romaniei

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:53
7795 citiri
Cum poate fi suspendat si demis presedintele Romaniei
Foto: presidency.ro (Arhiva)

USL pregateste suspendarea rapida din functie a presedintelui Traian Basescu. Dupa cum au mers lucrurile marti in Parlament, se pare ca pasii vor fi facuti cu repeziciune si in acest caz.

Conform Constitutiei, suspendarea presedintelui poate fi ceruta de o treime din numarul de senatori si deputati. Cererea este depusa la Parlament si ajunge la Comisia Juridica sau la o comisie speciala de ancheta, daca Parlamentul considera necesar si voteaza acest lucru.

Comisia intocmeste un raport in care trebuie sa scrie foarte clar care sunt incalcarile Constitutiei de care s-ar face vinovat, in opinia comisiei, presedintele tarii.

Raportul ajunge la Curtea Constitutionala, care da un aviz favorabil sau negativ, dar care este doar consultativ, Parlamentul putand sau nu sa tina cont de el. In 2007, cand a avut loc prima suspendare a presedintelui Traian Basescu, nu s-a tinut cont de acest aviz.

Plenul reunit al Parlamentului voteaza suspendarea presedintelui. De aceasta data, insa, hotararea poate fi atacata la Curtea Constitutionala, pentru ca legea care prevedea eliminarea acestei atributii se afla in dezbaterea CCR, fiind contestata de PDL. Un verdict este de asteptat pe 9 iulie.

Daca hotararea Parlamentului este declarata constitutionala, presedintele Romaniei este suspendat timp de 30 de zile, pana la organizarea referendumului pentru demitere. In acest interval, presedintele Senatului este cel care detine interimar functia de sef al statului.

In prezent, legea prevede ca presedintele poate fi demis daca la referendum se prezinta cel putin jumatate plus unu din numarul de cetateni cu drept de vot, iar majoritatea voteaza pentru demitere.

USL a initiat un proiect de lege care vizeaza simplificarea demiterii presedintelui si acesta a fost votat de Parlament, dar contestat de PDL la Curtea Constutionala. Conform presei, Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea pe aceeasi lege, care ar statua demiterea presedintelui cu jumatate plus unu din cei prezenti la vot, nu din numarul de alegatori inscrisi in liste.

Daca presedintele este demis prin referendum, in termen de trei luni se organizeaza alegeri prezidentiale anticipate, pana atunci la carma statului urmand sa se afle un presedinte interimar.

C.B.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#suspendarea presedintelui, #procedura suspendare presedinte, #demitere presedinte Basescu referendum , #suspendare Basescu