Cum vad Ponta si Basescu leul dupa referendum (Opinii)

Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:58
8109 citiri
Cum vad Ponta si Basescu leul dupa referendum (Opinii)

Plebiscitul de duminica este de departe "clou-ul" care atrage si elibereaza energii colosale, cum de foarte multa vreme nu s-a mai intamplat. Un continuu zoom actioneaza in Romania, ba chiar in Europa, pe acest cadru politic.

Fara indoiala, evenimentul de duminica le-a impins intr-un con de umbra pe cele ce se deruleaza in economie. Mai precis, asistam la o eclipsa financiara, care, mai devreme sau mai tarziu, va iesi in prim plan.

Referintele publicate de Banca Nationala au afisat noi si ingrijoratoare cote maxime istorice. Euro a trecut peste cota de 4,6 lei, iar dolarul american l-a imitat sarind de pragul de 3,8. Valori record s-au inregistrat si pe piata interbancara.

Leul s-a depreciat brusc in ultimele 3 saptamani cu 3,4%, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a incerca sa tina moneda in limitele rezonabilului. Ecourile internationale privind scena politica romaneasca, de fapt turbulentele ei cotidiene, indica perceptia jucatorilor straini.

Cotatia de la inceputul saptamanii arata o scadere a valorii leului cu 6,5% fata de moneda europeana unitara, comparativ cu rata de schimb aferenta sfarsitului de an 2011. Ultima cotatie de atunci a fost de 4,3197 lei/euro. Vizavi de dolar, discrepanta de pierdere este si mai mare (13,8%) in comparatie cu finele anului trecut.

Amintesc faptul ca BNR calculeaza cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc. Fiindca veni vorba, si moneda elvetiana ne priveste de sus (3,8630 lei/ franc).

Unii finantisti afirma ca nu se va ajunge la un nivel de 5 lei per euro. Posibil doar in perioada imediat urmatoare. Este limpede insa ca moneda romananeasca isi va diminua valoarea in raport valutar si dupa referendum. Intreaga structura politico-economica existenta acum nu are cum sa evite deprecierea.

Aici nu am luat in calcul spusele lui Traian Basescu in acest sens, deoarece le consider elemente electorale.: "Numai un naiv mai poate sustine ca leul isi va reveni dupa referendum. Nici macar BNR nu mai are resurse enorme sa intervina pe piata, sa tina cursul la un nivel acceptabil, pentru ca ne apropiem de limita sub care nu putem cobori din punct de vedere al resurselor Bancii Nationale".

Presedintele suspendat, oricate informatii ar detine, nu este vocea autorizata in afirmatii de acest gen. Ea ii apartine guvernatorului Mugur Isarescu. In schimb, ipoteza conform careia leul se afla in situatia de a plati acum pretul unei perioade de stabilitate prelungite excesiv din cauza diferentialului de inflatie dintre Romania si zona euro, mi se pare cat se poate de plauzibila.

Tensiunile politice (din nou) au declansat ceea ce se vede. Victor Ponta crede ca dupa 29 iulie apele se vor linisti si situatia economica se va ameliora. Nu am motive sa-i dau dreptate, din aceleasi ratiuni de natura electorala.

Ramane de vazut propunerea referitoare la TVA diferentiat aplicabila din prima zi a lui 2013. Si aceasta va depinde intr-o masura covarsitoare de rezultatele alegerilor parlamentare din toamna. Oare cine va fi atunci seful statului? Un mic amanunt cu implicatii ce nu pot fi ignorate.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...