De ce nu l-am suspenda pe Traian Basescu? (Opinii)

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 09:31
6156 citiri
De ce nu l-am suspenda pe Traian Basescu? (Opinii)
Foto: Arhiva

Se discuta tot mai intens, in ultimul timp, despre o posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu. Motive ar fi, spun unii, in timp ce altii considera ca nu-i decat un joc politic orchestrat de "varanul Felix" si ai lui. Unde-i adevarul, pana la urma?

Suspendarea presedintelui de catre Parlament, girata apoi de votul maselor populare, este un act democratic, un instrument al unui stat constitutional ale carui institutii trebuie sa sanctioneze derapajele de la conduita si cerintele unui stat de drept. Pentru a arata ca este un organism viu, statul trebuie, cateodata, sa joace si in astfel de meciuri politice.

La fel cum Basescu isi aroga, cu o mare siguranta, rolul celui care desemneaza premierul, la fel si Parlamentul este cel care are puterea de a-l suspenda pe al tarii presedinte.

Discutia in acest caz este alambicata. Polul puterii acuza Opozitia ca nu face decat sa destabilizeze un mediu socio-politic, si asa destul de fragil, deoarece nu are destule voturi in Parlament cu ajutorul carora sa reuseasca suspendarea lui Traian Basescu.

E o discutie preliminara care pleaca de la un rationament gresit. Daca ne gandim ca parlamentarii Romaniei au fost alesi in mod uninominal, ei nu ar trebui sa reprezinte interesele unui partid, ci ale cetatenilor care i-au trimis in Legislativ. Deci, ipotetic, orice este posibil.

Este totodata un prilej pentru alegatori sa mai iasa din amorteala si din plafonarea sociala provocata de criza. Poate fi si un moment prielnic pentru Basescu de a testa fidelitatea maselor fata de el si al sau partid. Sa nu mai aiba aceeasi siguranta Traian Basescu ca in 2007, cand condamna in fata multimii votul celor 322?

Cu siguranta, nu va mai fi la fel, chiar presedintele declarand, intr-un anumit moment, ca nu are rost sa mai iasa in fata oamenilor pentru ca le cunoste reactia. De ce sa le mai vorbeasca public, daca oricum il fluiera si-l injura?

Cat despre motivele pe care le-ar prezenta Opozitia drept pertinente si constitutionale in sprijinul actiunii de suspendare a presedintelui, nu incape indoiala ca se gasesc destule. Din cauza ambiguitatii constitutionale, Traian Basescu s-a declarat presedinte-jucator. Insa nu-i de ajuns sa te declari si sa dai doar din gura cand stii ca nu ai la indemana si instrumentele legale necesare pentru a pune in practica ceea ce spui.

Constituia decreteaza ca Romania e un stat semiprezidential cu un presedinte ales de popor, nu de Parlament cum se intampla in alte state. Atributiile presedintelui sunt, insa, limitate, el neavand nici putere de executie, nici de legiferare, ci doar de promulgare. Cele trei mari puteri ale statului, legislativa, judecatoreasca si executiva, trebuie sa se respecte reciproc si sa nu se calce pe bataturi. Presedintele are un rol de mediere, fiind obligat sa intervina in aceste cazuri. Aici revenim la posibilele motive ale suspendarii.

Chiar in ziua in care Opozitia anunta ca se va adresa Curtii Constitutionale, reclamand decizia conform careia Guvernul va ingheta pensile si salariile bugetare pe parcursul anului 2012, Basescu facea o vizita surpriza la CCR. La putin timp, intr-o interventie radiofonica la postul public, Basescu anunta sec ca nicio alta decizie a CCR nu va schimba radical hotararea Coalitiei de a mentine inghetarea salariilor si pensiilor, pe parcursul anului 2012. Totul pe motiv de buget sarac.

Si-a aratat Basescu aici rolul de mediator intre puterile statului? Nu, pur si simplu a spus ca oricare hotarare a justitiei nu va schimba cu nimic soarta amaratilor patriei. Asta dupa ce, cu cateva zile un urma, atrasese atentia instantelor asupra noianului de decizii definitive si irevocabile care pun in imposibilitate de plata bugetul statului.

Astfel, Traian Basescu poate fi acuzat cu usurinta ca instiga la nerespectarea justitiei si la anularea statului de drept. Practic din rolul de mediator s-a transformat in unic factor de decizie.

Pentru a nu mai exista asemenea dispute inutile, Basescu trebuie sa se uite putin la democratiile occidentele si sa ia exemplul marilor oameni politici de acolo. La vizita pe care a efectuat-o recent in Germania, dupa ce s-a intalnit cu Angela Merkel, a dat mana si cu presedintele Germaniei, Christian Wullf. Cum, nu stiati ca Germania are si presedinte, la fel ca Italia sau Grecia? N-ati auzit nici ca Franta are premier? Ii stiti, in schimb, pe Sarkozy, Papademos sau Monti. Din pacate, la noi, este cunoscut semiconducatorul neamului in locul unui locatar executiv de la Palatul Victoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Basescu suspendare, #Traian Basescu, #Romania parlament suspendare Basescu , #suspendare Basescu
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
fa tu Liviule cerere de suspendare ! nu te baza pe restul !