Degeaba il suspendati, poporul il va ierta mereu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 20:45
5955 citiri
Degeaba il suspendati, poporul il va ierta mereu (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Odiseea suspendarii lui Traian Basescu a devenit ca povestea cu lupul. Dupa ce au strigat de atatea ori "jos Basescu", "suspendati-l pe tiran" si "moarte dictatorului", nimeni nu mai ciuleste urechile cand reprezentantii societatii civile si ai Opozitiei vor semnala derapajele presedintelui.

Pe de alta parte, seful statului a flirtat de atatea si atatea ori cu partea intunecata a Constitutiei, a pasit de atatea ori dincolo de limitele constitutionale ale atributiilor sale, a amestecat atat de mult separatele puteri din stat, ca ar trebui luna de luna sa auzim vorbindu-se despre suspendarea sa, daca ar fi sa fim rigurosi, in litera si spiritul Legii.

De data aceasta totul a pornit de la un derapaj fara seaman al lui Traian Basescu de la toate normele legale sau de bun simt. Atacul la magistrati si justitie de joia trecuta. Sfaturile domniei sale catre magistrati de a judeca dupa buget, obligandu-i pe judecatori sa indice "sursa de finantare" pentru sentintele lor. "Am o intrebare: cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia? (...) E o veselie totala. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-si arata respectul fata de hotararile judecatoresti? Poate indicati si sursa de finantare" - Traian Basescu.

Dupa panseul din fata magistratilor, e limpede ce si-ar dori presedintele - judecatorii sa dea sentinte in functie de situatia bugetului de stat. Avem bani, facem dreptate. Nu mai avem bani, judecam ca-n criza. Dreptatea se face dupa bani, potrivit viziunii prezidentiale. De data asta nu l-a mai iertat nimeni. Magistratii i-au raspuns imediat. I-au reamintit ca hotararile judecatoresti sunt date in baza legilor in vigoare. Au sesizat "tonul "dictatorial", prin care "cheama la ordine magistratii", si i-au precizat ca in timp ce serviciile secrete isi maresc bugetul, pentru "justitie nu se gaseste nici macar maruntis".

Consiliul Superior al Magistraturii a fost si mai dur cu presedintele. Dar ce mai conteaza ca si CSM i-a aratat unde si cum se inseala presedintele in seria continua de stigmatizari aruncate asupra magistratilor? Ca justitia nu are cum sa se faca vinovata de atribuirea sau neatribuirea unor contracte europene, ori in privinta unor drepturi salariale castigate in instanta. Pe Traian Basescu nu il mai atinge nici faptul de a-i aduce aminte faptul ca si el a promulgat legea majorarii salariilor profesorilor, desi nu era prevazuta "sursa de finantare" si in ciuda avertismentelor premierului Calin Popescu Tariceanu.

Nimic nu mai este relevant in fata judecatii lui Traian Basescu, mai ales cand isi reevalueaza credintele si opiniile de la saptamana la saptamana. Cand interesul propriu ii cerea sa semneze majorarea salariilor profesorilor, legea era buna, bani erau, sursa de finantare clara si mai trebuia doar vointa politica. Cand jocul este altul, totul e pe dos. Albul e negru si viceversa. In fapt, aceasta este singura strategie si unica viziune a presedintelui - nimic nu este de neschimbat, totul este negociabil.

Intr-un final, au sarit Crin Antonescu si Victor Ponta, care au spus ca asa nu se mai poate. Ca daca nici asta nu mai e motiv de suspendare, atunci nimic nu mai este. Problema lor, dupa cum si-au dat seama intr-un final, e nu ca au voturile necesare pentru a-l suspenda. Ironia sortii e ca exact acum, cand presedintele e mai suspendabil ca niciodata, Opozitia nu are numarul necesar pentru actiunea concreta de suspendare.

Si adevarul e ca daca nici asta nu mai e motiv de suspendare, atunci nici macar nu mai are sens sa ne obosim a mai vorbi despre principii, reguli si legi valabile intr-un stat democratic. Critica presedintelui la adresa magistratilor ramane o iesire in decor majora, care poate tracta dupa sine o suspendare din functie. Cu un singur amendament - indiferent cat de complicat si improbabil ar fi sa se ajunga la votul poporului in cazul referendumului de suspendare - vezi majoritatea din Parlament, avizul obligatoriu de CCR si prezenta la vot de peste 50% - romanii pur si simplu nu cred ca mai vor sa auda de suspendarea presedintelui lor.

Si in cazul celui mai extravagant scenariu - sa ne imaginam ca Traian Basescu ajunge din nou in fata judecatii poporului - tind sa cred ca abia atunci presedintele ar castiga in popularitate. Sunt convins ca arta lui Basescu de a se prezenta o victima, un mare nedreptatit si neadecvat al societatii nereformate, il va scoate intr-un final castigator in fata poporului. Toate contradictiile, fracturile de logica si bun simt nu vor cantari mai greu in defavoarea presedintelui decat intregul sau arsenal de "bombe" populiste si demagogice.

#suspendare Traian Basescu presedinte, #Basescu atac magistrati, #Basescu justitie , #suspendare Basescu