Despre suspendare in loc de excludere (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 08:36
4124 citiri
Despre suspendare in loc de excludere (Opinii)
Foto: Ziua Veche

Victor Ponta si Crin Antonescu au dorit ca astazi sa se discute cat mai putin despre sedinta de decapitare politica a lui Mircea Geoana. De asta au si inventat inca o suspendare, ca de fiecare data cand baltesc. Din 2005 amenintarile cu suspendarea au fost mai multe decat codurile rosii ale meteorologilor. Dar fie, hai sa vorbim despre ce vor liderii USL! Deocamdata insa subiectul este cam subtirel.

Pentru ca luni, liderii USL n-au facut sa reformuleze anuntul de miercurea trecuta, cand spuneau ca pana luni juristii uniunii vor redacta raportul care sa arate daca suspendarea are sau nu temei legal. Raportul nu exista. Pentru ca nu exista temeiul, pentru ca nu a fost timp destul sau juristii nu s-au mobilizat? Habar nu am! Cert este ca ne aflam, practic in acelasi punct ca saptamana trecuta. Asteptam raportul juristilor.

"In momentul in care vom avea, probabil intr-o saptamana, acest raport, acest document finalizat, va fi o discutie in grupurile noastre parlamentare reunite si, daca vor asuma aceasta propunere, atunci ea va fi initiata pe traseul parlamentar prevazut de Constitutie. In acelasi timp intentionam sa initiem o larga dezbatere publica in presa cu acest act politic. In functie de calendarul care va fi stabilit vom cauta sa constituim in jurul acestui demers un larg curent public", a explicat Crin Antonescu. Asadar nici de aceasta data nu a fost anuntata declansarea unei proceduri oficiale, ci a fost reformulata intentia de suspendare, aceeasi anuntata deja de miercuri.

Dar poate ca aceasta reformulare a adus cu sine o aprofundare a subiectului. N-am observat-o. Ramanem la enuntul de miercuri: presedintele ar trebui suspendat pentru declaratiii. Dar CCR a clarificat deja ca presedintele poate incalca Constitutia doar prin acte si fapte juridice, nu prin simple declaratii. Declaratiile antreneaza raspunderea politica.

Pana la urma, dreptul la libera exprimare ii este garantat de Constitutie si presedintelui asa cum ii este garantat fiecaruia dintre noi. Daca cineva spune "l-as omori pe x-lescu" nu va fi bagat la zdup pentru omor sau tentativa de omor. Putem sa discutam daca este o afirmatie inspirata, morala, justificata, dar ea nu constituie omor. Asa si cu declaratiile lui Traian Basescu. Si eu mi-am exprimat rezervele in privinta unei recente declaratii in care presedintele punea la conditional optativ respectarea hotararilor judecatoresti, dar pana una alta nu l-am vazut incalcand direct vreuna.

Iar daca analizam stilistica declaratiei, vom constata ca presedintele nu spune "ma opun majorarii salariilor si pensiilor" sau "salariile si pensiile vor fi inghetate indiferent de decizia CCR". Spune doar ca indiferent de decizia CCR nu sunt bani, ceea ce e cu totul altceva si poate fi confirmat sau infirmat fara a fi nevoie de proceduri constitutionale pentru asta. Daca ar fi la guvernare anul viitor, nici USL nu ar majora salriile si pensiile din exact acelasi motiv, asa cum nu intentioneaza sa scada de la inceput TVA, de exemplu.

Intrebat frontal despre motivele suspendarii, Crin Antonescu a rapusn: "Am prezentat concret, dar in general in putinele cuvinte pe care le-am spus in deschiderea acestei frumoase intalniri si articulat, din punct de vedere politic si din punct de vedere juridic le vom prezenta si le vom aseza in acest raport, in acest document de initiere care va fi facut de buna seama public". Adanc! La fel de adanc cum a fost si Dan Sova cand a explicat motivele concrete ale excluderii lui Mircea Geoana.

Asadar, procedura nu a fost inca declansata, motive concrete nu avem, raportul care sa le contina nici nu a fost inceput si nici macar nu exista inca, spune Dan Sova, comisia politica insarcinata cu intocmirea cererii de suspendare. Si nici macar intreg USL nu este foarte multumit de gaselnita celor doi lideri. Si-au exprimat deja rezerve Ion Iliescu si Puiu Hasotti, de exemplu. Scepticii au dreptate, caci exact un esec de proportii mai lipseste USL aflata deja pe un trend descrescator. Si atunci despre ce vorbim de fapt?

Despre ....Mircea Geoana. Caci vrea, nu vrea Victor Ponta acesta ramane subiectul concret al zilei, pe care tot domnia sa l-a creat, tot printr-un gest nervos, prea putin cumpanit si nemotivat. Acum incearca sa ingroape o prostie sub o alta prostie. Nu merge, asa ca pana sa vedem raportul cu motivele suspendarii lui Traian Basescu, ard de nerabare sa vad raportul cu motivele excluderii lui Mircea Geoana, pe care Ion Iliescu le-a cerut hotarat atunci cand BPN a convocat Comitetul Executiv pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#suspendare Traian Basescu, #Mircea Geoana excludere, #USL Basescu Geoana , #suspendare Basescu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
cu asa o opozitie , PDL poate sa castige alegeri la infinit !
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5