Financial Times: Democratia din Romania merge intr-o directie gresita

Luni, 09 Iulie 2012, ora 09:50
4379 citiri
Financial Times: Democratia din Romania merge intr-o directie gresita

Scandalul politic din Romania si tensiunile din ultimele zile sunt dezbatute, din nou, de presa internationala.

Dupa ce au atras atentia ca scandalul politic din Romania starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept, acum jurnalistii de la Finacial Times reiau subiectul, mentionand ca exista semne ca democratia din tara noastra merge intr-o directie gresita.

"Mai intai a fost Ungaria. Acum exista semne ingrijoratoare ca democratia si statul de drept se indreapta intr-o directie gresita intr-o alta tara ex-comunista, care a aderat la UE dupa 2004: Romania, cel mai mare vecin al Ungariei", noteaza FT.

Cotidianul aminteste ca Parlamentul Romaniei a votat, vineri, suspendarea din functia de presedinte a lui Traian Basescu, declansand astfel un referendum, intr-o "lupta pentru putere ce a suscitat preocupari internationale referitoare la democratia din aceasta tara".

Criticii spun ca motivele pentru suspendare nu sunt legitime, procesul a fost demarat prin mijloace dubioase si premierul Ponta si coalitia sa de stanga "au calcat in picioare" Constitutia.

Evolutiile din Romania de la preluarea mandatului de catre Ponta, in luna mai, au atras comparatii cu eforturile depuse de premierul Ungariei, Viktor Orban, de a-si intari partidul la putere, adauga publicatia citata.

Analistul politic Sorin Ionita - presedintele Expert Forum (EFOR), o organizatie de tip think tank din Bucuresti - sustine ca Guvernul Ponta "a demontat institutiile statului".

"Ceea ce s-a intamplat, mai ales in ultima saptamana, reprezinta o serie de masuri neconstitutionale luate de Guvernul Pota", a spus Ionita, citat de Financial Times.

Inainte de votul de vineri - adauga jurnalistii - Ponta a folosit o ordonanta de urgenta pentru a elimina puterea Curtii Constitutionale de a revizui deciziile parlamentare.

O alta ordonanta de urgenta a schimbat regulile referendumului: acum, este nevoie ca majoritatea celor care se prezinta la vot sa voteze pentru demiterea presedintelui, in loc de majoritatea celor cu drept de vot, cum era inainte.

Totodata, mai noteaza publicatia straina, Avocatul Poporului, care putea contesta actiunile Guvernului Ponta, a fost inlocuit de un apropiat al USL.

Presedinte interimar al Romaniei este acum Crin Antonescu, co-presedinte al USL, care cel mai probabil va candida pentru a-l succeda pe Basescu, in cazul in care acesta va fi demis la referendum.

Totodata, aminteste publicatia economica, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a cerut, vineri, Romaniei sa respecte statul de drept, iar acum oficialii europeni urmaresc atent evolutiile politice de la Bucuresti.

Jurnalistii de la FT amintesc si de articolul 7 (paragraful 3) al Tratatului Uniunii Europene, care prevede posibilitatea suspendarii dreptului de vot al unui stat in Consiliul European, in cazul in care statul respectiv nu respecta principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

"Nu este insa clar, deocamandata, daca Ponta va merge atat de departe pe cat a facut-o Orban in Ungaria. Ponta nu are charisma lui Orban, iar Romania nu este atat de puternica economic, incat sa intoarca spatele unui ajutor FMI si sa incerce masuri economice neortodoxe", continua jurnalistii de la FT.

In final, Financial Times mentioneaza ca moneda Romaniei a scazut la un nivel record fata de euro, pe fondul tulburarii politice, care a paralizat procesul de luare a deciziilor si a suscitat temeri cu privire la viitorul unui credit de precautie de 5 miliarde de euro cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu suspendat democratie, #Basescu suspendare Financial Times, #democratie Romania FT , #suspendare Basescu