Presedintele a fost suspendat: Vor mai putea fi sterse urmele adanci lasate in economie?

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 12:41
5224 citiri
Presedintele a fost suspendat: Vor mai putea fi sterse urmele adanci lasate in economie?

Escaladarea rapida a evenimentelor pe scena politica romaneasca, constand in actiuni uluitoare ale Guvernului, descrise prin sintagme de genul "lovitura de stat" sau "la limita legii", au, in mod evident, ecou in plan economic si financiar, primele efecte resimtindu-se asupra monedei nationale si in cresterea costurilor de finantare ale Romaniei, care vor avea, la randul lor, repercusiuni in economia reala.

Schimbarile de amploare din cadrul Parlamentului, limitarea competentelor Curtii Constitutionale si initierea procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei pot lasa urme adanci in economie, iar analistii sunt sceptici cu privire la capacitatea liderilor politici de a inversa curand efectele negative.

Cursul a urcat de piata interbancara pana aproape de 4,49 lei/euro, iar cotatia oficiala a atins un nou record absolut, de 4,4796 lei/unitate, in timp ce randamentul titlurilor de stat se apropie de 6% si cotatiile CDS (costurile asigurarii impotriva riscului de neplata), aflate in prezent in jurul nivelului de 400 de puncte, se afla sub presiune, insemnand, cu alte cuvinte, costuri mai mari de imprumut pentru tara noastra.

Curs euro - leu Euro trece oficial de pragul de 4,5 lei

In consecinta, bancile se vor confrunta cu costuri suplimentare si ar putea majora dobanzile aferente creditelor.

Suspendarea presedintelui poate accentua toate aceste evolutii nefavorabile, sunt de parere analistii, generand, in plus, incertitudini cu privire la modul in care se va desfasura, in continuare, parteneriatul cu Fondul Monetar International.

Pe de alta parte, daca actuala Putere va continua sa impinga limitele constitutionale si democratice, situatia s-ar putea agrava, au spus analistii economici pentru Ziare.com.

Aurelian Dochia, analist

Este un factor mare de incertitudine pentru economie si, in general, pietele reactioneaza negativ, in sensul ca, probabil, costurile cu care se va imprumuta Romania vor creste, dobanzile pentru tot felul de imprumuturi vor creste si ele. Cursul, care deja este sub presiune, va continua probabil sa fie sub derapaj.

Nu e foarte clar cum se vor desfasura discutiile cu FMI, acesta este probabil nelinistit in legatura cu soarta acordului si cu multe din prevederile incluse in acest acord si nu se stie daca va mai exista disponibilitate ca acestea sa fie indeplinite.

Incepe o perioada de incertitudine foarte mare care pentru economie niciodata nu poate sa fie buna. Este greu de spus (daca efectele negative vor fi combatute - n.red.) pentru ca pana acum politicienii nu au aratat multa preocupare si sensibilitate pentru chestiunile economice. Din aceasta cauza, nu poti sa spui ce pozitie si ce atitudine vor avea in continuare.

Lucian Davidescu, analist

Economia este demult decuplata de politica, ce se putea face rau s-a facut. In ceea ce priveste cursul valutar, vor fi oscilatii, dar nu schimbari de palier, nu schimbari pe termen lung pe fondul deciziilor date de disputa dintre diverse partide politice. Simpla suspendare nu este un motiv in sine pentru a se intampla orice altceva.

Sigur, daca actuala coalitie de guvernare, care pare ca a pierdut putin coerenta propriei viziuni, merge mai departe si instaureaza un regim similar celui din Ungaria, de respingere a conditionalitatilor externe, de respingere a austeritatii fara ca ea sa fie inlocuita cu nimic, un regim de derapaje democratice, atunci lucrurile se schimba.

Insa acum disputa vizeaza indepartarea presedintelui si putem spera ca lucrurile se vor opri aici.

Oamenii de afaceri asteapta intrarea in normalitate

Reprezentantii mediului de afaceri privesc cu detasare schimbarile din viata politica si sustin ca tensiunile din prezent nu au consecinte asupra activitatii lor. Totusi, oamenii de afaceri considera ca prelungirea luptei politice ar putea genera un "dezastru" si isi doresc "intrarea in normalitate".

Ovidiu Tender, proprietar al Grupului Energetic Tender

Nu am resimtit o tulburare in activitate cauzata de tensiunile politice de azi. Nu cred ca va afecta cu ceva mediul de afaceri sau economia Romaniei schimbarea presedintelui intrucat vorbim de schimbarea unei persoane cu alta si nu de desfiintarea functiei de presedinte si sa nu uitam ca "nimeni nu e de neinlocuit".

Doresc sfarsitul atmosferei de teroare instaurate in ultima perioda si intrarea intr-o atmosfera de normalitate.

Ioan Neculaie, proprietar al Prescon Group

Pentru mediul de afaceri, mai rau ca pana acum nu cred ca poate fi. Mai rau inseamna ca trebuie sa ne mutam toti din Romania in Congo. Nu au cum sa se resimta efecte ale tensiunilor politice din moment ce industria noastra este nu la pamant, ci sub pamant. Daca nu inceteaza cu certurile, cred ca va trebui sa suportam un dezastru. Guvernul trebuie sa declanseze marea revenire a industriei.

Bursa apreciaza predictibilitatea

Piata bursiera inregistreaza la randul sau pierderi in aceasta perioada, insa dimensiunea redusa a Bursei este un avantaj in contextul dat, tensiunile politice fiind mai putin resimtite in mediul bursier. Nici suspendarea presedintelui nu va genera miscari semnificative, cotatia actiunilor asimiland deja vestile, spun jucatorii din piata.

Mihai Chisu, broker IFB Finwest

Bursa este afectata, asa cum este si cursul valutar. Este o reactie normala pe care o inregistreaza atat piata valutara, cat si piata bursiera. Poate se resimte mai puternic pe piata valutara, unde vedem ca se inregistreaza maxime istorice ale cursului euro/leu. Bursa si-a continuat cursul de depreciere, ilustrand intr-un fel temerea din mediul politic, care are impact de buna seama si in mediul economic.

Bursa apreciaza cel mai mult predictibilitatea, fiind una din calitatile sale primordiale, esentiala atunci cand incepi sa construiesti un portofoliu, o strategie pe termen scurt, mediu sau lung.

Astfel de turbulente pe plan politic, cu incidente directe si indirecte in mediul de afaceri roman, normal ca duc la scaderea acestei capacitati a investitorilor de a gasi predictibilitate si o inlocuiesc cel mai adesea pe aceasta cu temeri, dezamagiri, inconsistenta, fapt ce afecteaza in final cotatiile din motive de pecautie, de management de risc si neincredere, in special in ceea ce priveste investitorii straini.

Totusi, dimensiunea redusa a bursei romanesti, din cauza nereusitei de a se dezvolta tocmai dintr-o lipsa de viziune a mediului politic romanesc fata de piata de capital, o face sa nu resimta cu aceeasi forta semnalele negative trimise de mediul politic. Cred ca bursa va fi mai putin afectata intrucat nu exista aceasta conexiune atat de stransa, ceea ce este un lucru bun in acest moment. Marele regret al brokerilor este ca politicul nu a reusit sa consolideze aceasta relatie.

Daca presedintele este suspendat, nu cred ca se va intampla mai departe nimic, bursa isi va relua ciclul de evolutie independent de evolutiile interne, ci mai degraba va fi influentata de pietele financiare externe. Cred ca vestile privind suspendarea presedintelui sunt incluse in pretul actiunilor, iar singura reactie de scadere, pe termen scurt, va fi de confirmare a acestor vesti, ulterior urmand ca Bursa sa recupereze o parte din terenul pierdut.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#suspendare Traian Basescu economie, #suspendare Traian Basescu depreciere leu, #suspendare bursa, #politica oameni afaceri , #suspendare Basescu