Merkel, despre situatia din Romania: Este "inacceptabila" incalcarea statului de drept

Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:19
15960 citiri
Merkel, despre situatia din Romania: Este "inacceptabila" incalcarea statului de drept
Foto: Arhiva/Day Life

Presedintele suspendat Traian Basescu a discutat, luni, la telefon cu Angela Merkel, cancelarul german declarand ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania, in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii.

Oficialul german a vorbit luni cu Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german.

"Cancelarul Angela Merkel a avut, astazi (luni - n. red.), o convorbire telefonica detaliata cu presedintele Traian Basescu. In centrul discutiilor s-au aflat evolutiile interne actuale din Romania. Remarcile presedintelui Basescu au confirmat ingrijorarile guvernului federal. Cancelarul federal considera inacceptabil cand intr-o tara a Uniunii Europene sunt incalcate principiile fundamentale ale statului de drept", precizeaza comunicatul.

Cancelarul german a accentuat ca valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei.

O suspendare previzibila: Basescu, inlocuit de Antonescu la Cotroceni

"Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene", adauga sursa citata.

"Cancelarul federal a subliniat ca va sustine Uniunea Europeana sa adopte toate consecintele necesare. Acestea ar putea fi luate saptamana viitoare dupa discutiile planificate ale premierului Ponta la Bruxelles", conchide comunicatul.

Intr-un comunicat de presa remis luni dupa-amiaza de Administratia Prezidentiala se precizeaza: "presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu a solicitat nicio convorbire pe subiectul situatiei actuale din Romania niciunui sef de stat sau de guvern".

Basescu: Nu am sunat la niciun sef de stat sau de guvern

Ministrul german de Externe acuza incalcari grave ale valorilor europene in Romania

Tensiunile de pe scena politica romaneasca au fost criticate si de alti oficiali din Germania.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu decizia Parlamentului de suspendare a lui Traian Basescu si a declarat ca UE are nevoie de mecanisme noi de reactie cand o tara membra desconsidera spiritul si valorile europene.

"Principiile de baza ale democratiei, statul de drept si separarea constitutionala a puterilor in stat" nu pot fi puse in discutie, iar Guvernul federal "pur si simplu nu poate ignora" ceea ce se intampla in Romania, a mai spus seful diplomatiei germane, citat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

In acest context, Westerwelle a cerut introducerea de noi instrumente pentru a actiona mai bine in viitor impotriva incalcarii valorilor europene, adaugand ca este clar ca actualele mecanisme sunt "prea greoaie".

Parlamentar german, despre Romania: Esenta statului de drept este torpilata

Totodata, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei inferioare a Parlamentului german, Gunther Krichbaum, membru al Partidului Crestin-Democrat din Germania (CDU), a declarat, cu o zi inainte de votul Parlamentului pentru suspendare, ca ce se intampla in tara noastra depaseste cu mult situatia din Ungaria, iar esenta statului de drept este torpilata.

"Acestea se afirma cel putin in Romania, fiindca seful statului are dreptul de a gratia pe cineva aflat in detentie. Acest repros imi este cunoscut. Eu nu sunt insa intr-atat de interesat de persoane sau partide, este vorba aici de principii pe care cu totii ne-am angajat sa le respectam in calitate de membri ai UE - stat de drept, democratie, valori democratice - iar cel care nu le mai respecta, acela isi pericliteaza prezenta in interiorul UE.

Toti trebuie sa fie constienti de asta, mai ales Romania. In cazul Ungariei, am criticat evolutiile, pe drept cuvant, dar ce se intampla acum depaseste cu mult situatia din Ungaria. De aceea, Comisia Europeana are datoria de a interveni", a explicat fostul raportor pentru Romania al crestin-democratilor din Bundestag.

Ponta: Nu Merkel voteaza!

In replica, Victor Ponta i-a transmis cancelarului german ca poporul roman este cel care va decide ce face cu Traian Basescu, daca il mentine presedinte sau nu, pe 29 iulie. El i-a reprosat Angelei Merkel ca il apara pe Basescu pentru ca este dezinformata de pedelisti si pentru ca fac cu totii parte din aceeasi familie politica. Mai mult, Victor Ponta a amintit ca germanii le spuneau si inainte de 1989 romanilor ca nu isi pot schimba presedintele.

In plus, Ponta i-a facut responsabili pe popularii europeni de scaderea valorii leului, ironizand faptul ca se vorbeste despre Romania de parca as fi Siria.

Ponta o acuza pe Merkel: Poporul roman decide! Si inainte de '89 ziceau ca n-avem voie...

Tot luni, Italia si-a exprimat ingrijorarea fata de suspendarea rapida a presedintelui roman, Traian Basescu.

Italia, foarte ingrijorata de suspendarea rapida a lui Traian Basescu

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte al Romaniei, vineri, dupa ce senatorii si deputatii au votat in plenul reunit al celor doua camere parlamentare.

Pentru suspendare au votat 256 de parlamentari. Doua voturi au fost anulate, iar 114 au fost impotriva. Crin Antonescu este presedinte interimar dupa validarea de catre CCR.

Traian Basescu a atacat suspendarea la CCR, mentionand ca trebuie sa apeleze la toate caile legale pentru a-si apara functia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stat drept Merkel Romania, #Basescu suspendat reactie Merkel, #Basescu telefon Merkel suspendare , #suspendare Basescu