Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Motivele USL pentru suspendarea lui Traian Basescu (Video)

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:02
6597 citiri
Motivele USL pentru suspendarea lui Traian Basescu (Video)

USL a depus miercuri la Parlament cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Unul dintre motivele enuntate de parlamentarii USL in acest document este ca seful statului ar fi "instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale".

In documentul care a intrat in posesia Realitatea Tv, Traian Basescu este acuzat ca a facut presiuni directe asupra judecatorilor CCR, dar si ca a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei.

In solicitarea privind suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, se arata ca "incepand cu 6 decembrie 2009, democratia si statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a institutiilor statului de drept prevazute de Constitutia Romaniei, ajungandu-se ca vointa si actiunea politica sa fie concentrate in mod discretionar si neconstitutional in mana unui singur om - Presedintele tarii".

Cum poate fi suspendat si demis presedintele Romaniei

"Acest om a ajuns sa dicteze puterii executive, puterii legislative si celei judecatoresti, ceea ce reprezinta un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constitutiei Romaniei. (...) Majoritatea deciziilor politice majore din ultimii 3 ani au fost luate in afara cadrului de functionare democratica a statului si impotriva vointei poporului.

Se poate spune ca spiritul Constitutiei si principiile statului de drept au fost incalcate odata cu formarea Guvernului condus de Emil Boc. Acesta a fost investit pe baza voturilor date de parlamentari adusi de partea Puterii prin practici legate de coruptia politica.

De asemenea, incalcarea spiritului Constitutiei a continuat cu fiecare dintre legile cu impact major asupra societatii romanesti, trecute prin Legislativ prin procedura angajarii raspunderii Guvernului, cu consecinte catastrofale pentru societatea romaneasca", se mai arata in documentul in care se cere suspendarea presedintelui.

USL, pe ultima suta de metri cu documentele privind suspendarea lui Basescu (Video)

Printre consecintele actelor politice ale presedintelui Traian Basescu se enumera: "deteriorarea functionarii institutiilor democrate ale statului", "punerea sub semnul intrebarii a existentei statului de drept", precum si "deteriorarea grava a nivelului de trai al populatiei, extinderea saraciei, falimentul a sute de mii de societati comerciale, erodarea grava a capitalului romanesc si disolutia clasei de mijloc".

Articolul din Constitutie care prevede suspendarea presedintelui

In acest sens, se mai arata in document, "nu exista o alta cale prin care Presedintele sa raspunda pentru actiunile sale decat referendumul popular in conditiile art. 95 din Constitutie".

Art. 95

"(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui."

Motivatiile suspendarii presedintelui Basescu

Motivele enuntate in cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu sunt sapte la numar:

1. Presedintele a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului;

2. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie;

3. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei;

4. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala;

5. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorior Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante;

6. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate;

7. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

De ce vrea USL sa il suspende pe Basescu: A initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei

Printre acuzatiile care i se aduc lui Traian Basescu se numara "insultele repetate la adresa comunitatii rrome", "promulgarea legii pensiilor, adoptata prin frauda de catre Camera Deputatilor", "incercarea de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilitatile ce afecteaza securitatea nationala", "incalcarea grava si repetata a independentei justitiei" sau "invrajbirea diferitelor categorii sociale".

Concluzii

In ultima parte a cererii de suspendare, sunt enuntate concluziile celor 16 pagini ale documentului.

"Se poate spune ca Traian Basescu a incercat mereu in ultimii 3 ani sa anuleze regimul democratic romanesc si prin incalcari repetate ale Constitutiei sa indrepte regimul politic romanesc catre unul prezidential de conducere unipersonala, in care presedintele decide totul, prin uzurparea atributiilor celorlalte institutii fundamentale.

Cel mai important lucru este insa faptul ca actiunile sale nu doar ca au fost in afara Constitutiei si au fost lipsite de legimitate democratica, dar au si avut drept consecinta scaderea nivelului de trai al populatiei si aruncarea tarii intr-o criza economica profunda si prelungita.

Referendum pentru suspendarea lui Basescu, in 22 iulie

Pana in prezent, Presedintele nu a raspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte. De aceea, consideram ca un referendum prin care romanii sa aiba posibilitatea de a se pronunta asupra continuarii mandatului dlui Traian Basescu este imperios necesar.

Perseverenta domnului Basescu in a incalca Legea fundamentala, prin repetarea unor fapte abuzive si care afecteaza grav functionarea democratica a statului de drept, demonstreaza o atitudine iremediabila a acestuia, ceea ce ne indreptateste sa solicitam suspendarea lui din functie", se incheie cererea de suspendare.

Suspendarea presedintelui Traian Basescu, despre care s-a tot discutat in ultima perioada, se apropie cu pasi repezi, dupa ce USL a depus, miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cererea de suspendare va fi citita joi in plenul Parlamentului, iar vineri se va da votul.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#suspendare Traian Basescu, #cerere suspendare presedinte, #motivatii suspendare Basescu, #cerere suspendare Basescu, #USL suspendare Traian Basescu, #Basescu instigare nerespectare CCR , #suspendare Basescu