Opinii: Nepromulgarea, un test greu pentru Opozitie, PD-L si moguli

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 01:10
5347 citiri
Opinii: Nepromulgarea, un test greu pentru Opozitie, PD-L si moguli

Este evident ca intreaga clasa politica a fost luata prin surprindere de nepromulgarea Legii pensiilor. Are si circumstante atenuante, desigur, caci multa apa a curs pe Dambovita de cand Traian Basescu n-a mai optat pentru o solutie abila, cu efect de capac pe un scandal, in locul uneia in forta, care sa amplifice scandalul. In fata unei miscari greu de prevazut a presedintelui, liderii politici, dar si presa au dat un test.

Dintre politicieni, singurul care l-a trecut este Victor Ponta. Liderul PSD a avut inteligenta poltica sa salute gestul prezidential si chiar sa recunoasca faptul ca, legal, Traian Basescu nu putea refuza promulgarea legii pe chestiuni de frauda la vot.

Victor Ponta, exact cel care ridicase sabia suspendarii, a avut si abilitatea sa declare rapid aceasta chestiune inchisa, salvandu-se de la impresia unei obsesii personale in privinta sefului statului si sa mute accentul pe motiunea de cenzura, aspect cu adevarat mai important si relevant in acest moment, chiar daca nu foarte drag PSD.

De remarcat ca Victor Ponta si-a luat o pauza de respiratie inainte de a reactiona la decizia prezidentiala, trimitandu-l la inaintare pe Mircea Geoana, de a carui imagine oricum nu-i pasa nimanui in PSD, dimpotriva, si in raport cu care tanarul presedinte al partidului a reusit sa para mai articulat si, culmea, mai matur.

Crin Antonescu a reactionat tarziu si prost. Primul liberal iesit la declaratii a fost Mihai Voicu, care a apasat la podea pedala fricii de suspendare a lui Traian Basescu. Presedintele PNL a reluat tema mai tarziu, ba chiar a plusat, vorbind despre o noua posibila suspendare daca Traian Basescu nu va numi premierul agreat de PSD si PNL in ipoteza daramarii Guvernului Boc. S-a intalnit pe aceeasi lungime de unda cu Dan Voiculescu, mai nou mare iubitor de PNL de altfel, care o tine gaia-matul cu calendarul suspendarii, abandonat de PSD.

Riscurile unei astfel de atitudini sunt doua, in privinta lui Crin Antonescu, caci de la Dan Voiculescu nu cred ca are cineva vreo asteptare. Pe de-o parte, Crin Antonescu demonetizeaza suspendarea, invocata oricand, pentru orice, desi este vorba despre o procedura exceptionala, rezervata doar situatiilor extreme, ca un recurs de ultima instanta pentru fapte extrem de grave.

De aici, accentuarea impresiei ca dl. Antonescu a dezvoltat o obsesie antiprezidentiala, hranita de pozitia fruntasa pe care o are in sondajele de opinie. Se viseaza atat de intens la Cotroceni, incat nu are in cap decat acest obiectiv si atunci tot ce face Traian Basescu, inclusiv atunci cand raspunde solicitarii Opozitiei, e rau.

Pe de alta parte, liderul PNL cade intr-o capcana morala. Sustinand ca Traian Basescu s-a temut de suspendare, admite ca presedintele a fost santajat de Opozitie. Dar santajul este o fapta penala, care il incrimineaza pe cel care o comite.

In drept, exista un principiu care spune ca nimeni nu poate invoca propria incorectitudine in favoarea sa. Observam chiar o flotare logica: presedintele a refuzat promulgarea legii de teama suspendarii, deci este un las, nu-i asa?, in viziunea lui Crin Antonescu. Asadar, daca ar fi infruntat aceasta teama si ar fi promulgat legea trecand peste obiectiile Opozitiei ar fi fost curajos. Fara sa-si doreasca, Crin Antonescu valideaza prin aceasta flotare comportamentul uzual al lui Traian Basescu.

Dar nici PD-L nu s-a lasat mai prejos. Dupa ce s-au luptat in transee cu PSD pentru egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani inclusiv, dupa ce s-a incontrat inclusiv cu UDMR pentru a atinge acest scop, intr-o clipa, partidul a facut o pirueta identica cu aceea prezidentiala. "Ne vom mobiliza pentru a reduce varsta de pensionare a femeilor la 63 de ani", a declarat Elena Udrea.

Si totusi, care este viziunea democrat liberala in aceasta chestiune: aceea de la dezbaterea si adoptarea legii sau aceea, diametral opusa, post nepromulgare? Asa cum a trecut peste noapte de la socialisti la populari, acest partid se dovedeste inca o data apt de absolut orice flexiune principiala daca interesele de moment o cer.

Cu totul remarcabila a fost insa reactia celor doua televiziuni de stiri. Imediat dupa terminarea transmisiunii in direct de la Cotroceni, in studiourile Realitatii si Antenei 3 se asternuse doliul. In loc sa jubileze, dupa ce zile intregi au vituperat impotriva Legii pensiilor, dupa ce RTV lansase chiar o campanie ampla "opriti fraudarea pensiilor", jurnalistii celor doua televizuni aratau, deopotriva cu invitatii lor, ca loviti de tren. In loc de confetti, am vazut doar stupoare si debusolare.

A fost cea mai clara dovada cu putinta ca obiectivul celor doi moguli nu a avut nimic de-a face cu Legea pensiilor in sine. Amandoi doresc din suflet, dupa cum Dan Voiculescu nici nu s-a sfiit sa ascunda, sa se ajunga la suspendare si nici prin cap nu le-a trecut ca Traian Basescu le va strica planurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege pensii Traian Basescu, #suspendare Traian Basescu, #opozitie suspendare basescu , #suspendare Basescu