Opozitia discuta o noua suspendare a lui Basescu

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 17:23
6911 citiri
Opozitia discuta o noua suspendare a lui Basescu
Foto: rra.ro

Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, anunta ca pregatesc o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, in urma declaratiilor acestuia privind neindexarea pensiilor.

Astfel, cei trei au cerut juristilor USL sa pregateasca pentru luni un raport care va evalua posibilitatea de a demara procedurile de suspendare a sefului statului.

"Am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei (...)

Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei.

Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a Presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", potrivit unui comunicat de presa semnat de presedintii PNL, PSD si PC remis, miercuri, Ziare.com.

"Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!).

Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania", se arata in documentul remis Ziare.com.

Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin au adaugat ca "aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada", pe care le considera "vadit neconstitutionale".

Antonescu: Nu Basescu spune unde se duc banii

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat miercuri ca vor declansa procedura de suspendare a presedintelui tarii deoarece "nu este indreptatit sa stabileasca prioritati si nu are cum sa decida daca sunt sau nu bani pentru ceva".

"Presedintele nu are cum sa decida daca sunt sau nu bani pentru ceva si nu este indreptatit sa stabileasca prioritati. Am cerut analiza juridica amanuntita. Este a nu stiu cata afirmatie pe care presedintele o face in legatura cu deciziile instantelor din Romania. Cand s-a discutat de suspendarea lui Ion Iliescu era vorba de unele declaratii pe care le-a facut in legatura cu unele hotarari judecatoresti in legatura cu casele RA-APPS", a declarat liderul PNL, la Antena 3.

Intrebat daca au majoritatea necesara in Parlament ca sa il suspende pe Traian Basescu, Crin Antonescu a spus ca "vom trai si vom vedea".

"Un gest politic se face sau nu chiar daca nu ai asigurata majoritatea. Uneori ai datoria sa initiezi motiuni de cenzura, dar vom trai si vom vedea. Sa dea Dumnezeu sa traim, ca de vazut vom vedea multe", a mai precizat Antonescu.

Ponta spera ca vor vota si parlamentarii Puterii

Si liderul PSD, Victor Ponta, a spus ca spera ca si parlamentari de la Putere li se vor alatura la vot, ca sa il suspende pe seful statului.

"E nerusinare cand spui ca nu am bani de pensii, dar ai bani sa dai la PDL la Cluj sa fure (...) vreau sa va spun ca nu putem sa reactionam ca la fotbal sau la Loto, pentru ca avem dreptate.

Sper ca mai sunt si alti parlamentari, nu doar cei de la USL, care nu pot fi santajati si care s-ar putea sa voteze cu noi. Ar insemna ca de fiecare data sa stam cu mainile incrucisate", a spus si Ponta, la Antena3.

Declaratiile pe care mizeaza USL

Presedintele Traian Basescu a afirmat de mai multe ori, inclusiv miercuri, la RRA, ca nici el, si nici Guvernul, nu ar trebui sa le mai vorbeasca romanilor de eventuale cresteri de salarii ori pensii in luna mai a nului viitor, fiindca "nu se stie ce se intampla", facand apel la guvernanti ca, in loc de a da bani, sa dea adevar.

La finalul interviului pentru postul public de radio, presedintele a tinut sa le transmita romanilor ca stie ca le este greu. "Vreau sa stie ca nici eu, si voi ruga si guvernul sa nu pacaleasca pe nimeni; eu n-as vorbi acum ca in mai nu stiu ce mariri facem, pentru ca nu se stie ce se intampla si politicienii sunt foarte apropiati de popor si ar vrea sa-i dea bani.

Mai bine sa-i dea adevar. Acum, Romania are nevoie de adevar si de solidaritate, pentru ca nu putem trece de momentul asta greu decat fiind solidari, iar cei care nu vor sa fie solidari, macar sa-i lase pe cei care isi asuma trecerea Romaniei prin criza s-o faca", a conchis Basescu.

Anterior, el afirmase ca, indiferent de decizia Curtii Constitutionale privind legea care ingheata pensiile si salariile in 2012, bani nu exista pentru a fi sustinute eventuale cresteri.

"Depinde care va fi rezultatul la Curtea Constitutionala, eu va pot spune insa, indiferent care este rezultatul la CCR, bani nu exista, daca ar exista, s-ar plati. Pana la urma toti trebuie sa intelegem ca nu mai putem trai imprumutand bani pentru consum.

Nu ca nu mai putem trai - putem trai, si va rog sa ma credeti ca, politic, si pentru Guvern si pentru mine, ar fi foarte usor s-o facem pe generosii, condamnand tara in anii urmatori. Ar fi usor, pentru ca un an, pana la alegeri, sa spunem, poti supravietui facand niste lucruri demagogice, dar am mai trait experienta aceasta in 2007-2008 si daca nu invatam din ea, ne vom merita soarta, cel putin eu", a explicat Basescu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#suspendare Traian Basescu, #Basescu atac magistrati pensii, #procese pensii salarii Basescu , #suspendare Basescu