Pana unde, tovarasi? (Opinii)

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:14
2934 citiri
Pana unde, tovarasi? (Opinii)
Foto: Arhiva

La inceput a fost un zvon. Apoi o supozitie si niste speculatii lansate ca din intamplare pe diferite canale. In cele din urma stirea a prins contur, desi parea ceva cu totul abracadabrant. Cica USL are solutii de rezerva in cazul invalidarii, dintr-un motiv sau altul, a referendumului.

Si ce solutii! Sa vezi si sa nu crezi! Prima am aflat-o din asertiunile televizate ale guresului secretar general al PNL, Dan Mihalache, care ne-a falfait asa, in treacat, ca in cazul in care referendumul este invalidat in lipsa de cvorum, situatia revine la momentul care a precedat consultarea, adica la ipostaza presedintelui suspendat.

Adica, Traian Basescu nu revine la Cotroceni, asa cum s-a intamplat in 2007, ci la starea incerta de rege fara tara, pana cand Parlamentul, in marea sa mila, va hotari ce si cum se va mai intampla.

Acum devine clar de ce a aparut in textul ordonantei de urgenta privind organizarea plebiscitului acel paragraf misterios si rau mirositor care spune ca in cazul invalidarii, el, Parlamentul, va decide ce este de facut. Paza buna trece primejdia rea, deh!

Ce ar putea sa decida, insa? Dupa bolboroselile echivoce ale unora, referendumul ar urma sa fie reluat. De atatea ori de cate este nevoie pentru a se asigura rezultatul dorit. Adica, demiterea. Nu se stie totusi cu ce frecventa. Saptamanala, lunara, trimestriala? Si cu ce costuri.

Fireste, insa, in acest rastimp serviciile vor fi asigurate de catre interimarul care intre timp s-a obisnuit cat se poate de bine cu fotoliul si cu pupitrul.

S-a mai auzit una inca si mai gogonata. Supozitie lansata de Ion Cristoiu si confirmata apoi cu aplomb de catre colegul de arme al conspiratorilor, Cornel Nistorescu. Cica, in cazul invalidarii referendumului, vajnicii senatori si deputati ai majoritatii ar recurge impotriva presedintelui la acuzatia de inalta tradare. Nici mai mult, nici mai putin! Pentru ce vini? Pesemne pentru aceleasi care au motivat si tentativa de demitere. Aceleasi basme pentru adormit Mitzura, cum spunea marele Arghezi.

Ce conteaza motivele, atunci cand avem majoritate parlamentara, care este gata, la rigoare, sa voteze inclusiv ca Soarele se roteste in jurul Pamantului, si nu viceversa. Ce ar mai conta si in acest caz imaginea tarii, haosul ce s-ar instala, caderea economica si monetara de rigoare, impresia ca Romania a devenit un fel de Haiti al Europei (cu Papa Doc, Duvalier, inclus), mai exact un taram al nimanui de undeva de la marginea Europei civilizate.

Din aceste motive si din altele care s-au tot rostit in aceste zile de catre o seama de oameni ceva mai responsabili si cu oarecare minte in cap, intreb si eu, ca omul, folosind un apelativ familiar multora din vitejii combatanti pe frontul anti-Basescu: "Pana unde, tovarasi?"

Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
În contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare din 1 decembrie, care au certificat o creștere alarmantă a curentelor suveraniste în România, partidele tradiționale PSD, PNL, USR și...
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, 13 decembrie, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că modul în care se conturează coaliţia de guvernare...
#suspendare Basescu, #demitere Basescu, #referendum Basescu, #referendum USL , #suspendare Basescu
  1. Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
  2. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  3. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  4. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  5. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  6. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  7. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  8. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  9. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  10. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"