Traian Basescu are unda verde sa revina la Cotroceni. Dupa o intarziere de doua ore, hotararea CCR in privinta referendumului a fost citita in plenul Parlamentului.
Decizia Curtii Constitutionale a fost publicata, putin dupa ora 21:00, in Monitorul Oficial, dupa care Traian Basescu isi poate relua exercitarea atributiilor de presedinte.
Intrunirea Parlamentului de azi ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate, insa USL a anuntat, initial, ca va boicota sedinta. Dupa doua pauze de consultari, unii senatori si deputati ai Puterii s-au intors in sala de plen pentru a asigura cvorumul.
Televiziunile de stiri au relatat ca Victor Ponta si Crin Antonescu, aflati in vacanta in strainatate, si-ar fi mobilizat prin SMS parlamentarii, cerandu-le sa asigure cvorum, de teama reactiilor externe.
Ziare.com v-a prezentat in format LIVE desfasurarea evenimentelor din Parlament:
21:25 - Judecatorii CCR Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, care au facut opinie separata la hotararea de invalidare a referendumului din 29 iulie, si-au argumentat dezacordul prin faptul ca decizia a fost luata in baza "eratei" la adoptarea careia ei nu au fost consultati.
21:20 - Decizia Curtii Constitutionale a fost publicata, putin dupa ora 21:00, in Monitorul Oficial.
Vezi AICI documentul publicat in Monitorul Oficial
20:21 - "Mai importanta decat orice confruntare politica incarcata de orgolii este functionarea acestei tari intr-un context european deloc fericit. Romania face parte din spatiul democratic european si anumite reguli trebuie respectate, inclusiv decizia CCR, chiar daca nu suntem de acord cu ea", a declarat presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, intr-o interventie telefonica la Digi 24.
19:51 - Hotararea CCR privind referendumul ar putea fi publicata in M.O. chiar luni seara, relateaza televiziunile de stiri.
19:35 - Protestarii care au manifestat, saptamana trecuta, in Piata Universitatii s-au adunat, luni seara, la Palatul Cotroceni.
In jur de 20 de persoane, coordonate de Mircea Dogaru, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), cer demisia lui Traian Basescu.
19:16 - Presa externa scrie, in continuare, despre situatia politica din Romania. "Parlamentul roman a aprobat restaurarea lui Traian Basescu, in rolul sau de presedinte, la sase zile dupa invalidarea Curtii Constitutionale a referendumului de suspendare initiat de catre majoritatea de centru-stanga", noteaza Le Figaro.
19:02 - Deputatul PDL Elena Udrea sustine ca presedintele Traian Basescu este, "in mod evident", singurul actor politic credibil pentru partenerii europeni si americani si ar putea repara raul facut Romaniei de "actiunile abuzive ale USL impotriva democratiei si a statului de drept".
"Sedinta de astazi a Parlamentului in care s-a luat act de decizia CC de invalidare a referendumului reprezinta un prim pas spre reintrarea in normalitate a vietii politice in Romania. Cele doua luni de criza politica au facut foarte mult rau tarii.
Leul s-a devalorizat, investitorii au anuntat fie ca nu mai vin, fie ca se retrag, se arata scumpiri de preturi (de la alimente, la gaze), prognoza de crestere economica a fost aproape injumatatita, iar efectele secetei nu au fost combatute de Guvern, care s-a ocupat doar de demiterea presedintelui", a declarat Udrea, pentru Mediafax.
18:51 - Senatorul PDL Gabriel Berca a vorbit despre boicotul pe care l-a propus, luni, USL.
"Cand am vazut ca ai nostri colegi de la USL nu vin in sala, m-am gandit ca vor incerca o tegiversare, pentru ca tot aici se ajungea. Eu ma bucur ca s-a terminat toata nebunia care dureaza de doi ani de zile. Stiu ca vom intra in logica parlamentara, pentru ca urmeaza alegerile", a spus Berca la Realitatea Tv.
18:28 - "Romanii au venit cu o parere si CCR a decis altceva. Noi, parlamentarii, am fost astazi martori la o situatie inedita, am fost martori la caratul apei. Mi-ar fi placut sa putem sa intervenim, dar nu avem nicio competenta sa anulam decizia CCR", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
Acesta a reiterat ca nu va semna decizia CCR care urmeaza sa fie publicata in M.O., justificand ca nu isi pune semnatura pe ceva ce a decis Curtea, nu Parlamentul. "Sa apara cu semnatura presedintelui CCR, Augustin Zegrean. Noi nu am decis nimic, CCR a hotarat. Noi am luat act de aceasta decizie, n-am hotarat nimic", a argumentat Zgonea.
18:27 - Vicepresedintele Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Ioan Oltean, si-a exprimat speranta ca in cursul zilei de luni va fi publicata in Monitorul Oficial hotararea in privinta referendumului si presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, iar viata politica va intra in normalitate.
"Cu o intarziere de doua ore, sedinta a inceput. Cvorumul a existat, s-a dat citire hotararii CC. Din acest moment, lucrurile sunt foarte clare. Speram ca astazi hotararea sa fie publicata in Monitorul Oficial si presedintele suspendat Traian Basescu sa se intoarca la Cotroceni si sa intre intr-o normalitate viata politica din Romania", a precizat Oltean.
18:23 - Democrat-liberala Sulfina Barbu a precizat, la Realitatea Tv, ca "USL nu are niciun argument pentru a demara o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu".
"Eu sper ca institutional premierul sa intealaga care ii sunt atributiile. Sper sa nu mai mearga la Bruxelles fara mandat si incalcand decizia CCR", a afirmat Sulfina Barbu.
18:20 - Deputatul PSD Florin Iordache a explicat de ce PSD a hotarat sa asigure cvorumul la sedinta Parlamentului. Iordache a vorbit despre "semnalul pe care l-a dat premierul Victor Ponta", anuntand, saptamana trecuta, ca USL va respecta decizia Curtii.
18:16 - Senatorul PSD Toni Grebla a declarat la B1 Tv ca "Traian Basescu trebuie sa indrepte tot din activitatea trecuta si tot ceea ce a dus ca 90% din participantii la vot sa voteze pentru demitere".
18:10 - Decizia CCR a fost trimisa la Monitorul Oficial.
18:00 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, dupa sedinta Parlamentului in care s-a citit decizia CC privind referendumul, ca a fost vorba de o formalitate prevazuta in Constitutie si "prin prezenta sau neprezenta" parlamentarilor nu se putea schimba decizia Curtii, de aceea UDMR a participat la sedinta.
17:56 - Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca Traian Basescu ar putea reveni la Cotroceni chiar luni seara, daca decizia va fi publicata in Monitorul Oficial.
"Monitorul Oficial este in coordonarea Guvernului, daca domnul Ponta doreste sa respecte decizia CCR, nu se impiedica dansul de astfel de probleme. PDL nu a negociat cu niciun grup parlamentar", a spus Blaga.
17:48 - Zgonea spune ca Parlamentul nu va trimite la Monitorul Oficial hotararea CCR, precizand ca aceasta sarcina ii revine Curtii.
17:41 - "Diferenta dintre noi si ei este ca noi respectam legea, respectam Parlamentul, chiar si atunci cand deciziile sunt strambe. Vom lupta cu toate armele pe care le avem, astfel incat alegerile parlamentare sa fie castigate de oameni. Avem un angajament fata de oameni si trebuie sa il pastram. Legalitatea din Romania trebuie sa fie respectata", a spus presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, la iesirea din sala Parlamentului.
17:37 - Sedinta comuna a Parlamentului s-a incheiat.
17:34 - "Atitudinea noastra exprima un lucru foarte clar, ca hotararea CCR desconsidera votul majoritatii cetatenilor romani, incalcand faptul ca democratia se exprima prin vointa cetatenilor. Am hotarat sa parasim sala in semn de protest, semnaland astfel cetatenilor si tuturor celor care observa scena politica romaneasca, ca suntem intr-o situatie de abuz, de anormalitate fata de care nu putem ramane pasivi", a declarat deputatul liberal Calin Popescu Tariceanu.
17:32 - USL a iesit din nou din sala de plen.
17:30 - Judecatorul CCR Stefan Minea a luat cuvantul. Acesta citeste hotararea CCR in ceea e priveste referendumul pentru demiterea presedintelui.
17:25 - Dupa mai multe vociferari, Zgonea a supus la vot propunerea lui Ghise de a se amana cu doua zile citirea in plen a deciziei CCR. Propunerea a fost respinsa cu 196 de voturi impotriva.
17:21 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si Ioan Ghise au un schimb de replici. Zgonea ii transmite ca propunerile sale nu vor fi supuse la vot.
17:19 - Ghise sustine ca Parlamentul nu trebuie sa ia act de decizia Curtii, ci sa decida calea de urmat.
17:13 - Ioan Ghise vorbeste de la tribuna. El propune ca "amanam doua zile dezbaterea pe acest subiect".
De asemenea, Ghise vrea ca Birourile Permanente sa trimita catre comisiile juridice cele doua proiecte de hotarare propuse de el.
17:11 - Televiziunile de stiri relateaza ca premierul Ponta l-a sunat, in Italia, pe Crin Antonescu, spuanandu-i sa trimita liberalii in Parlament.
17:10 - S-a facut prezenta. Cvorumul este indeplinit, sunt prezenti 238 de parlamentari. 56 de pesedisti si 36 de liberali au semnat condica de prezenta si au intrat in sala.
17:07 - Sedinta plenului reunit s-a reluat.
17:03 - Calin Popescu Tariceanu a semnat lista de prezenta. De asemenea, senatorul PSD Dan Sova participa la sedinta.
17:02 - Pana acum, 27 de membri USL au semnat lista de prezenta. Televiziunile de stiri transmit ca Parlamentul are cvorum. Printre acestia se afla Cristian Rizea, Andrei Dolineaschi, Ion Calin, Florin Iordache, Eugen Bejinariu, Boabes Marin, Dumitru Chirita si Coclici Radu.
17:01 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc sustine ca "sunt obligatii internationale care trebuie onorate. Ne-am consultat si colegii de la PNL si PSD mergem in sala".
17:00 - Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, chiar premierul Victor Ponta a mobilizat prin SMS social-democratii, cerandu-le sa asigure cvorum.
16:56 - Eugen Nicolaescu, pe de alta parte, a declarat ca este vorba de un boicot individual al fiecarui liberal, iar membrii PNL vor actiona "cum le dicteaza constiinta".
16:54 - CCR este "un cotet care il impune pe Traian Basescu la Cotroceni", a spus luni deputatul PSD Madalin Voicu. "Eu nu pot sa validez decizia unui cotet care il impune pe Traian Basescu la Cotroceni", a spus Voicu la Antena 3.
In urma cu cateva luni, Voicu il numise pe presedintele CCR Augustin Zegrean drept "o forma de nevertebrata".
16:49 - Parlamentarii USL incep sa semneze listele de prezenta, transmite Romania Tv. Tonul a fost dat de parlamentarii PSD, insa exista si patru semnaturi din partea PNL.
16:45 - Grupuri delegate ale PSD si PNL au negociat participarea la sedinta Parlamentului. PSD considera ca ar fi prea greu ca USL sa explice, in exterior, de ce nu asigura cvorum, si de aceea social-democratii vor participa la sedinta. Liberalii nu vor sa revina in sala de plen.
16:29 - Membrii PSD au primit cate un SMS prin care li se spune sa fie in sala, astfel incat sa se asigure cvorumul, relateaza B1 Tv.
16:27 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca si PSD a decis sa fie solidar cu cei 7,4 milioane de romani care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la sedinta de plen, relateaza Mediafax.
16:25 - Augustin Zegrean sustine ca legea spune ca decizia CCR se citeste in plenul reunit si ca nu este necesara intrunirea cvorumului.
"Nu primesc nicio pensie de handicapat", le-a raspuns presedintele CCR jurnalistilor, care l-au rugat sa comenteze acuzatiile care i se aduc la Antena 3.
16:20 - Deputatul PSD Victor Socaciu se afla in Parcul Izvor, printre protestatari.
"Decizia CCR nu respecta legile Romaniei, chiar cererile pe care le-a facut Curtea initial privind aducerea la zi a listelor electorale permanente", a declarat Socaciu.
16:15 - Pe holul de la Parlament, Nicolaescu le-a spus jurnalistilor ca "mai exista o oarecare doza de negociere si vom incerca sa ii convingem pe colegii nostri sa asigure cvorum", precizand insa ca "nu cred ca mai puteam sa ii facem sa se razgandeasca".
16:12 - Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a parasit sala.
16:10 - Eugen Nicolaescu a cerut o pauza de consultari de jumatate de ora. Sedinta va fi reluata la 16:40. Deputatul PNL a declarat, de la tribuna, ca grupurile PSD si PNL mai au nevoie de consultari pentru a ajunge la un punct de vedere comun si a solicitat o amanare a sedintei cu inca jumatate de ora.
15:50 - Potrivit lui Ioan Ghise, birourile permanente vor decide cand si in ce conditii se va relua sedinta comuna a Parlamentului.
"Eventual peste doua sau trei sau cinci zile plenul se poate reuni", a adaugat Ghise, concluzionand ca "ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR".
15:42 - In sala sunt prezenti 190 de parlamentari din partea PDL, UNPR si UDMR. Cvorumul necesar pentru sedinta este de 217 parlamentari, in conditiile in care o serie de mandate sunt vacante, potrivit Mediafax.
15:42 - Europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca la sedinta Parlamentului pentru citirea hotararii CCR privind referendumul din 29 iulie nu e nevoie de cvorum.
"Pentru sedinta de astazi in care se citeste decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenta, nici pentru citire. In plus, in aceasta sedinta nu se poate lua nicio decizie de catre Parlament cu privire la referendum. Doar se citeste dispozitivul hotararii Curtii Constitutionale", sustine Macovei.
15:41 - Si deputatii si senatorii PSD vor boicota sedinta plenului reunit.
15:38 - Presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, a confirmat ca liberalii nu se prezinta la sedinta.
"La CCR sunt documente care nu au fost luate in consideratie si ar putea schimba aprecierea jduecatorilor. (...) CCR este in culpa acum, nu si-a indeplinit obligatiile pe care le are", a spus Nicolaescu.
15:31 - Valeriu Zgonea le cere liderilor grupurilor parlamentare sa isi convoace membrii. Sedinta a fost amanatata cu jumatate de ora.
15:29 - PSD analizeaza si ei posibilitatea sa nu vina la sedinta comuna, insa la aceasta ora inca se discuta pe acest subiect, au declarat pentru NewsIn surse din formatiune.
15:25 - Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, luni, ca el nu va participa la sedinta plenului reunit pana cand judecatorii Curtii Constitutionale - Aspazia Cojocaru si Augustin Zegrean - nu isi clarifica problemele de care sunt acuzati.
"Eu nu voi participa la aceasta sedinta pentru asigurarea cvorumului pentru a putea asculta citirea deciziei Curtii Constitutionale atata timp cat unii dintre judecatorii CCR sunt acuzati de grave probleme si nu isi clarifica aceste probleme. Ma refer la doamna Aspazia Cojocaru si la domnul presedinte al Curtii Constitutionale (Augustin Zegreanu - n.red). Ar trebui mai intai ca dansii sa isi rezolve aceste probleme si mai apoi sa ne ceara noua sa asiguram cvorumul pentru acesta sedinta", a explicat liberalul.
15:22 - Au aparut in sala si parlamentarii UNPR.
15:20 - Judecatorii CCR Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea sunt la Parlament.
15:15 - Kelemen Hunor a precizat ca parlamentarii UDMR vor participa la sedinta. De asemenea, el a lansat ipoteza potrivit careia nu ar fi nevoie de cvorum, iar decizia CCR poate fi citita si in fata celor doi presedinti ai Camerelor parlamentare.
"De la UDMR sunt doar doi absenti. Legat de cvorum (...) este o formalitate. Eu cred ca nu e nevoie de cvorum, decizia CCR poate fi citita si in fata celor doi presedinti ai Camerelor. O tegiversare a acestei situatii nu ne ajuta cu nimic si nu ajuta pe nimeni: nici pe USL si nici pe PDL", a declarat Kelemen Hunor.
15:11 - Pentru intrunirea cvorumului la sedinta plenului este nevoie de prezenta a 217 parlamentari. Parlamentarii USL tot nu sunt prezenti in sala.
15:05 - In sala de plen se afla doar democrat-liberalii, sedinta este intarziata.
15:01 - Presedintele CCR, Valentin Zegrean, a ajuns la Parlament.
"Avem la dosar scrisoarea Institutului National de Statistica in care spun ca nu pot comunica cifra exacta a recensamantului decat in semestrul II 2013", a declarat Zegrean, subliniind ca "mai mult, cei de la Statistica ne-au transmis ca in Romania nu exista mijloace tehnice pentru a se stabili numarul cetatenilor cu drept de vot. Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, s-a stabilit la BEC".
"Guvernul ne-a spus aceasta este cifra. Puteam sa dam alta decizie? 46 nu e 50", a completat presedintele CCR.
14:58 - "Tocmai pentru ca sunt deputat ales, ca sunt trimisa in Parlament de cei care au votat si pentru textul de lege care a fost ignorat in toata aceasta campanie de referendum si mai ales in toata povestea ulterioara, am decis sa nu merg astazi. Am datoria morala fata de toti care au fost la vot si care asteapta de la noi consecventa" scrie deputatul PNL Alina Gorghiu, pe blogul personal.
14:55 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, intrebat despre oportunitatea boicotarii sedintei Parlamentului, ca aceasta nu ar ajuta la nimic, el mentionand insa ca o hotarare urmeaza sa fie luata in sedinta grupurilor parlamentare social-democrate.
14:52 - Crin Antonescu, inca presedinte interimar, nu va participa la sedinta plenului reunit. El a plecat in vacanta in Italia.
14:50 - Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ca USL-ul va face o nominalizare pentru functia de Avocatul Poporului.
14:36 - Magistratii Augustin Zegrean, Stefan Minea, Petre Lazaroiu si Iulia Motoc, judecatori ai Curtii Constitionale, vor fi prezenti in Parlament la citirea Hotararii instantei constitutionale in cauza referendumului.
14:25 - Cateva zeci de persoane protesteaza in fata Parlamentului. De altfel, manifestantii sunt aceiasi ca in Piata Universitatii, iar protestul din Parcul Izvor a fost anuntat inca de duminica seara.
Foto:Ziare.com
13:48 - "De cand particip la dezbateri pe referendum, incerc sa ii indemn pe colegi sa reflectam asupra urmatoarei situatii: la fel cum conteaza votul a 7,5 milioane de romani, cel putin la fel de mult ar trebui sa conteze si tacerea a 10 milioane de oameni. Deci nu mai trebuie sa se foloseasca expresia 'poporul a decis'", a declarat vicepresedintele PDL, Sever Voinescu, la Realitatea Tv.
13:45 - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, a vorbit despre boicotarea sedintei de plen, precizand ca "nimeni nu poate fi obligat sa participe la citirea unei decizii pe care o considera incorecta".
Liberalul a comentat si propunerea lui Chelaru, mentionand ca "noi cunoastem deja opinia Comisiei de la Venetia, care nu recomanda un prag de prezenta la vot".
13:36 - Liberalii se gandesc sa nu participe la sedinta, potrivit unor surse citate de Digi 24 si sa boicoteze, astfel, citirea deciziei CCR.
13:20 - "Sa inceteze actiunile politice din ultima vreme. (...) Politicienii sa se aseze la aceeasi masa pentru a gasi solutii pentru iesirea din aceasta criza economica in care ne afundam foarte tare. (...) Convingerea mea este ca vor fi echilibrati si nu vor face si mai mult rau Romaniei", a declarat presedintele PDL Vasile Blaga, precizand ca spera sa fie cvorum in Parlament.
13:12 - Vicepresedintele Camerei Deputatilor, pesedistul Florin Iordache, a declarat, luni, ca din punctul sau de vedere plenul reunit trebuie doar sa ia act de hotararea CCR pe referendum si ca "nu se mai poate face nimic" cu privire la blocarea revenirii la Cotroceni a lui Traian Basescu.
"Nu se mai poate face nimic, hotararea CCR trebuie respectata, acesta este punctul meu de vedere. O sa vedem in sedinta grupurilor ce va fi, dupa ce discutam si ascultam si parerile celorlalti colegi", a declarat Iordache, intrebat cum poate bloca Parlamentul revenirea in functie a lui Basescu din moment ce Constitutia nu vorbeste de acest lucru, ci doar de suspendare sau punere sub acuzare, potrivit NewsIn.
13:09 - FASCIAS a sesizat Parlamentul cu privire la existenta unui conflict intre normele de drept intern si cele comunitare referitoare la cvorum si lipsa unui sistem de recurs efectiv in ceea ce priveste referendumul, potrivit Agerpres. FACIAS mai cere Parlamentului sa dispuna suspendarea aplicarii oricaror prevederi interne contrare pana la solutionarea conflictului de drept.
13:04 - Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca partidele trebuie sa respecte prevederile legale in ceea ce priveste procedura de invalidare a referendumului, Parlamentul trebuind doar sa ia act de decizia Curtii Constitutionale.
12:51 - Grupurile parlamentare ale PSD si PNL se vor intalni separat, de la ora 14.00, pentru a stabili daca vor sustine in plenul reunit propunerile senatorului liberal Ioan Ghise de blocare a revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni.
Potrivit regulamentului, la sedinta trebuie asigurat cvorumul, adica trebui sa fie prezenti jumatate plus unu din numarul de senatori, respectiv jumatate plus unu din numarul total de deputati.
Un alt obstacol care l-ar impiedica pe Traian Basescu sa-si reia exercitarea functiei de presedinte ar putea fi proiectul de hotarare lansat de senatorul PNL Ioan Ghise. Liberalul a propus doua variante: fie ca Parlamentul sa retrimita CCR hotararea privind referendumul de demitere, fie ca Parlamentul sa constate ca presedintele suspendat Traian Basescu este demis.
Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt
Presedintele in exercitiu al Senatului, Petru Filip, a confirmat ca senatorul PNL Ioan Ghise a inregistrat la aceasta camera a Parlamentului, luni, o propunere prin care sa se constate ca Traian Basescu a fost demis la referendum, in ciuda deciziei CCR.
Senatorul PSD, care indeplineste functia de presedinte al Senatului pana se termina interimatul lui Crin Antonescu la presedintia Romaniei, a criticat insa gestul facut de colegul sau de alianta, considerand ca modul in care l-a facut a fost neserios.
Ghise a inregistrat "demiterea lui Basescu". "Te faci mai tare de ras!"
Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, are o alta varianta pentru a amana intoarcerea lui Basescu pe fotoliul prezidential.
Chelaru a spus ca "Parlamentul nu este legat de maini si de picioare" in chestiunea referendumului si nu exclude ca dupa citirea hotararii CCR sa decida sa ceara lamuriri de la institutii nationale sau chiar consultarea Comisiei de la Venetia.
O alta varianta pentru amanarea reintoarcerii lui Traian Basescu la Cotroceni a fost lansata de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Intr-un interviu pentru gandul.info, Iliescu a spus ca Parlamentul ar trebui "sa corecteze" decizia judecatorilor si sa-l demita pe presedintele suspendat Traian Basescu.
Pesedistul sustine ca magistratii au apelat la un "artificiu nefiresc" pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui sa tina cont de faptul ca s-a indeplinit conditia de prezenta, deoarece nu sunt "mai mult de 15 milioane de alegatori".
Totusi, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara recent ca parlamentarii USL nu vor intarzia si nici nu vor boicota citirea deciziei CCR in plenul celor doua Camere si nici nu vor invoca existenta cvorumului de plen, desi formal cvorumul este obligatoriu.
Ion Chelaru: Parlamentul poate cere consultarea Comisiei de la Venetia in chestiunea referendumului
Ponta a aratat ca a discutat cu Crin Antonescu si au convenit ca ar fi o greseala intarzierea incheierii procedurilor de invalidare a referendumului.
Cum a transat CCR referendumul
Potrivit comunicatului dat publicitatii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si a constatat ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU".
Totodata, CC a constatat ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil in conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.
Daca Parlamentul doar va lua act de hotararea Curtii, documentul se publica in Monitorul Oficial, moment de la care Traian Basescu urmeaza sa isi reia atributiile de presedinte.