Presa germana si austriaca: Puciul lui Ponta

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 11:10
5198 citiri
Presa germana si austriaca: Puciul lui Ponta

Presa din tarile vorbitoare de limba germana il ataca dur pe premierul Victor Ponta inainte de votul de vineri al Parlamentului de la Bucuresti privind suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"Puciul lui Ponta", scrie ziarul austriac Die Presse in editia de vineri: "Parlamentul de la Bucuresti voteaza, vineri, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Recent numitul premier, Victor Ponta, pare determinat sa detina puterea absoluta a tuturor institutiilor din Romania".

The Economist: Tacticile lui Ponta il revigoreaza pe Basescu

Mai mult, Die Presse comenteaza ca Victor Ponta nu a ajuns la sefia Guvernului prin vot popular, amintind valul de demisii din PDL si de inscrieri in USL inainte si dupa motiunea de cenzura care a dus la caderea Executivului condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Jurnalistii austrieci considera si ca Victor Ponta a "curatat" institutiile statului de sefi numiti in functii de vechea guvernare, inlocuind aproapte tot ce era de inlocuit. Nu in ultimul rand, l-au citat pe presedintele Basescu, care, intr-un discurs tinut, joi, in plenul reunit al Parlamentului, l-a numit pe Victor Ponta premierul "Copy-paste".

"Puci prin decret", titreaza un alt cotidian din Austria, Der Kurier, amtintind ca, in doar doua luni, premierul Victor Ponta a reusit sa concentreze intreaga putere: "Urmatorul obiectiv: demiterea presedintelui Traian Basescu".

"Intelectualii romani critica razboiul inceput fata de institutiile statului si il acuza pe Ponta de puci. Intre timp, Europa ameninta Romania cu declansarea procedurii de suspendare a dreptului de vot in cadrul Consiliului European (...)

Au fost schimbati Avocatul Poporului, sefii de la televiziunea si radioul publice, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului. Ca seful statului sa fie demis, Guvernul lui Ponta a limitat atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei", potrivit celor de la Der Kurier.

Si Die Wiener Zeitung, tot din Austria, comenteaza despre graba cu care USL a declansat procedura de suspendare a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Totodata, apreciaza ca acuzatiile aduse lui Traian Basescu, cum ca a incalcat repetat Constitutia, sunt fara fond, conzluzionand ca ceea ce se intampla in Romania este un puci prin decret al premierului Ponta.

"Atac si contraatac in Parlamentul Romaniei", anunta si Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), din Germania. Potrivit jurnalistilor germani, in cazul in care parlamentarii vor vota, vineri, suspendarea lui Traian Basescu, prima functie in stat i-ar reveni noului presedinte al Senatului, Crin Antonescu.

De asemenea, FAZ subliniaza ca va fi interesant de urmarit modul in care se vor comporta minoritatile din Romania, in special UDMR, in contextul in care detin voturile-cheie pentru suspendarea sefului statului roman.

Politolog belgian: USL, ajunsa la Putere, are aceleasi practici autoritare ca Basescu

Si Die Frankfurter Rundschau, tot din Germania, informeaza ca "Un Parlament submineaza democratia". Mai mult, publicatia germana considera ca Romania se confrunta, vineri, cu "o proba de foc", cand Parlamentul va vota suspendarea presedintelui Basescu.

In cazul in care suspendarea va fi votata de un minimum de 217 de parlamentari, se va organiza un referendum de demiterea a sefului statului, care ar urma sa aiba loc pe 15 sau pe 22 iulie. Asemeni celorlate publicatii, si Die Frankfurter Rundschau acuza puciul premierului Victor Ponta.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...