Presa internationala, despre razboiul total de la varful statului roman

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 22:57
7191 citiri
Presa internationala, despre razboiul total de la varful statului roman
Foto: Presidency

"Razboiul total" dintre presedintele Traian Basescu si guvernul USL, care a escaladat miercuri cu demararea procedurilor de suspendare a sefului statului, ocupa spatii largi in dezbaterile institutiilor de presa din intreaga lume.

"Disputele politice de la Bucuresti starnesc preocupari la nivel international", atrage atentia Financial Times, care precizeaza ca, la varful statului roman, a fost declansat un "razboi total".

FT prezinta situatia politica de la Bucuresti, precizand ca, miercuri, "criza politica s-a intensificat, odata cu demararea procedurilor de suspendare a presedintelui".

Jurnalistii nu uita nici de scandalul de plagiat in centrul caruia se afla premierul Victor Ponta.

"De cand a devenit premier, Victor Ponta, alaturi de alianta de stanga Uniunea Social Liberala (USL), a incercat sa isi consolideze puterea - ignorand apelurile la demisie, pe fondul acuzatilor ca ar fi plagiat teza de doctorat", accentuaza FT.

Publicatia mai atrage atentia ca "disputa politica dintre cei doi lideri romani starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept intr-o tara care a aderat la Uniunea Europeana in 2007. In plus, situatia politica exercita presiuni asupra leului, pe fondul preocuparilor ca reformele economice ar putea fi afectate".

Lupta dura pentru putere

Si Associated Press informeaza ca se vor incepe procedurile de suspendare a lui Traian Basescu, aceasta fiind "cea mai recenta miscare intr-o lupta dura pentru putere intre presedintele si premierul Romaniei".

Crin Antonescu il cheama pe Traian Basescu joi in Parlament

AP aminteste ca marti au fost revocati sefii Senatului si Camerei Deputatilor si inlocuiti cu "politicieni apropiati de premierul Victor Ponta".

In final, agentia, citata de canada.com precizeaza ca leul a atins un nou minim istoric fata de euro, dupa ce au fost anuntate planurile de suspendare a presedintelui roman.

"Noua coalitie de centru-stanga, aflata la putere in Romania, a lansat o ofensiva, marti, in razboiul cu presedintele de centru-dreapta, revocand sefii Senatului si Camerei Deputatilor, un vot contestat si calificat drept 'lovitura de stat' de catre membrii Opozitiei", scrie si AFP.

De asemenea, agentia de presa subliniaza ca, potrivit legii din Romania, presedintele poate fi suspendat din functie de catre Parlament "daca a comis incalcari grave ale Constitutiei". AFP precizeaza ca, daca propunerea de suspendare este aprobata, va trebui organizat un referemdum in 30 de zile.

Situatia similara cu 2007, popularitatea presedintelui, mai scazuta

Totodata, jurnalistii puncteaza ca situatia e similara cu cea din 2007, cand Basescu a fost sustinut de romani, dar subliniaza ca de atunci nivelul sau de popularitate s-a prabusit, mai ales din cauza masurilor de austeritate impuse in 2010.

"Ceea ce se intampla acum in Romania este in afara regulilor constitutionale. Asistam la o suspendare a Constitutiei si la inlocuirea ei cu dorinta arbitrara a unei majoritati parlamentare", a declarat profesorul Ioan Stanomir pentru AFP, iar materialul este preluat de majoritatea publicatiilor din Franta. Despre acest subiect scriu si Le Parisien, Le Monde, Le Nouvel Observateur, Le Point, L'Express sau 7sur7 din Belgia.

Scandalul care planeaza asupra scenei politice din Romania este reluat si de postul de radio RFE/RL, care scrie despre ingrijorarile Curtii Constitutionale din Romania, ai carei judecatori "il acuza pe premierul de stanga Victor Ponta ca incearca sa o desfiinteze si sustine ca a notificat autoritatile UE in legatura cu amenintarile la adresa independentei sale".

Totodata, Reuters transmite ca "Guvernul de stanga din Romania va incerca sa il suspende pe presedintele de centru-dreapta, opozant puternic al USL, intr-o disputa care a paralizat, de la inceputul saptamanii procesul politic".

"Majoritatea pe care USL o are in Parlament inseamna ca se poate obtine usor un vot in favoarea suspendarii presedintelui si organizarii apoi a unui referendum. La putere din luna mai si favorit in alegerile din toamna, USL a trecut o lege care face mai usoara suspendarea lui Basescu", adauga jurnalistii.

Ce poate face Antonescu daca devine presedinte interimar - Gratierea lui Nastase

De asemenea, Reuters puncteaza ca Ponta si Guvernul condus de el au atacat si Curtea Constitutionala si au spus ca institutia este sub controlul lui Basescu. Jurnalistii scriu si despre sesizarea Curtii la diverse organisme europene si puncteaza ca si diplomati occidentali au criticat Guvernul.

Demersul USL pentru a-l schimba pe presedinte este dezbatut si de agentia bulgara Focus News. Bulgarii pot citi, de asemenea, despre tensiunile politice din Romania si pe Novinite.

Presa rusa scrie si ea despre initierea procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu, insa La Voix de la Russie ca SUA se amesteca in situatia politica interna din Romania aducand ca argument declaratia ambasadorului Mark Gitenstein, care s-a declarat ingrijorat de evenimentele de la Bucuresti.

Jurnalistii rusi ii scriu numele ambasadorului american la Bucuresti "Gorenstein".

Pe de alta parte, The Guardian mentioneaza, intr-un scurt articol, ca "o criza politica latenta in Romania a explodat, dupa ce Parlamentul a initiat demersurile pentru suspendarea presedintelui".

Scandalul din Romania trece multe granite, iar Channel News Asia si BBC preiau articolul AFP.

Suspendarea presedintelui Traian Basescu, despre care s-a tot discutat in ultima perioada, se apropie cu pasi repezi.

USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cererea de suspendare va fi citita joi in plenul Parlamentului, iar vineri se va da votul.

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ca in Parlament va fi invitat si presedintele tarii pentru a-si exprima punctele de vedere, iar, ulterior, a invitatia a fost reluata si de noul presedinte al Senatului, Crin Antonescu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#presa internationala razboi Romania, #suspendare Basescu presa straina, #USL lovitura stat Basescu , #suspendare Basescu