Primul sondaj dupa stabilirea referendumului anunta un rezultat in defavoarea lui Traian Basescu, cu peste 60%. Cine are oarecare memorie, isi poate aduce aminte ca primele sondaje ale referendumului din 2007 anuntau atunci peste 70% in defavoarea presedintelui suspendat.
Sondaje contra cost
De altfel, nici la alegerile prezidentiale, nici la cele de la primarie, sondajele nu-l dadeau castigator pe Traian Basescu, cel care, nu se stie in baza carui miracol, n-a avut niciodata noroc la sondaje, dar a avut totdeauna bafta la alegeri.
Fireste ca, pronuntand cuvantul miracol, nu m-am gandit ca alegerile n-ar fi fost corecte - vesnicul cal de bataie al tuturor perdantilor - ci la faptul ca am un mare semn de intrebare in ce priveste sondajele, mai ales cele telefonice.
Semnul de intrebare este cu atat mai mare cu cat sondatorii de profesie lucreaza contra cost, ca orice SRL si tocmai de aceea cercetez mai intai nu cine le-a intocmit, ci cine le-a comandat, respectiv cine plateste.
Legea de aur a merkentingului spune ca orice afacere reusita are la baza principiul american: bine servit, bine platit.
De la 322 la 256
Ca si in 2007, campania pentru demiterea presedintelui a inceput cu mult timp inaintea suspendarii, prin Antenele Grivco si cu banii lui Felix. Campania lui Traian Basescu a inceput din momentul suspendarii si a durat o luna. Campania contra lui a durat doi ani.
Totusi, intr-o luna, a stiut sa atraga atentia alegatorilor mai eficient decat Voiculescu in doi ani. Mai tineti minte sloganurile? Unul din ele era "322", altul era simpla insiruite a unor nume, la auzul carora, participantii la miting raspundeau cu "huooo!": Voiculescu-Felix, Geoana-Vantu, Tariceanu-Patriciu, Nastase-Iiescu.
Nu stie inca nimeni ce sloganuri va inventa Traian Basescu de randul acesta, dansul este total imprevizibil, dar nici nu poate sa-mi scape faptul ca - parca fortuit - insasi intamplarea i-a scos in cale rima dintre numeralul 256, si autoimpuscatul Adrian Nastase.
Este greu de inchipuit cum isi va desfasura campania domnul Basescu, dar mi se pare cert ca-l avantajeaza cateva realitati. In fiecare din ele, Basescu are cate un atu.
Atuurile lui Traian Basescu
Primul. Justitia a inceput intr-adevar sa functioneze. Cazul Nastase e o dovada, cazul Vantu e altul, cazul cu amenintarea Curtii Constitutionale e inca unul, chiar daca Ponta si Antonescu au intors-o pana la urma, ca la Ploiesti, cu 180 de grade.
Al doilea. Basescu a sesizat foarte bine ca adevaratul sau adversar nu e Antonescu, pe care nici nu-l baga in seama, ci Ponta. Vulnerabilitatea lui Ponta il avantajeaza pe Traian Basescu. Ponta este un personaj parca anume oferit pe tava, ca sa-l vada lumea cazut de pe cal inainte ca lupta sa fi inceput. In tara lui Catavencu, nimic nu este mai convingator decat sa starnesti dezgustul fata de un plastograf ordinar, iar Traian Basescu l-a si starnit.
Al treilea. In cele doua luni de guvernare, noua putere n-a reusit sa dea romanilor nimic din ce au sperat ei. Dimpotriva, leul s-a prabusit, la bursa este dezastru si numai cine nu gandeste nu-si da seama ca urmeaza o inflatie care se va resimti zdravan in buzunar, in cratita si in farfurie chiar mai zdravan decat reducerea de salarii din 2010.
Al patrulea. Romanul e poet, adica persoana romantica. El trebuie sa opteze intre, pe de o parte, aceeasi charisma a lui Traian Basescu care l-a cucerit de fiecare data si aceleasi figuri expirate ca Voiculescu si liescu, iar mai recent fandositii Ponta si Antonescu.
Al cincilea. De doi ani, respectivii fandositi au obosit electoratul cu sloganul neconstitutionalitatii si imixtiunilor. Traian Basescu contracareaza exact ca si in 2007. N-ar fi exclus ca alegatorii sa se mai gandeasca o data si la urna, dupa ce au raspuns la sonaj.
Cine se va tine de cuvant?
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar observ ca adversarii au si ei trei atuuri principale: Antena 3, Antena 3 si Antena 3. Toate conteaza pe poporul suveran, cu care s-au sfatuit prin sondaje, la telefon.
Spre deosebire de IMAS, un adevarat Mafalda al alegerilor si un Nostradamus al referendumurilor, poporul suveran n-are previziuni. El va pune stampila pe buletin dupa capul lui, hotarand daca Basescu va castiga sau va pierde.
In cazul in care va pierde, poporul suveran va privi la televizor cum se intoarce comandantul naval Basescu la timona vasului amiral.
In cazul in care Basescu va castiga, poporul suveran va privi, tot la televizor, cum se intoarce muzeograful Antonescu inapoi la acea biblioteca dintr-o comuna tulceana, unde a mai lucrat.