Suspendarea lui Basescu pe axa CCR-Ponta-Nastase-Vintu (Opinii)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 23:11
6770 citiri
Suspendarea lui Basescu pe axa CCR-Ponta-Nastase-Vintu (Opinii)

Ciudata insiruire de evenimente in ultimele zile: Ponta acuzat de plagiat, Adrian Nastase condamnat, Vintu dus si el la puscarie.

In acelasi timp, actuala majoritate parlamentara arata ca nu sta degeaba si da senzatia ca face tot posibilul pentru a grabi suspendarea presedintelui.

Dar nici Basescu nu sta cu mainile in san. E clar si se vede cu ochiul liber ca presedintele este legat de maini. Fara guvern, dupa cum a si recunoscut, Traian Basescu pare a fi un om care este izolat fortat in camerele de la Cotroceni, incapabil sa pareze loviturile adversarilor politici, in lipsa mijloacelor legale de manevra.

Cat a avut guvernul aproape, iar majoritatea din Legislativ era de partea lui, Basescu nu s-a sfiit sa-si betoneze viitorul prezidential.

A modificat Legea referendumului, conform careia presedintele nu mai putea fi suspendat de alegatori decat cu votul a jumatate plus unu din totalul celor cu drept de vot, si nu cu jumatate plus unu din totalul celor care se prezinta la urne. Total anapoda, pentru ca, din moment ce tu esti ales cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la urne, este anormal sa nu poti fi suspendat de aceeasi majoritate.

De asemenea, avizul CCR in privinta suspendarii presedintelui de catre Parlament nu mai era consultativ, ci decisiv.

Insa Basescu nu va culege chiar ceea ce a semanat.

Ca in mai toate legislaturile de pana cum, nici majoritatea parlamentara formata in jurul USL nu arata ca isi doreste o altfel de Romanie. Ne arata ca legile nu sunt executate si votate pentru a fi aplicate, ci doar pentru a fi modificate in functie de interesele de moment ale diverselor formatiuni care se succed la putere.

Basescu nu mai poate fi jucator intr-un stat semiprezindential, in care Parlamentul are rolul decisiv, insa presedintele a inversat regulile jocului, fara a tine cont de nicio regula democratica. Acum Parlamentul isi rata coltii si modifica tot ceea ce betonase majoritatea PDL. Schimba si Legea referendumului, anihiland si CCR.

Daca toate jucariile i-au fost luate, Basescu arata ca vrea sa joace macar rolul presedintelui care chiar tine la respectarea Constitutiei si la regula separatiei puterilor in stat. Pe cale de consecinta, Basescu transmite un nou mesaj cu substrat simbolic catre Parlament si catre public: ok, ati anihilat si CCR, dar macar va pot da peste bot premiindu-i pe membrii ei, adevarate monumente ale democratiei.

Si uite asa, am ajuns sa asistam la decorarea judecatorilor de la Curtea Constitutionala, pe care presedintele nu s-a sfiit in a-i imbraca in laude, desi de multe ori ii critica asiduu. Parca a si uitat presedintele ca, atunci cand CCR a trebuit sa se pronunte pe constitutionaliatea taierilor bugetare de salarii cu 25 la suta, s-a considerat ca magistratii sunt singurii care nu merita acest supliciu.

Presedintele, probabil, este constient de pericolul care il paste: suspendarea. Isi da seama ca fiecare greseala ii este urmarita atent, stie ca este pandit la colt, dar nu poate face nimic pe cale institutionala.

Pana la urma, asta e Romania, o republica parlamentara, in care atat Guvernul, cat si presedintele se supun deciziei alesilor din Legislativ. Ce-i mai ramane de facut lui Basescu si cine il mai poate salva de iesirea pe usa din dos a Cotrocenilor?

Presedintele poate transmite doar mesaje simbolice, in primul rand catre cei care il pot salva, la fel ca in 2007, alegatorii. Desi le-a promis acestora ca, daca va fi suspendat, isi va da demisia in urmatoarele 5 minute, in 2007, electoratul l-a salvat, facandu-se ca nu vede minciunica presedintelui.

Acum e mai greu. Popularitatea lui Basescu este la cota de avarie, dar nu inseamna ca omul nu trebuie sa spere. Astfel ca electorii trebuie sa primeasca diverse mesaje, pe diferite cai, ca presedintele lor merita sa-si termine mandatul de 5 ani.

In acest mod, electoratul afla ca premierul Ponta plagiaza, vede cum justitia isi face treaba trimitand la inchisoare doi grei ai spatiului public romanesc, Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vintu, inamici redutabili ai lui Traian Basescu.

Chiar daca despre implicarea presedintelui in aceste cazuri se vorbeste mai mult la nivel speculativ, s-a intamplat sa aud expresii de genul "le-a copt-o Basescu si la astia".

Basescu nu ezita chiar el sa transmita mesaje simbolice catre public. Marseaza puternic pe ideea de "Guvernul plagiatorilor USL" si ii cere ministrului desemnat al Culturii, Puiu Hasoti, sa semneze un act care sa ateste ca nu a plagiat si el vreo lucrare. Cam are drepate presedintele dupa episoadele Mang, Corina Dumitrescu sau Victor Ponta.

Evident, nu intra in atributiunile prezidentiale astfel de cerinte, dar, dupa ce ministrul Culturii va primi binecuvantarea lui Basescu, simbolistica cuvintelor acestuia va ramane.

Cam acestea sunt instrumentele care i-au mai ramas lui Basescu, in incercarea de a-si pastra mandatul de presedinte pana in 2014. Trebuie sa convinga electoratul ca merita sa-l scape din ghearele Parlamentului. "Ponta plagiatorul", "Vintu - tatucul FNI - inchis", "Nastase condamnat" - sunt atuurile lui Basescu care au sanse sa-l puna din nou intr-o lumina favorabila in ochii electoratului. Un electorat atat de sensibil la vorbe, fapte si simbolistica, si extrem de inconsecvent cand vine vorba de ideologii si fapte concrete.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...