Traian Basescu si particula lui Dumnezeu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Iulie 2012, ora 20:34
3719 citiri
Traian Basescu si particula lui Dumnezeu (Opinii)
Foto: presidency.ro

In ziua in care "particula lui Dumnezeu" era intrezarita de cercetatorii de la CERN si intreaga comunitate stiintifica striga "Evrika!", pe malurile Dambovitei un alt moment istoric rasuna in harmalaia generala - presedintele e trimis din nou la popor.

Noua isprava a clasei politice romanesti seamana intrucatva cu descoperirea noii particule subatomice. Ambele reusite sunt produsul unei munci temeinice, de ani si ani de zile.

La noi insa trebuia ca totul sa se incadreze unui tipar ciudat, unde nimic nu e ceea ce pare. Renuntam la analogiile cu lumea subatomica si complicata ei mecanica cuantica. E suficient ca un strain parasutat pentru o zi in tara ar trebui sa faca eforturi ca sa inteleaga cum doi tirani mai mici, in devenire, au reusit sa-l suspende intr-un mod cel putin autoritar pe tiranul cel mare. E fascinant cum am ajuns in situatia de a vedea peste tot numai dictatori, tirani si regimuri autoritare.

Actorii dictaturii de ieri striga astazi ca sunt victimele noii tiranii. Poate tocmai din cauza asta, intoarcerea la popor in astfel de momente e cel mai bun lucru care se putea intampla societatii noastre. Rezultatul votului va linisti macar pentru o perioada apele si ar trebui sa convina de minune tuturor celor implicati in lupta. Presedintelui, pentru ca doar astfel poate invinge si destabiliza definitiv USL, si majoritatii politice, pentru ca odata cu alungarea lui Basescu intreaga politica se va reseta.

Nu fac parte dintre cei care cred ca suspendarea presedintelui era prioritatea zero a Romaniei. Cu atat mai putin cu cat ea se face fortand legile, Constitutia si institutiile statului. Pe de alta parte, si Traian Basescu a depus toate eforturile pentru a se ajunge aici. Chiar daca dupa instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria s-a retras tot mai mult in limitele constitutionale ale mandatului sau, vremurile cand jucatorul de la Cotroceni dansa pe prerogativele sale nu sunt deloc departate.

Motive reale pentru suspendarea presedintelui exista la fel de multe ca intotdeauna. Cel mai puternic dintre toate fiind faptul in sine ca Traian Basescu nu a fost niciodata ceea ce ar fi trebuit sa fie potrivit atributiilor sale constitutionale - un mediator intre partile politice, un factor de echilibru, dincolo de jocurile de culise ale clasei politice. Implicarea sa in politica PDL fiind dincolo de orice dubiu, atestata atat de declaratii cat si de vizite si fapte concrete.

Insa constitutionalitatea motivelor invocate in cererea oficiala a USL de suspendare a presedintelui conteaza la fel de mult ca plagiatul lui Ponta in cantarirea sanselor de a-si da demisia - zero. Adevarul este ca USL s-a decis sa il trimita pe Traian Basescu la popor pentru ca presedintele ramasese singurul care le putea tine frau cu succes, care le punea chiar bete in roate si cu care ar fi riscat chiar sa piarda alegerile.

Forta si presiunea exercitate de la Cotroceni pe scandalul plagiatului lui Ponta plus cine stie ce alte dosare si secrete din mapele profesionale ori penale ale membrilor Guvernului, care ar fi putut fi aruncate pe piata la un semn al presedintelui, toate acestea sunt evidentele care au declansat atacul fulger al USL. Surprinzator de rapid si de bine pregatit, trebuie sa recunoastem, aproape o lectie pentru cine isi imagina ca politicienii nostri nu pot fi si eficienti si muncitori, daca au cu adevarat un interes.

Exista sanse ca Traian Basescu sa isi recastige poporul la fel de mari pe cat exista ca sa fie trimis pentru totdeauna acasa. Sau la fel de mici pe cat se credea in ultimul timp ca sunt sansele de a descoperi vreodata "particula lui Dumnezeu". Pentru ca deja Guvernul Ponta si USL au facut o sumedenie de prostii si greseli, mai ales in ce priveste ideea de justitie, singura arma a presedintelui este sa se prezinte poporului drept aparatorul dreptatii si al statului de drept.

Ramane totusi sa vedem daca majoritatea romanilor isi vor aduce sau nu aminte ca Traian Basescu apara si lupta pentru statul de drept de aproape opt ani, tocmai din fruntea lui si patronandu-l pe alocuri aproape total. La fel ca si in problema lui Dumnezeu, dincolo de particula care nu are nicio legatura cu existenta Sa, si in conflictul nostru totul se va reduce la o chestiune de credinta si sensibilitate. Nicidecum de ratiune si inteligenta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#suspendare Traian Basescu, #suspendare presedinte Traian Basescu, #USL suspendare Traian Basescu , #suspendare Basescu