Un an de la a doua suspendare a lui Basescu - Filmul evenimentelor

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 11:24
2204 citiri
Un an de la a doua suspendare a lui Basescu - Filmul evenimentelor
Foto: Arhiva

Acum un an, in data de 6 iulie, Parlamentul vota suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei. Era a doua astfel de experienta pentru seful statului, insa de data aceasta scandalul avea sa fie mult amplificat, lideri importanti ai lumii luand apararea uneia dintre tabere.

Intreaga declansare a suspendarii s-a intamplat, practic, in 4 zile. Primul pas a fost facut pe 3 iulie, cand Parlamentul majoritar USL a decis revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, precum si pe a presedintilor celor doua Camere Roberta Anastase si Vasile Blaga. In locul lor au fost alesi Valeriu Zgonea si Crin Antonescu.

Basescu: Paiata de la Cotroceni si clica sa de ticalosi vor raspunde in fata legii

A venit randul Guvernului, care a emis, pe 4 iulie, o ordonanta de urgenta, publicata rapid in Monitorul Oficial, prin care anula dreptul CCR de a se mai pronunta asupra hotararilor Parlamentului, implicit asupra schimbarii presedintilor celor doua Camere si suspendarii sefului statului.

O a doua ordonanta adoptata de Executivul lui Ponta avea in vizor referendumul. Mai exact, se schimba limita de validare a referendumului, care putea fi aprobat daca 50% plus 1 dintre cei care mergeau la vot se pronuntau favorabil.

Basescu: Eram "betivul" si "chiorul", acum sunt "presedintele suspendat"

Trei zile mai tarziu, pe 6 iulie, planul de suspendare era votat de Parlament.

A urmat aproape o luna de declaratii acide de ambele tabere, reactii critice si avertismente pentru USL de la puteri mondiale ca SUA si Germania si raspunsuri socante din partea politicienilor romani.

O suspendare previzibila: Basescu, inlocuit de Antonescu la Cotroceni

Intr-un final, dupa referendumul organizat pe 29 iulie 2012, cand nu s-a intrunit rata de participare necesara validarii votului, Basescu a castigat si aceasta a doua lupta. Insa nu fara emotii, seful statului si PDL ajungand chiar sa ceara boicotarea referendumului, pentru a se asigura ca nu se intruneste cvorumul.

Chiar si asa, batalia s-a prelungit din cauza disputei dintre partidele politice pe tema numarului populatiei cu drept de vot din Romania. Asadar, Basescu a ramas suspendat pana cand CCR, care a avut ultima decizie pe referendum, l-a validat. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 27 august 2012.

A.S.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu suspendare 2012 , #suspendare Basescu