Uniunea Social Liberala a decis luni sa initieze procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca primul pas va fi constituirea unei comisii politice in USL care va avea drept scop redactarea cererii de suspendare a lui Traian Basescu.
"Al doilea pas: in momentul in care vom avea, probabil intr-o saptamana, acest raport, acest document finalizat, va fi o discutie in grupurile noastre parlamentare reunite si, daca vor asuma aceasta propunere, atunci ea va fi initiata pe traseul parlamentar prevazut de Constitutie. In acelasi timp intentionam sa initiem o larga dezbatere publica in presa cu acest act politic.
In functie de calendarul care va fi stabilit vom cauta sa constituim in jurul acestui demers un larg curent public", a mai explicat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai tinut sa sublinieze ca demersul de suspendare a lui Traian Basescu "nu este un moft, nu este o inventie de agenda", ci USL are convingerea foarte ferma ca "din decembrie 2009 si pana astazi" in Romania s-a petrecut "un proces foarte grav de erodare a statului de drept", iar toata "vointa si actiunea politica" au fost concentrate "in mod neconstitutional, in mana unui singur om".
Antonescu l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca "a construit imoral si ilicit majoritati parlamentare false" si ca nu mai accepta "nici macar in aparenta" sa respecte independenta puterii judecatoresti.
"Demersul e destinat sa restabileasca statul de drept(...)Incercam sa evitam inca un an de grava dizolvare a statului de drept", a mai spus Crin Antonescu, subliniind si faptul ca "discutiile despre cate sanse, cate voturi, au rolul si rostul lor", dar in politica trebuie sa conteze mai mult ce crede populatia nu o majoritate conjuncturala aflata in parlament.
"Convingerea noastra este ca suntem in asentimentul si avem sustinerea unei majoritati a Romaniei si asta ne obliga si ne intereseaza mai mult decat majoritatea conjuncturala din parlament", a afirmat Crin Antonescu, precizand totusi ca se va respecta votul parlamentului in cazul in care demersul de suspendare va ajunge in acea faza.
Intrebat de un jurnalist care sunt principalele motive pe care se bazeaza aceasta initiativa de suspendare a sefului Statului, Crin Antonescu a raspuns: "Am prezentat concret, dar in general in putinele cuvinte pe care le-am spus in deschiderea acestei frumoase intalniri si articulat, din punct de vedere politic si din punct de vedere juridic le vom prezenta si le vom aseza in acest raport, in acest document de initiere care va fi facut de buna seama public".
De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a precizat ca demararea suspendarii a fost luata de comun acord la nivelul intregii conduceri a USL, iar Comitetul Executiv al PSD care se va reuni marti, 22 noiembrie, va lua in discutie acest subiect, care, spera el, ca va fi incununat de succes.
Ce spune Puterea
Premierul Emil Boc a declarat doar ca "e un demers iresponsabil, cu sanse zero de reusita".
Ministrul de Interne, Traian Igas, a spus ca "propunerile de suspendare nu vin de la niste oameni politici, vin de la niste copii care vor sa faca si ei politica".
El a mai caracterizat propunerea ca fiind "un demers jalnic" si ca nu va avea nicio finalitate.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, considera ca USL vrea sa mascheze scaderea in sondaje.
"E un tertip destul de ieftin facut de cei doi pentru a ascunde adevarata problema - scaderea sub 50% a coalitiei aflate in opozitie", crede prim-vicepresedintele PDL.
Administratia Prezidentiala nu a facut niciun comentariu.
Presedintele Traian Basescu a mai fost suspendat in primul sau mandat. In primavara lui 2007, 322 de parlamentari din PSD, PNL si UDMR au votat suspendarea presedintelui, in ciuda avizului negativ al Curtii Constitutionale. Referendumul care a urmat l-a repus insa pe Traian Basescu in functie.