Vocea Rusiei: Dilema lui Basescu

Sambata, 04 August 2012, ora 11:20
4389 citiri
Vocea Rusiei: Dilema lui Basescu
Foto: romanian.ruvr.ru

Incepand de joi, timpul joaca impotriva lui Traian Basescu. Fiecare zi ii va aduce informatii despre rectificarea listelor de alegatori si apropierea momentului in care judecatorii de la CCR vor putea declara cu constiinta impacata ca referendumul a fost validat prin atingerea cvorumului.

In fiecare zi, el va primi mesaje din interior si din exterior, toate mesajele avand o singura sugestie: demisia. In fiecare zi, tentatia de a alege optiunea demisiei de onoare va deveni mai mare, comenteaza vineri postul de radio Vocea Rusiei pe site-ul sau, referitor la amanarea deciziei Curtii Constitutionale din Romania (CCR), privind validarea sau invalidarea referendumului pentru destituirea presedintelui suspendat Traian Basescu.

Pe masura ce se va apropia momentul decisiv al continuarii procesului de la CCR, optiunile de negociere de care dispune Traian Basescu vor deveni din ce in ce mai restranse, presiunile vor deveni din ce in ce mai semnificative, iar numarul sustinatorilor va descreste continuu. Se pare ca fostii sai aliati de la Berlin ii sugereaza prin intermediul Deutsche Welle ca solutia optima ar fi demisia, scrie semnatarul articolului cu titlul 'Dilema lui Basescu'.

Evenimentele din ultimele zile au confirmat analizele pe care le-am prezentat anterior - noteaza sursa citata. USL a actionat intr-un mod perseverent si a renuntat la atitudini defetiste, iar Curtea Constitutionala a actionat intr-un mod deosebit de intelept. Ambasadorul american, Mark Gitenstein, a sugerat ca judecatorii de la CCR trebuie 'sa ia o decizie bazata pe principii', adaugand ca 'Romania are judecatori neinfricati'. CCR a receptionat sugestia diplomatului american si a ales sa afle realitatea obiectiva, renuntand la formalismul sec si inutil.

Aspectele legale si politice ale deciziei judecatorilor de la CCR au fost analizate in presa din Romania, insa doar cativa comentatori au deslusit aspectele psihologice ale situatiei curente, opineaza Vocea Rusiei.

Puterea politica este o chestiune efemera si din aceasta cauza omenirea a inventat simboluri care reamintesc celor din jur cine este masculul alfa, cine este seful de trib, cine este capitanul de nava etc. Aceste simboluri functioneaza la nivel subconstient, transmit un mesaj de putere si indeamna la respect sau obedienta. In cazul functiei prezidentiale, simbolurile puterii sunt palatul prezidential, telefoanele operative cu 'taste magice' etc.

Dupa doua-trei saptamani in care Traian Basescu va continua sa fie un presedinte suspendat care nu are niciun fel de putere formala si nu are nici simbolurile puterii, chiar si PDL-istii inflacarati il vor trata ca pe un lider de partid si nu ca pe un presedinte. Acest proces de degradare a statutului politic este inevitabil si ireversibil.

Traian Basescu trece prin cele cinci faze psihologice, caracteristice pentru un mare necaz: negarea, mania, negocierea, depresia si resemnarea. Pesemne, perioada negarii si maniei s-a terminat, urmeaza negocierea. In functie de rezultatele negocierii, poate aparea depresia care se va finaliza prin resemnare. Pe masura ce se va apropia momentul decisiv al continuarii procesului de la CCR, optiunile de negociere de care dispune Traian Basescu vor deveni din ce in ce mai restranse, presiunile vor deveni din ce in ce mai semnificative, iar numarul sustinatorilor va descreste continuu.

Se pare ca fostii sai aliati de la Berlin ii sugereaza prin intermediul Deutsche Welle ca solutia optima ar fi demisia. Ramane de vazut daca Traian Basescu va fi de acord cu aceasta sugestie.

Vocea Rusiei aminteste de mesajele prezente in presa occidentala. Jurnalistii de la Financial Times i-au recomandat lui Traian Basescu sa 'reflecteze asupra lucrurilor care l-au facut nepopular', jurnalistii de la Deutsche Welle i-au recomandat sa-si dea demisia, iar Serghei Utkin a spus ca 'in momentul de fata, criza politica va trece intr-o faza lenta. Partile vor cauta compromisuri'.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...