Atac comun la Basescu: Ponta si Leanca nu mai vor declaratii cu Unirea, ci ajutor concret - DVD-uri, drumuri...

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 22:44
4780 citiri
Atac comun la Basescu: Ponta si Leanca nu mai vor declaratii cu Unirea, ci ajutor concret - DVD-uri, drumuri...
Foto: romania-insider.ro

Premierul Moldovei, Iurie Leanca, si prim ministrul Victor Ponta sustin ca declaratiile unioniste ale presedintelui Traian Basescu fac rau Republicii Moldova.

"Problema unirii nu e pe agenda, astfel de abordari ne creeaza probleme suplimentare si scindeaza societatea", a spus Iurie Leanca, intr-un interviu comun cu Ponta pentru Antena 3.

"In sudul tarii, unde avem minoritatea gagauza, au si inceput abordari, opozitia comunista face circ un Parlament. Avem nevoie de actiuni concrete pentru integrarea europeana", a spus Iurie Leanca.

Replici de la Cotroceni: Premierul R. Moldova a pierdut ocazia sa taca

"Noi prin ceea ce facem vrem sa ii ajutam pe cei de peste Prut sau vrem sa ne ajutam pe noi ca sa castigam capital politic pe aici prin Bucuresti?" s-a intrebat retoric si premierul Victor Ponta.

El a facut apel la o gluma sugerand ca o unire cu Republica Moldova ar aduce NATO, care are o baza americana la Deveselu, un teritoriu pe care este si o baza ruseasca.

"Trebuie sa existe un obiectiv pe care cei mai multi cetateni ai Republicii Moldova il impartasesc, integrarea in Europa", a sustinut Victor Ponta.

Premierul roman a aratat din nou ca va face lucruri concrete pentru Republica Moldova, militand pentru ridicarea vizelor europene pentru cetatenii moldoveni, si ajutarea acestora cu lucruri concrete, cum ar fi DVD-uri in limba romana si refacerea unor drumuri si poduri. El si-a exprimat dorinta ca in 2019, cand Romania va detine presedintia Uniunii Europene, Republica Moldova sa fie membra UE.

"Nu pot afirma ca acest curs de modernizare, de integrare europeana, e ireversibil. Daca revin la putere comunistii in 2014, va insemna sfarsitul acestui parcurs. Trebuie sa fim foarte prudenti, ca cei care merg la urne sa aiba suficiente motive sa voteze partidele democratice", a mai spus premierul moldovean.

"De 10 ani avem un razboi civil in Romania, profesori-elevi, medici-pacienti, public-privat. Eu vreau sa inchei aceasta perioada de tranzitie. Vreau ca romanii sa descopere ca cine i-a dezbinat le-a facut rau. Eu in Romania imi doresc o schimbare, 10 ani de distrus cu macar 10 ani de constructie pentru noi ca tara", si-a exprimat in final premierul Ponta dorintele pentru 2014.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova".

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca "declaratia le da apa la moara comunistilor moldoveni". Declaratia a fost criticata si in presa rusa. De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chisinau, Matthias Meyer, a afirmat ca discutiile despre unirea acestor doua state sunt ca o "furtuna intr-un pahar cu apa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Traian Basescu unire Moldova Iurie Leanca, #Basescu contra Leanca Ponta, #Basescu unirea rau Moldovei , #Victor Ponta