Avertismentul lui Basescu pentru Ponta (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 23:50
12008 citiri
Avertismentul lui Basescu pentru Ponta (Opinii)

Cateva luni, Basescu si Ponta s-au bucurat din plin de coabitare, cu beneficii reciproce. Doar ca primele semnale despre limitele coabitarii au aparut foarte clar in ultimele zile. Nu inseamna ca s-a terminat coabitarea - cei doi mai au inca multe lucruri de facut impreuna.

Cert e doar ca "prietenia" s-a cam stricat, iar primul care a aratat asta a fost Traian Basescu. Presedintele e suparat pe modul in care se misca Ponta - prea independent, prea orgolios, prea obraznic.

Ce face Traian Basescu acum e sa-i dea un avertisment lui Victor Ponta, sa-l "mitralieze" putin pentru a-i reaminti cat de neplacut poate fi un razboi cu el. Chiar sa se zbata putin, dat fiind ca premierul e, in ciuda imaturitatii sale in unele cazuri, omul care are cele mai multe parghii ale puterii in Romania.

Stim iesirea lui Traian Basescu de acum cateva saptamani, de la Digi 24, in care l-a atacat dur pe Ponta, mai ales pe marginea turneului diplomatic al acestuia in Asia, unde presedintele si-ar fi dorit un rol, mai ales ca e, cel putin pe hartie, seful politicii externe a statului roman.

Au urmat alte incaierari, in care Basescu si-a revendicat teritoriul pe cale sa-l piarda, cum a fost cazul Omar Hayssam. Seful statului a tot tinut-o in intepaturi la adresa lui Ponta. Ba a promis burse moldovenilor, in numele lui, ba le-a spus oamenilor de la Costesti sa-i ceara locuri de munca lui Ponta, ba l-a lasat interimar la Transporturi pe premier, intr-o mutare menita sa-l discrediteze, mai ales ca urmeaza semnarea contractului pentru privatizarea CFR Marfa.

Colac peste pupaza, Basescu a mai discutat si cu Antonescu, peste capul lui Ponta, despre numirea lui Ovidiu Silaghi.

De partea cealalta, asa cum era de prevazut, Ponta isi reface imaginea de antibasist dupa numirea lui Kovesi, evident, atacandu-l pe Basescu sau mai degraba raspunzand veninos atacurilor.

Asta nu inseamna ruptura totala intre cei doi, inca nu. Inseamna doar ca fiecare incearca sa reaseze relatia, astfel incat sa traga foloase cat mai mari. Iar Traian Basescu o face in felul in care stie cel mai bine - atacand, punandu-l pe Ponta in situatii cat mai proaste.

Desigur, premierul poate incerca sa faca acelasi lucru, insa Basescu a ajuns deja sa fie sprijinit doar de un nucleu dur, astfel incat presedintele are putine de pierdut.

Nu e ultima "incaierare" intre cei doi din interiorul coabitarii. Deocamdata, Traian Basescu ii da un avertisment lui Victor Ponta despre ce poate urma.

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...