Basescu a semnat decretul - Ponta este desemnat premier

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 12:18
16822 citiri
Basescu a semnat decretul - Ponta este desemnat premier
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru, in persoana lui Victor Ponta. In premiera, Traian Basescu nu l-a prezentat oficial pe candidatul la functia de premier si nu a facut declaratii.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru.

Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru", se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"In temeiul prevederilor Art. 85 alin. (1), ale Art. 94 lit. c), ale Art. 100 alin. (1) si ale Art. 103 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata,

Presedintele Romaniei decreteaza:

Articol unic. - Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata", adauga documentul citat.

Initial, se anuntase ca Traian Basescu va face declaratii de presa si il va anunta oficial pe Ponta ca premier, asa cum s-a intamplat in cazul tuturor nominalizarilor anterioare facute de el in cei 8 ani de mandat, chiar si la prima nominalizare a lui Victor Ponta.

Este cea de a doua premiera inregistrata luni la Palatul Cotroceni, dupa cea de dimineata, cand toate partidele au fost chemate simultan la consultari, nu la ore separate, ca pana acum.

Consultarile au inceput la ora 10:00 si nu au durat mai mult de o jumatate de ora. Victor Ponta a fost singura propunere de premier, ea venind din partea USL si a grupului minoritatilor nationale. UDMR, PDL, PP-DD, FC si PNTCD nu au facut propuneri proprii.

Consultari de 20 minute. Ponta, unicul candidat

Surse politice care au participat la consultarile de la Palatul Cotroceni au declarat, luni, pentru NewsIn, ca s-a stabilit ca in perioada urmatoare sa aiba loc alte consultari cu toate partidele reprezentate in Parlament.

Presedintele "a trecut in revista restantele si ale vechiului - inca de fapt actual pentru doua zile-Parlament, care nu a trecut foarte multe proiecte de lege, de la sanatate, reorganizarea administrativ-teritoriala. A trecut practic in revista toate lucrurile, implicit si legea electorala prin faptul ca exista un referendum din 2009 care nu a fost respectat si care pratic ajunge acum sa fie in contradictoriu cu ceea ce s-a votat", au mai specificat sursele politice.

De asemenea, sursele mentionate au mai spus ca s-a stabilit sa mai existe consultari cu toate partidele reprezentate in Parlament, in functie de proiectele propuse de modificarea a unor legi.

"In ceea ce priveste desemnarea primului ministru astea au fost singurele consultari. Ulterior, in functie de proiectele propuse de modificare a unor legi vor exista, cel putin asa s-a inteles, ca vor exista consultari cu toate partidele reprezentate in Parlament", au precizat sursele amintite.

Din acest moment, in termen de 10 zile prim-ministrul desemnat trebuie sa mearga in Parlament cu echipa de guvernare si programul.

Parlamentul a fost convocat tot prin decret prezidential, semnat vineri, pentru data de 19 decembrie, ora 13:00.

Candidatii de ministri vor fi audiati in comisiile de specialistate, iar dupa ce vor primi avizul favorabil, ei vor fi supusi votului plenului.

Daca obtin votul a peste 50% plus 1 din numarul total de 588 de parlamentari, ei vor depune juramantul la Palatul Cotroceni si isi vor prelua atributiile. Daca nu exista surprize, aceasta ultima etapa ar putea avea loc duminica. Este in interesul tuturor fortelor politice ca Romania sa aiba un nou guvern cat mai repede, pentru a avea si un buget pentru 2013.

Valeriu Zgonea, actualul si probabil viitorul presedinte al Camerei Deputatilor, s-a aratat optimist: "Vineri, sambata, putem sa constatam ca avem un guvern al Romaniei condus de Victor Ponta".

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...