Basescu acuza Guvernul: Am aflat de la Bruxelles ca avem doua nominalizari pentru functia de comisar european

Sambata, 30 August 2014, ora 13:04
5560 citiri
Basescu acuza Guvernul: Am aflat de la Bruxelles ca avem doua nominalizari pentru functia de comisar european

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la plecarea la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, ca Guvernul a trimis doua propuneri de Comisar european fara ca Parlamentul sa-i audieze pe candidati.

Astfel, potrivit lui Basescu, Dacian Ciolos nu ar fi singura propunere a Romaniei pentru functia de comisar european. Surse citate de Euroactiv sustin ca cea de-a doua propunere ar fi europarlamentarul PSD Corina Cretu.

Corina Cretu, a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european - surse

Mai mult, presedintele a declarat ca a aflat de cele doua nominalizari de la Bruxelles si a acuzat Guvernul ca incalca legislatia interna, pentru ca cele doua persoane propuse pentru functia de comisar european nu au fost audiate in Parlament.

Victor Ponta confirma ca Romania ar putea trimite o femeie in Comisia Europeana

"Punctul de vedere cu care pleaca Romania la acest Consiliu este legat de realizarea unui echilibru. Daca functia de inalt reprezent pentru politica externa va fi atribuita unui vechi membru al UE, functia de presedinte al Consiliului European ar trebui acordata unui stat dintre noii membri, si nu ma refer la cei mai noi - Romania, Bulgaria, Croatia - dar sunt 10 state despre care inca se spune ca sunt noi, care au 10 ani de cand sunt in UE, unele dintre ele membre in zona euro, care nu au mecanisme de supraveghere in domeniul justitiei, ci sunt egale cu celelalte state membre. Si invers. Trebuie un echilibru. Nimeni nu va bloca lucrarile Consiliului pentru acest concept, dar am datoria sa incerc", a declarat Traian Basescu, de pe Aeroportul Otopeni.

Basescu: Au loc infiltrari de militari rusi in Ucraina, dar nu este invazie. Rusia a renuntat la dreptul international

Presedintele a subliniat ca la Bruxelles nu se va discuta lista de comisari, ci doar inaltul reprezentant si presecdintele Consiliului European, "aceasta fiind o afacere pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker".

"Nu intentionez niciun fel de disputa, dar spre surprinderea mea am constat ca avem doua nominalizari. Avem si o problema cu respectarea legislatiei interna - Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern privind afacerile europene. Are doua prevederi importante.

Una prevede ca Guvernul va informa Parlamentul privind persoanele nominalizate sa reprezinte tara. Alta prevedere stipuleaza ca comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european", a continuat seful statului.

Presedintele a precizat ca pana acum nu s-a facut nicio audiere.

"Nu ma deranjeaza ca am aflat de la Bruxelles ca s-au facut doua nominalizari. Mai este un element din tratat care spune ca statele membre isi desemneaza un candidat. Nu inteleg de ce am desemnat doi, dand posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de tipul femei barbati in cadrul comisiei", a mentionat seful statului.

Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba.

Dacian Ciolos, nominalizat de Victor Ponta pentru un nou mandat de comisar european

La sfarsitul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, ocupa functia de comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene incepand din februarie 2010.

Reuniune cruciala la Bruxelles

Sefii de stat si de guvern se reunesc la finalul dupa-amiezii pentru un summit la Bruxelles, in contextul in care Rusia este acuzata ca a angajat direct trupe in conflictul din Ucraina, provocand riscul unui razboi deschis intre cele doua tari.

Cei 28 au inasprit mult sanctiunile impotriva Moscovei la finalul lui iulie, adoptand pentru prima data masuri menite sa loveasca in inima economiei ruse. Atitudinea Moscovei i-a obligat insa sa ia in considerare noi sanctiuni pentru a face presiuni asupra presedintelui Vladimir Putin.

Incepe razboiul in Ucraina? Kievul cere UE "ajutor militar de anvergura", dupa invazia rusa

Totodata, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, conduce si procesul de nominalizare pentru doua posturi-cheie ale UE si a desfasurat consultari pana in ultimul moment pentru a incerca sa propuna un bilet castigator.

Razboi in Ucraina: Cum il opresti pe Putin?

Este aproape sigur ca viitoarea sefa a diplomatiei, care o va inlocui in noiembrie pe britanica Catherine Ashton, va fi italianca Federica Mogherini. Ministru de externe italian de doar cateva luni, femeia de 41 de ani nu este totusi o novice in domeniu, intrucat a raspuns multa vreme de chestiuni internationale in cadrul Partidului democrat italian.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...